Grindeanu: Sunt șanse reduse ca autostrada Ploiești-Brașov să înceapă în următorii 5 ani – Cronica dimineții

1. Noul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă că licitaţia pentru studiul de fezabilitate şi proiectarea autostrăzii Ploieşti – Braşov, organizată de Cătălin Drulă, la începutul anului trecut, a fost câştigată cu termene care prevăd 30 de luni pentru realizarea studiului de fezabilitate şi de 42 de luni pentru proiectarea tronsonului. (News.ro)

2. Anumite taxe s-au majorat în București, la începutul anului. Taxa pentru parcarea de reședință crește de la 84 de lei pe an, până la 600 lei, pentru cei care locuiesc în centru, și de la 37 de lei pe an la 300 de lei, pentru cei care locuiesc la periferie. De asemenea, locuitorii Sectorului 2 sunt obligați să încheie contracte individuale cu operatorul de salubrizare,firma Supercom, altfel vor plăti o taxă de 21,27 lei/lună, dublu față de cât au plătit în 2021. (Hotnews)

3. Șase studii diferite, patru publicate după Crăciun, au ajuns la aceeași concluzie: varianta Omicron nu afectează plămânii la fel de mult cum o fac Delta și celelalte variante. (TheGuardian)

4. Oftalmologii germani preconizează că numărul copiilor cu miopie va creşte ca urmare a pandemiei de coronavirus. Cu un timp liber limitat în aer liber şi mai mult timp impus acasă din cauza carantinei sau a închiderii şcolilor, oftalmologii se aşteaptă la o creştere a numărului copiilor care dezvoltă miopie. (Digi24)

Din Cronica de Carte„…Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee (la noi, la Editura Polirom), a fost aleasă cea mai bună carte a ultimilor 125 de ani, într-o anchetă realizată în luna decembrie de către New York Times. Pe următoarele locuri în acest top se regăsesc volume precum „Frăția inelului”, de J.R.R. Tolkien, „1984”, de George Orwell, „Un veac de singurătate”, de Gabriel García Márquez și „Preaiubita”, de Toni Morrison. (New York Times)

5. 1 din 3 americani adulți consideră, conform rezultatelor unui sondaj, că în anumite condiții/momente, violența împotriva guvernului este justificată. Procentul a crescut de la 16% în 2010 și 23% din 2015. (WashingtonPost)

6. Mii de oameni au încălcat o interdicţie cu privire la adunări în pandemie şi s-au strâns, duminică, într-o piaţă din Amsterdam pentru a protesta faţă de restricţiile decise de guvern. Municipalitatea din Amsterdam hotărâse ca manifestaţia de duminică să fie interzisă, precizând că poliţiştii au indicii că unii protestatari ar urma să vină “pregătiţi pentru violenţe”. Totuşi, mii de oameni au ajuns duminică în piaţă, unii dintre ei afişând un banner cu mesajul “mai puţină represiune, mai multă grijă” în apropierea Muzeului Van Gogh. (News.ro)

7. Israelul va începe administrarea dozei patru de vaccin împotriva COVID-19 locuitorilor în vârstă de peste 60 de ani şi personalului medical, a anunţat duminică prim-ministrul Naftali Bennett. (G4Media). Un val de infectări cu varianta Omicron a coronavirusului ar putea face a Israelul să ajungă la imunitate în masă, a afirmat, duminică, un înalt oficial din Ministerul israelian al Sănătăţii. (News.ro)

8. Tesla a livrat, în ultimul trimestru al anului trecut, 308.600 mașini electrice, depășind orice previziune. Volumul total al livrărilor pe întreg anul 2021 a ajuns la 936.000+ de mașini, cu 87% mai multe decât în 2020. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 20 WTA, va juca împotriva unei sportive venite din calificări în primul tur al turneului Melbourne Summer Set 1. Dacă va trece de primul tur, fostul lider mondial va evolua în runda a doua cu câştigătoarea meciului dintre Gabriela Ruse (87 WTA) şi sportiva australiană Arina Rodionova (152 WTA). News.ro Irina Begu, locul 62 WTA, va evolua cu americanca Jessica Pegula, locul 18 WTA şi cap de serie numărul 1, în primul tur al Melbourne Summer Set 2, competiţie de categorie WTA 250. News.ro

9. Un steag de mari dimensiuni al UE a fost dat jos de pe Arcul de Triumf din Paris, după ce liderii opoziției, în special cei de extremă dreaptă, au criticat amplasarea lui pentru a marca preluarea de către Franța a președinției rotative a Uniunii. (BBC)

10. De 3 zile, cei 15.000 de locuitori ai municipiului gorjean Motru racordați la sistemul centralizat tremură de frig în apartamente, temperaturile din locuințe fiind similare celor de afară. O avarie gravă la rețeaua de termoficare a orașului a provocat acestă situație. Conducerea societății UATA a adus la fata locului un preot care să sfințească locul unde s-a produs defecțiunea. (EuropaFM)

Fotografia dimineții – Jeff Bezos, fondatorul Amazon, și partenera lui în noaptea de revelion:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul Finanțelor a lansat proiectul care introduce cele mai mari schimbări fiscale din ultimii ani – Cronica diminețiii
Pentru prima oară de la ieșirea din starea de urgență, o localitate intră în carantină – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău