Forțată de sancțiuni, Rusia încearcă să renunțe la Windows în favoarea Linuxului – Cronica de Tehnologie

1. Forțată de sancțiuni, Rusia încearcă să renunțe la Windows în favoarea Linuxului. Guvernul vrea să oblige dezvoltatorii locali să-și convertească aplicațiile, însă, asta presupune reconstruirea de la zero a unora dintre acestea. În plus, Rusia nu are mulți experți în Linux. (Janis Kluge)

2. Nvidia a anunțat noua serie de plăci video RTX 4000. Topul de gamă este RTX 4090 (de la $1,600, din octombrie), o placă cu 24GB de memorie GDDR6X, despre care producătorul spune că este de două până la patru ori mai rapidă decât RTX 3090 Ti. Parte a meritului pentru acest progres masiv se datorează unei noi tehnologii, care folosește inteligența artificială pentru a completa pixelii, ceea ce va avea ca rezultat imagini mai realiste, afișate la o rată mai mare. Al doilea model, RTX 4080, va costa de la $900 și va fi disponibil în noiembrie. (The Verge, Bloomberg)

3. Hackerii au accesat datele personale (numerele pașapoartelor, data nașterii, informații medicale) ale unui număr mic de clienți și angajați ai American Airlines, anunță compania aeriană. Problema a fost descoperită în iulie, dar clienții au fost anunțați abia săptămâna trecută, iar compania spune că nu există dovezi care să arate că datele ar fi fost folosite abuziv de atacatori. (CNBC)

4. Apple va modifica indicatorul energiei din baterie printr-un update viitor de iOS, în urma mai multor critici pe această temă, inclusiv din partea presei de specialitate. În afară de cifre, nivelul de încărcare va fi sugerat și prin prisma culorii de fundal a bateriei afișate în partea dreaptă a meniului. (The Verge)

5. Spotify se lansează pe piața cărților audio și oferă peste 300.000 de titluri, pentru început doar în SUA. Fiecare carte are propriul preț, iar pentru cumpărare utilizatorul este direcționat către site-ul companiei. Nu există nicio diferențiere între utilizatori – abonații premium nu beneficiază de promoții sau reduceri. (Profit.ro)

6. Apple va crește prețurile pentru aplicații, inclusiv pentru microtranzacții, în toate țările care folosesc moneda euro și mai multe țări din Asia și America de Sud. Din 5 octombrie, cu excepția abonamentelor care se prelungesc automat, prețurile în euro se pare că vor fi mai mari cu 20%. (News.ro)

7. YouTube va include de anul viitor formatul Shorts (clona de TikTok a platformei) în Partner Program, ceea ce va aduce creatorilor 45% din veniturile generate de reclame. Sunt eligibili creatorii care au peste 1.000 de abonați și au înregistrat peste 10 milioane de vizualizării pentru Shorts într-o perioadă de 90 de zile. (Engadget)

8. iPhone 14 Pro Max nu folosește noul cadru intern pe care-l au la bază celelalte modele din serie, ci are același design interior precum iPhone 13 Pro Max. Asta înseamnă că Pro Max va fi modelul cel mai dificil de reparat din noua serie. (iFixit)

9. Microsoft lansează primul update major pentru Windows 11, sistem de operare care va primi un update major pe an, la fel ca Android și iOS. Printre altele, acest update aduce posibilitatea organizării pe foldere a aplicațiilor din meniul Start, suport drag&drop pentru taskbar, îmbunătățiri pentru accesibilitate și numeroase schimbări subtile care dau mai multă consistență interfeței. (Profit.ro)

10. Noul modem disponibil pe iPhone 14 Pro oferă viteze semnificativ mai mari decât iPhone 13 Pro. Testele realizate în rețeaua T-Mobile din SUA arată că vitezele medii de download pe 5G sunt de 255,91 Mbps, față de 173,81 Mbps în cazul modelului de anul trecut. (MacRumors)

Ți-ar mai putea plăcea
Experti: Eliminarea afecțiunilor genetice prin modificarea embrionilor umani nu este o tehnică sigură – Cronica de Tehnologie
Browserele Chrome, Edge și Safari au fost sparte în cadrul unei competiții de hacking ce a avut loc în China – Cronica de Tehnologie
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău