Guvernul va avea și anul acesta un necesar brut de finanțare ridicat, de circa 127 miliarde de lei – Cronica dimineții

1. Guvernul va avea și anul acesta un necesar brut de finanțare ridicat, de circa 127 miliarde de lei, după ce anul trecut necesarul de împrumut al statului s-a situat la 143,5 miliarde lei, o sumă record. Pentru deficitul bugetar de 7% din PIB, nivel țintit în 2021 de Guvern potrivit declaraților premierului Florin Cîțu, sunt necesare finanțări de 79,5 miliarde de lei, în timp ce pentru rostogolirea datoriilor mai vechi ce ajung la scadență este nevoie de circa 48 de miliarde de lei. Suma împrumutată efectiv anul trecut s-a situat la circa 163 miliarde lei. (Profit.ro)

2. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni seară, că a trimis o adresă tuturor inspectoratelor şcolare judeţene, dar şi tuturor universităţilor, pentru a realiza o situaţie a angajaţilor dispuşi să se vaccineze. Statistica trebuie finalizată până în 15 ianuarie la ora 16.00, fiind unul dintre factorii luaţi în calcul pentru redeschiderea şcolilor. (News.ro)

3. Testele rapide făcute în spitale sunt recunoscute oficial pentru diagnosticarea infectării cu COVID-19. De azi, aceste teste vor intra și în bilanțul zilnic, anunțat la ora 13.00. (Link)

4. Premierul britanic Boris Johnson a anunțat aseară instituirea lockdownului pe tot teritoriul Angliei. Școlile și magazilele care nu sunt considerate esențiale s-au închis de aseară, iar populației i s-a cerut să iasă din casă doar dacă este necesar. Măsurile ar putea dura până la mijlocul lui februarie. (WSJ)

5. Israelul a deschis primul drive in pentru vaccinarea împotriva Covid-19. (Link)

6. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat luni seara, la Amsterdam, amânarea până miercuri a deciziei cu privire la recomandarea utilizării unui al doilea vaccin împotriva Covid-19, cel dezvoltat de Moderna. (Hotnews)

7. Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York, a anunțat amenzi de până la $100.000 de euro pentru spitalele care nu folosesc dozele de vaccin. Ultimele date arată că 54% din dozele primite nu au fost încă folosite. (Bloomberg)

8. Pierderile nete ale companiilor aeriene europene, aeroporturilor și furnizorilor de servicii de navigație aeriană (ANSP) sunt estimate la 56,2 miliarde de euro în 2020, în urma impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra sectorului aviației din Europa. (Profit.ro)

Una din Cronica Sportivă: Liverpool a suferit a doua înfrângere a sezonului în ultimul meci al etapei a 17-a a Premier League, fiind învinsă în deplasare de Southampton, cu 1-0. Singurul gol al partidei a fost înscris de Danny Ings, în min. 2. În clasament, Liverpool și Man. United au 33 de puncte, iar pe locurile următoare se află Leicester, cu 32 de puncte, respectiv Tottenham, Man. City, Southampton și Everton (29 puncte fiecare).

9. Guvernul din Singapore a confirmat că datele personale ale utilizatorilor aplicației TraceTogether, care a fost dezvoltată pentru a urmări persoanele care se infectează cu noul coronavirus, pot fi accesate de poliție în investigațiile derulate. 4,2 milioane de rezidenți, adică 78% din populație, și-a instalat această aplicație. Pentru o adoptare rapidă guvernul a anunțat, repetat, pe parcursul anului trecut, că datele utilizatorilor nu vor fi folosite decât în cazul în care o persoană este confirmată pozitiv. (ZDNet)

10. Biserica Ortodoxă a Greciei intenționează să se revolte împotriva restricțiilor impuse lăcașurilor de cult de către Guvernul de la Atena cu ocazia Bobotezei, o sărbătoare religioasă celebrată pe 6 ianuarie. „Ordonăm tuturor bisericilor să rămână deschise de Bobotează”, a declarat episcopul Anthinagoras, purtător de cuvânt al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei. El a mai spus că dispoziția va fi aplicată chiar dacă Poliția va interveni pentru a disipa mulțimile de credincioși. (Ziare)

Fotografia dimineții – Biciclete electrice depozitate într-un depozit de reciclare aflat în Changsha, China. VCG/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Jurnalistă germană: E greu să culegi căpșuni și doar “oamenii experimentați din Europa de Est” o pot face – Cronica dimineții
Sindicaliştii din Educaţie au demarat strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău