Guvernul a adoptat “Ordonanța UBER” – Cronica dimineții

1. Guvernul a adoptat, în şedinţa de ieri, Ordonanţa de Urgenţă privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto sau „Ordonanţa UBER”, aşa cum mai este cunoscută. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a precizat că nu a fost impusă nicio restricţie în ceea ce priveşte preţurile, iar românii vor putea alege cu cine să călătorească. (News.ro)

2. Președintele este obligat să numească un ministru în termen de 10 zile și poate refuza o singură propunere, prevede Ordonanța de Urgență privind Codul Administrativ, adoptată ieri de Guvern. (Hotnews)

3. Piața auto și-a continuat și în luna mai trendul ascendent din acest an, ajungând la un avans de 11,6% în primele cinci luni, față de aceeași perioadă din 2018, potrivit unui comunicat al Asociației Producătorilor și Importatorilor Auto (APIA). (Profit.ro)

4. Numai jumătate din populația globului crede că țara în care trăiește este în prezent democratică, arată rezultatele unui sondaj de opinie, care mai sugerează printre altele că mulți vest-europeni consideră băncile și rețelele de socializare drept amenințări la adresa democrației. Cei chestionați în Statele Unite, unde anul viitor vor avea loc alegeri prezidențiale, sunt divizați în ce privește caracterul democratic al țării lor, 46% o consideră democratică, iar 40% cred că nu este destul de democratică. (EuropaLibera)

5. Guvernul a aprobat noi măsuri pentru reducerea consumului de pungi din plastic, eco-taxa fiind majorată de la 0,10 lei la 0,15 lei. Taxa se va aplica tuturor tipurilor de astfel de produse, indiferent de formă sau grosime, cu excepţia celor biodegradabile şi compostabile. (News.ro)

6. San Francisco a devenit primul oraș din Statele Unite care a interzis vânzarea țigărilor electronice de tipul Juul. Țigările normale și celelalte produse care conțin tutun pot fi în continuare comercializate. (Bloomberg)

7. 76% dintre americani au o părere pozitivă despre imigrație, conform unui sondaj Gallup. Este cel mai ridicat procent din ultimii 18 ani, de când Gallup a început să măsoare percepția asupra imigrației. (Link)

8. Guvernatorul statului Illinois a semnat legea care permite consumul de marijuana în scop recreațional. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020. (Link)

9. Consumul de cafea poate ajuta la scăderea greutății, arătă un studiu publicat în Scientific Reports. (CNN)

10. Donald Trump a anunţat noi sancţiuni economice contra Iranului care îi vizează pe diverşi oficiali de la Teheran, dar şi pe ayatollahul Khomeini, mort din 1989. Trump l-a încurcat pe defunctul ayatollah cu actualul lider suprem pe care îl cheamă Khamenei. (Digi24)

Fotografia dimineții – Coperta ultimului număr BloombergBusinessWeek:

Ți-ar mai putea plăcea
“Simona Halep a fost primită ca un star rock în România” – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Hillary Clinton: “Democrația americană este în criză“

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău