Gabriela Firea: Sunt ”discuții incipiente” în coaliție pentru un candidat comun PSD-PNL la Primăria București – Cronica dimineții

1. România dezgroapă planurile de irigații ale lui Ceaușescu. La inițiativa Ministerului Agriculturii, Guvernul a adoptat miercuri o Hotărâre privind ”reacordarea recunoaşterii caracterului de utilitate publică a unor amenajări de irigaţii sau a părţilor de amenajări de irigaţii”. E vorba de 155 de astfel de amenajări, care au pierdut acest caracter de utilitate publică începând cu anii 90, a explicat Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii. (Cursdeguvernare)

2. Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a declarat, miercuri seară, că, dacă cetăţenii o vor vota la viitoarele alegeri, se va întoarce ca primar general al Capitalei. Firea a precizat că sunt discuţii incipiente în coaliţia de guvernare despre o eventuală susţinere comună a PNL şi PSD, dar că ea se bazează în primul rând pe susţinerea partidului din care face parte, respectiv PSD. (News.ro)

3. Locuitorii din Moldova sunt recrutați în armata rusă dislocată în regiunea transnistreană fără acordul oficialităților de la Chișinău. Racolarea are loc prin intermediul anunțurilor stradale și a mesajelor expediate pe Telegram. Reporterul RISE a telefonat la un număr indicat în anunț, prezentându-se drept șomer originar din Bălți. Discuția a atins și probabilitatea de a fi expediat pe frontul din Ucraina, precum și „beneficiile” serviciului militar în armata rusă. (RiseMoldova)

4. Alocările bugetare pentru cercetare-dezvoltare în Uniunea Europeană s-au situat la 244 de euro pe persoană în 2021, în creștere cu 33% comparativ cu 2011. România este pe ultimul loc în rândul statelor membre cu 19 euro pe persoană, un plus de 8,5% comparativ cu 17,5 euro pe persoană în anul 2011, arată datele publicate de Eurostat. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primul semestru al acestui an, faţă de perioada similară din2021, atât ca serie brută cu 5,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,6%, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). (News.ro)

5. Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a calificat vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan drept o „farsă completă”. El a declarat că cei care ofensează China vor fi pedepsiţi. În acelaşi timp, Taiwanul se aşteaptă la o intensificare a „războiului psihologic”. (News.ro)

6. Gazprom a anunțat că restituirea către Rusia a unei turbine considerată ca fiind esenţială funcţionării gazoductului Nord Stream 1, ce alimentează Europa cu gaze ruseşti, este ”imposibilă” din cauza sancţiunilor împotriva Moscovei. (G4Media)

7. Forţa NATO din Kosovo (KFOR) este „pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată” de tulburările de la frontiera cu Serbia, a avertizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după o discuţie cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic. (Digi24)

8. Cu 95 de voturi pentru și un vot împotriva, Senatul Statelor Unite a ratificat aderarea Suediei și Finlandei la NATO. (WSJ)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep a fost eliminată în turul II al turneului WTA de la Washington. Românca a abandonat meciul cu rusoaica Anna Kalinskaia, locul 71 WTA, la scorul de 7-5, 2-0 pentru adversară, după ce a acuzat o stare de rău. Pentru prezenţa în turul doi la Washington, Halep va primi 30 de puncte WTA.

9. Cercetătorii au creat primii „embrioni sintetici” din lume, într-o realizare revoluționară care a ocolit nevoia de spermatozoizi, ovule și fertilizare. Oamenii de știință de la Institutul Weizmann din Israel au descoperit că celulele stem de la șoareci pot fi transformate în structuri embrionare timpurii, cu un tract intestinal, un început de creier și o inimă care bate. (Hotnews)

10. Maşina în care se află Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost înregistrată de radar în timp ce avea o viteză de 235 km/h pe Autostrada Soarelui. Conducătorul a rămas fără permis pentru 120 de zile şi a primit o amendă de 2.900 de lei. IPS Teodosie s-ar fi aflat pe locul din dreapta șoferului. (News.ro)

Fotografia dimineții – Cancelarul german, Olaf Scholz, s-a fotografiat lângă turbina reparată care ar trebui să fie transportată la stația de compresoare a gazoductului Nord Stream 1. Wolfgang Rattay/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Partidele au primit anul trecut subvenții de la stat în valoare de €47 milioane – Cronica dimineții
Ministrul Finanțelor: Cozile de la ghişeu se vor transforma în click-uri pe dispozitive mobile – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău