Guvernul a încheiat primele șase luni cu un deficit de 23,51 miliarde lei, în scădere față de deficitul din aceeași perioadă a anului trecut – Cronica dimineții

1. Guvernul a încheiat primele șase luni cu un deficit de 23,51 miliarde lei, în scădere față de deficitul de 33,81 miliarde lei înregistrat la aceeași perioadă a anului 2021. Exprimat ca procent din PIB, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 1,15 puncte procentuale pe primele șase luni ale anului 2022 față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 2,86% din PIB la 1,71% din PIB. Veniturile statului sunt mai mari cu 23% față de prima jumătate a anului trecut, ca urmare a încasărilor mai ridicate inclusiv din TVA, în timp ce cheltuielile s-au mărit cu 14,3%. Dintre cheltuielile cu impact semnificativ în buget, cele de personal au urcat cu 4,7%, iar cele cu asistența socială (în principal pensiile) au fost mai mari cu 16,8%. (Profit.ro)

2. Pentru prima dată după 3 luni și 20 de zile, la ședința de luni, de la Palatul Victoria, cei prezenți au purtat mască de protecție. Întâlnirea la care a fost reluat portul măștii chirurgicale a avut loc între premierul Nicolae Ciucă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și rectorii și reprezentanții mediului universitar din țară. (G4Media)

3. România se află pe locul 26 în lume și pe locul al treilea în Europa de Est în clasamentul statelor cu cel mai ieftin internet mobil. Prețul mediu plătit în România pentru 1 GB de date mobile este de 0,45 dolari. În clasamentul global, România a urcat puternic față de 2021, de pe poziția 66, iar tarifiul mediu s-a redus de la 1,18 dolari pentru 1 GB trafic de internet mobil. (Profit.ro)

4. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că face un „joc duplicitar” în legătură cu reducerea livrărilor de gaz prin conducta Nord Stream 1, cauzate de presupuse probleme cu o turbină reparată din Germania. Gazprom a anunțat luni că va reduce din nou livrările de gaz, până la jumătate din fluxul actual, care reprezintă doar 40% din capacitatea de transport a gazoductului. (Digi24)

5. Ucraina a anunţat că primele nave cu cereale ar putea părăsi porturile de la Marea Neagră ”în câteva zile”, în baza unui acord de referinţă intermediat de ONU. ”Dacă părţile garantează securitatea, acordul va funcţiona. Dacă nu fac acest lucru, nu va funcţiona”, a declarat ministrul Infrastructurii Oleksandr Kubrakov. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Toni Petrea a demisionat din funcția de antrenor al celor de la FCSB, la o zi după eșecul cu Rapid, din Superliga. El era la al doilea mandat, după cel din sezonul 2020-2021. Petrea antrena vicecampioana României din luna noiembrie a anului trecut, atunci când l-a înlocuit pe Edward Iordănescu. Nicolae Dică a anunțat că s-a pus de acord, în mare parte, cu Gigi Becali, urmând ca marți să discute ultimele detalii. 

6. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a demis, luni, pe Ruslan Demchenko din funcţia de prim-vicesecretar al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei (NSDC), printr-un decret, transmite agenţia Interfax. În noiembrie 2021, o serie de instituţii media au difuzat informaţii despre presupusa implicare a lui Demchenko în lobby-ul din 2010, aşa-numitele „acorduri de la Harkov” cu Rusia. (News.ro)

7. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a înlocuit un important comandant militar în estul Ucrainei în urma pierderilor teritoriale majore suferite în faţa Rusiei. Zelenski l-a demis pe Hryhoriy Halahan din funcţie şi l-a numit în locul său pe Viktor Horenko. (Hotnews)

8. Miniştrii Energiei din Uniunea Europeană vor încerca marţi să ajungă la un acord politic în legătură cu planul Bruxelles-ului de a reduce cu 15 la sută consumul de gaze, o soluție propusă pentru a contracara o eventuală oprire a livrărilor din partea Rusiei. Subiectul va fi tratat într-un consiliu extraordinar al miniștrilor energiei, dar consensul nu este garantat după ce Franța, Grecia, Spania și Portugalia au anunțat ca nu sunt de acord. (Digi24)

9. Un sondaj de opinie din Austria arată că majoritatea persoanelor vaccinate împotriva Covid-19 consideră Rusia vinovată de războiul din Ucraina, în timp ce majoritatea celor nevaccinați acuză NATO și SUA. (Link)

10. Un republican, membru al Camerei Reprezentanților, din Congresul american, a participat la nunta fiului său gay la trei zile după ce a votat împotriva unei legi care protejează căsătoriile între persoane de același sex. (NBCNews)

Fotografia dimineții – Actorul Paul Sorvino a decedat la vârsta de 83 de ani. REUTERS/Phil McCarten:

Ți-ar mai putea plăcea
România rămâne al doilea cel mai mare exportator de cereale din UE – Cronica dimineții
Isărescu: Estimările arată o scădere de 14% a economiei în trimestrul 2 – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău