Hamas a eliberat 24 de ostatici – Cronica serii

1. Principalul mediator al acordului între Israel şi Hamas, Qatarul, a anunţat că mişcarea islamistă palestiniană a eliberat 24 de ostatici, şi anume 13 israelieni, zece thailandezi şi un filipinez. (News.ro)

2. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în luna octombrie la 53 puncte. 47% dintre analiştii financiari estimează o scădere a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe. (News.ro)

3. Europarlamentarul bulgar Anghel Djambazki susține că întârzierea admiterii Bulgariei în Schengen se datorează intereselor Germaniei și, într-o oarecare măsură, ale Olandei. Potrivit acestuia, Germania nu dorește să-și impună dreptul de veto, însă găsește alte țări care să o facă. “Dacă Bulgaria și România sunt în Schengen, cele mai mari porturi europene din Europa vor deveni Constanța, Varna și Burgas, Pireu și Salonic, pentru că drumul mărfurilor se va scurta și vor ajunge în Europa de Vest în șapte-opt zile.” (Profit.ro)

4. Un sondaj realizat în luna noiembrie la comanda USR arată că Polul Dreptei – format din USR, PMP și Partidul Forța Dreptei – ar obține un scor de 22-24% la alegerile europarlamentare. Acest rezultat ar plasa Polul de Dreapta pe locul secund, după PSD – 26%. Pe locul 3 s-ar clasa AUR (19-21%), iar PNL ar fi pe locul 4, cu 15-16%. Partidul SOS al Dianei Șoșoacă e creditat cu 7% din voturi, UDMR cu 3-5%, iar REPER cu 1%. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Coreea de Sud va începe să testeze o monedă digitală în ultimul trimestru al anului viitor. În cadrul programului pilot, vor fi selectate 100.000 de persoane, care vor putea folosi jetoane de depozit bazate pe moneda digitală a băncii centrale, într-un mod similar cu utilizarea unui voucher în magazin. (Korea Times)

5. Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat vineri că dosarul deschis împotriva lui Vlad Voiculescu este un exemplu alarmant de folosire a instituţiilor statului împotriva opoziţiei politice, iar statul de drept este călcat în picioare. (News.ro)

6. Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în octombrie 2023 cu 0,1% față de luna anterioară, până la nivelul de 548,343 miliarde de lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 11,7% (3,4% în termeni reali), informează BNR. (Profit.ro)

7. Tribunalul Cluj a emis mandat european de arestare pe numele lui Cătălin Cherecheș. Primarul din Baia Mare a fost condamnat vineri la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și nu a fost găsit de polițiști. (G4Media)

8. O femeie din Arad decedată în urmă cu trei ani în spital, unde i s-a pus diagnosticul de COVID-19, a fost deshumată de către anchetatori, vineri dimineaţă, în condiţiile în care familia pacientei a depus sesizare penală suspectând că a fost tratată greşit de medici, pentru că nu ar fi fost de fapt infectată cu SARS-CoV-2. (Hotnews)

Din Cronica de Divertisment: Netflix a decis să producă un al șaptelea sezon al serialului SF “Black Mirror”, potrivit unor informații dezvăluite de publicația Variety. Producția noului sezon va începe la finalul acestui an, iar Charlie Brooker, Annabel Jones și Jessica Rhoades vor reveni în calitatea de producători executivi. (Variety)

9. Uniunea Europeană va susţine ca acordul final al summitului asupra climei (COP28) care va avea loc la Dubai să includă încetarea producţiei şi consumului de combustibili fosili (cărbune, petrol şi gaz) în scop energetic, plus triplarea producţiei de energie regenerabilă şi creşterea eficienţei energetice. (Economica)

10. Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a recunoscut că fiul ei și-a pierdut „aproape toți” banii pe care i-a investit în active cripto, în pofida a numeroase avertismente. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
OMS: 780 de milioane de persoane ar fi fost infectate cu noul virus la nivel global – Cronica serii
Ministrul Sănătăţii a prezentat lista spitalelor care vor beneficia de finanţare prin PNRR – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău