Guvernul a stabilit prin ordonanță de urgență ca majorarea punctului de pensie prevăzută pentru anul acesta să fie amânată pentru anul viitor – Cronica serii

1. Guvernul a stabilit, prin ordonanță de urgență, ca instituțiile publice să nu mai acorde vouchere de vacanță în 2021, majorarea punctului de pensie prevăzută pentru anul acesta să fie amânată pentru anul viitor, iar gratuitatea călătoriilor cu trenul pentru studenți să fie înlocuită cu o reducere de 50% pe transportul local și național. Executivul a decis, totodată, anularea sporului de 30% la salariu, acordat de anul trecut angajaților din prefecturi sub motivul prevenirii şi combaterii pandemiei de Covid-19. (Profit.ro)

2. Guvernul a aprobat în şedinţa de joi proiectul de desfiinţare a Secţiei speciale. Premierul Florin Cîţu a precizat că este nu doar o promisiune făcută de coaliţia de guvernare, dar şi o recomandare a instituţiilor europene. Vicepremierul Dan Barna a afirmat că ”decizia Guvernului este o îndepărtare de moştenirea toxică pe care încă o avem din guvernarea PSD – Liviu Dragnea”. (News.ro)

3. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, joi, că nimeni nu îşi propune să desfiinţeze sporurile bugetarilor şi că doreşte să demonteze acest fake-news. Ea a menţionat că salariile trebuie să ţină mult mai mult cont de partea de salarizare, decât de cea de sporuri, iar salariile să fie suplimentate cu sporurile doar pe principii foarte clare. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Fondul de investiții Earlybird a lansat fondul Early Bird Digital East Fund II, care va acorda finanțări de 200 de milioane de euro pentru start-up-uri din Europa Centrală și de Est. Finanțările vor fi de tip seed (sute de mii de euro) și Serie A (milioane de euro). Earlybird a fost unul dintre primii investitori în start-up-ul UiPath, care a ajuns între timp la o evaluare de 35 de miliarde de dolari. (StartupCafe)

4. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat joi că publică toate contractele încheiate de minister în valoare de peste 5.000 de euro, lansând o platformă online unde pot fi consultate, și că, pe viitor, va modifica procedura de lucru astfel încât nicio factură să nu mai poată fi făcută dacă respectivul contract nu este pus pe platfomă. (G4Media)

5. Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a anunţat că oraşul intră din nou în scenariul roşu, cu restricţiile aferente, după ce rata de infectare a ajuns la 3,16 la mie. Restricţiile vor fi valabile de vineri. (News.ro)

6. Planul de restructurare al Tarom, trimis Comisiei Europene ulterior primirii ajutorului de salvare, prevede disponibilizarea a 700 dintre cei aproape 1.500 de angajați, închiderea a 11 agenții externe, restructurarea urmând să se deruleze în următorii doi ani. (Profit.ro)

7. Un studiu la care au participat rezidenți ai stațiunii de schi Ischgl, locația celui mai grav focar de COVID-19 din Austria, a descoperit că majoritatea acestora și-au păstrat imunitatea în fața coronavirusului timp de cel puțin opt luni după contagiere. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: Atacul SolarWinds a fost derulat din interiorul SUA, susține noua administrație de la Casa Albă, care spune în continuare că Rusia s-a aflat în spatele acestuia. Nouă agenții federale și în jur de 100 de companii private au fost compromise, însă investigațiile se află încă în primele faze. (Bloomberg)

8. Numărul americanilor care au aplicat săptămâna trecută pentru ajutorul de șomaj a crescut la 861.000. Creșterea vine după mai multe săptămâni consecutive de scădere. (WSJ)

9. Rover-ul Perseverance ajunge joi pe Marte, cu misiunea de a căuta dovezi ale activității biologice, care ar fi putut exista în trecut. Cel mai rapid și mai avansat rover creat de NASA până acum va atinge solul planetei roșii la 22:55 (ora României), după ce a călătorit aproximativ 470 de milioane de kilometri. (WSJ)

10. Google și News Corp au semnat un parteneriat pe mai mulți ani, prin care știrile și articolele publicațiilor din trust, inclusiv cele din Australia, vor ajunge în Google News Showcase. Google va face, în schimbul știrilor preluate, “plăți semnificative”. (News Corp)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Cofondator Facebook: „Puterea lui Mark Zuckerberg este fără precedent”
Elevii români sunt atacați în școlile din Anglia și Scoția – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău