Guvernul a împrumutat în prima lună a anului echivalentul a circa 55 de miliarde de lei – Cronica dimineții

1. Guvernul a împrumutat luni de pe piețele financiare internaționale două miliarde de euro prin redeschiderea unor emisiuni de obligațiuni, după ce în prima săptămână a anului a mai atras de la investitorii străini alte patru miliarde de dolari. Premiera celor două ieșiri pe piețele străină a fost dublată și de o premieră locală: statul a împrumutat în ianuarie, de la investitorii locali, suma record de 26,2 miliarde de lei. Prin urmare, statul a împrumutat în prima lună a anului echivalentul a circa 55 de miliarde de lei, respectiv 34,4% din necesarul total de finanțare din acest an, estimat la circa 160 de miliarde de lei – record absolut. (Cursdeguvernare)

2. 96 de medici care lucrează la Spitalul Județean de Urgență Suceava au semnat un memoriu de susținere a medicului Anca Dumitrovici Ababneh, acuzată că a primit mită de la 62 de pacienți. În documentul transmis Curții de Apel Suceava, aceștia arată că primirea de daruri de la pacienți nu reprezintă luare de mită atunci doctorul nu condiționează actul medical. O astfel de percepție, ilegală, nu doar imorală, a dus la perpetuarea cutumei plicului în sistemul medical, au răspuns judecătorii. (Libertatea)

3. SUA pregătesc un ajutor militar în valoare de peste $2 miliarde, pentru Ucraina, care va include, pentru prima oară, și rachete cu rază lungă de acțiune ce pot ataca ținte din interiorul Rusiei. (Reuters)

4. Sancţiunile împotriva Rusiei nu par să aibă efectul preconizat, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de dinainte de războiul declanşat împotriva Ucrainei. Asta s-ar datora în principal faptului că unele dintre ţările ei vecine servesc drept platformă de intrare şi de ieşire pentru multe produse către şi dinspre Rusia, relatează The New York Times. (Digi24)

5. Fondul suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare din lume, a anunțat că a înregistrat o pierdere de 1.637 miliarde de coroane norvegiene ($164 miliarde) în 2022, invocând volatilitatea piețelor. (Profit.ro)

6. Băncile centrale din întreaga lume au cumpărat anul trecut 1136 tone de aur în valoare de aproximativ $70 de miliarde. Este cea mai mare cantitate de aur cumpărată, la nivelul unui an, din 1967 până în prezent. (Reuters)

7. Aproximativ 2,8 milioane de persoane au manifestat marţi în Franţa, a anunţat Confederaţia Generală a Muncii (CGT). Ministerul francez de Interne a estimat că între un milion şi 1,2 milioane au participat la această a doua zi de mobilizare împotriva reformei pensionării. Francezii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva legii care va crește vârsta pensionării. (News.ro)

8. Conform unui sondaj, americanii, în special bărbații, care câștigă cel mai mult și-au redus, pentru prima oară în ultimii 50 de ani, numărul orelor lucrate. Comparativ cu 2019, dn această categorie, bărbații au muncit anul trecut cu 77 de ore mai puțin, în timp ce femeile și-au redus timpul anual de lucru cu 29 de ore. (TheAtlantic)

9. Oamenii de știință din Regiunea Autonomă Ningxia Hui din China au clonat recent trei vaci Holstein Friesian. Pe măsură ce populația chineză din clasa de mijloc crește, cererea de produse precum laptele și diverse semințe este în creștere. Experimentul de clonare a avut ca scop să aducă mai mult acces la lactate în țară și să reducă dependența țării de importuri. Vacile au fost clonate folosind țesuturi de la o Holstein Friesian cunoscută sub numele de super-vacă, o vacă de lapte cu o producție foarte mare de lapte, creată printr-un proces de reproducere selectivă. Holstein sunt cunoscute pentru producția lor de lapte, iar vacile super vor putea produce până la 36.000 de litri de lapte pe an. (G4Media)

10. Președintele american Joe Biden le-a declarat donatorilor din Manhattan că încălzirea globală este cea mai periculoasă amenințare pe care omenirea a trebuit să o înfrunte vreodată, mai periculoasă decât un război nuclear. Cu patru luni în urmă, tot la un eveniment de strângere de fonduri, Biden a transmis că lumea este foarte aproape de un “Armageddon” nuclear. (NYPost)

Fotografia dimineții – Profit.ro a anunțat o tentativă de fraudă online promovată prin postări sponsorizate pe Facebook, în care este utilizată și imaginea președintelui Klaus Iohannis. Hackerii pretind că, în baza unui ″decret prezidențial″ fictiv, OMV Petrom ar fi creat, sub sloganul ″Resursele naturale aparțin tuturor!″, o așa-numită ″platformă de investiții″ cu scopul de ″a oferi tuturor cetățenilor români, indiferent de vârstă, acces la resursele interne ale țării pentru asigurarea venitului stabil″, contra unei ″contribuții obligatorii unice″ de 1.225 lei:

Ți-ar mai putea plăcea
A fost realizată, pentru prima oară, teleportarea quantică între două chip-uri ale unor calculatoare diferite – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Blocaj în Marea Britanie după ce parlamentul a respins acordul pentru Brexit

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău