FMI: Pandemia va genera pierderi de $12500 miliarde economiei mondiale până la finalul anului – Cronica Externă

Europa

1. Germania se pregătește preia președinția Consiliului UE începând cu 1 iulie, cu priorități privind managementul crizei coronavirus și impactul social și economic al pandemiei.  Germania dorește ca echipamentele medicale și medicamentele fie de acum inainte produse în Europa și  nu mai fie importate din țări terțe. Aceiași abordare este dorită și pentru alimente. (Euractiv)

2. Președintele Kosovar Hashim Thaci a fost condamnat acuzat pentru zece crime de război, pentru rolul avut în războiul pentru independența Kosovo față de Serbia din anii 1990. Thaci trebuia participe la o vizită oficială la Casa Albă sâmbătă, împreună cu președintele sârb Aleksandar Vucic, dar a fost obligat să-și anuleze vizita. (NYTimes)

Bonus: Donald Trump a declarat cel mai probabil va reloca trupele americane din Germania în Polonia, după o întâlnire la Casa Albă cu președintele polonez Andrzej Duda. (NPR)

SUA

3. Departamentul de stat al SUA a stabilit douăzeci de companii chineze, inclusiv gigantul telecom Huawei și Hikvision sunt susținute de armata Chinei. Identificarea acestor companii poate duce la noi sancțiuni împotriva Chinei. (Reuters)

4. Democrații din Senatul SUA au blocat proiectul legislativ de reformă a poliției, argumentând nu va provoca schimbări de substanță. Democrații se luptă pentru măsuri mult mai extinse, cărora republicanii din Senat și Casa Albă se opun. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

5. SUA a spus va cere reimpunerea sancțiunilor ONU împotriva Iran, dacă un nou embargo asupra armelor, care va expira în octombrie, nu este prelungit. Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat fără embargo, Teheranul ar putea cumpăra sisteme de armament avansate, pe care le livreze către grupări teroriste. (AP)

6. SUA a impus sancțiuni asupra căpitanilor a cinci vase iraniene pentru au livrat gaz Venezuelei și a avertizat împotriva încheierii de afaceri cu președintele Nicolas Maduro. SUA îl recunosc pe liderul opoziției Juan Guaido ca președinte interimar al Venezuelei. (Reuters)

Africa

7. Ministrul sănătății din Congo a declarat oficial joi sfârșitul epidemiei de Ebola în partea estică a Republicii Democrate Congo. Epidemia Ebola a ucis 2277 congolezi, fiind cea”mai lungă, mai complexă și mai ucigașăepidemie din istoria țării. Congo se confruntă însă cu o epidemie de pojar, amenințarea Covid-19 și noi izbucniri ale Ebola înnordul țării. (Link)

Asia

8. SUA și Correa de Sud au făcut un apel la Coreea de Nord respecte acordurile de pace încheiate între aceste state, la comemorarea izbucnirii războiului coreean. (Link)

Bonus : India a raportat aproape 17.000 de cazuri de noi îmbolnăviri într-o singură zi. (Link)

America Latină

9. Un oficial din Guatemala a acuzat SUA a deportat mai mulți oameni testați pozitiv cu Covid-19, în pofida unui acord care prevenea astfel de deportări. Un purtător de cuvânt pentru biroul American de imigrări și control vamal a declarat SUA nu deportează migranți care sunt testați pozitiv sau sunt simptomatici cu coronavirus. (WSJ)

Global

10. Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia globală  scadă cu aproape 5 procente, mult mai grav decât scăderea de 3 procente estimată în aprilie. Această diminuare a economiei globale va duce la pierderi globale de $12.500 de miliarde până la finalul anului. Oficialii FMI cred scăderea se datorează costurilor reduse din cauza distanțării sociale, carantinei și noilor reguli de igienă și securitate. (WashingtonPost). În 2009, economia globală a scăzut cu 0.1 procente. FMI a detaliatlovitura catastrofalădată pieței globale a muncii, echivalentul a 300 milioane de locuri de muncă full time se vor pierde în a doua jumătate a anului. Va fi nevoie de doi ani pentru revenirea economiei la starea pre-pandemie. FMI a avertizat guvernele împotriva renunțării la ajutorul financiar pentru economiile lor prea devreme. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Rusia se opune unei investigații despre presupusa otrăvire a disidentului rus Alexei Navalny – Cronica Externă
Prințul moștenitor al coroanei Emiratelor Arabe a fost invitat să viziteze Ierusalimul – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău