Ianuarie a fost a opta lună consecutivă în care recordul lunar de căldură a fost depăşit – Cronica dimineții

1. Ianuarie a fost a opta lună consecutivă în care recordul lunar de căldură a fost depăşit, potrivit Copernicus. Pentru prima dată planeta a depăşit 1,5°C de încălzire pe parcursul a 12 luni consecutive faţă de era preindustrială. (News.ro)

2. Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au luat act de scrisoarea preşedintelui Iohannis prin care Parlamentul este informat că forţa de reacţie a NATO poate intra, staţiona sau tranzita România în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării de operaţii militare, dacă va fi cazul, în anul 2024. (Hotnews)

3. Romania va primi tancurile de luptă Abrams începând cu anul 2026, în cea mai modernă versiune a acestui model, care se află şi în dotarea armatei SUA. (Digi24)

4. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va rămâne la conducerea instituției încă un mandat, susțin surse avizate. Pe de altă parte, Florin Georgescu se va retrage, din motive de sănătate, din poziția de prim-viceguvernator și îl va lăsa în locul său pe Leonardo Badea, în prezent viceguvernator. (Economica)

5. Asigurările RCA s-au scumpit cu 5% anul trecut, deși prețul a fost plafonat. Față de 2021, anul falimentului City Insurance, creșterea e de 79%. (Libertatea)

Din Cronica Sportivă: Nigeria și Coasta de Fildeș vor disputa ediția din acest an a Cupei Africii pe Națiuni.

6. Compania finlandeză Nokian Tyres, care și-a mutat producția din Rusia spre România, caută peste 500 de muncitori pentru fabrica din Bihor, a cărei construcție a început deja. Este vorba despre o investiție de 650 milioane de euro, producția urmând să înceapă în 2025. (Profit.ro)

7. Prețurile de consum au scăzut, luna trecută, în China cu cel mai rapid ritm de la criza financiară globală, din 2009. Indicele prețurilor de consum a scăzut cu 0,8% în ianuarie, în ritm anual. Ultima oară când scăderea a fost atât de mare a fost în septembrie 2009. (Bloomberg)

8. Senatul american a blocat o lege care ar fi acordat $60 miliarde drept ajutor militar Ucrainei, $14 miliarde ajutor pentru Israel și $10 miliarde pentru ajutorarea civililor afectați de războiul din Ucraina, Fâșia Gaza și Cisiordania. (TheGuardian)

9. Premierul israelian Netanyahu a respins termenii unei încetări a focului propusă de Hamas afirmând că „victoria totală” în Gaza este posibilă în câteva luni. (News.ro)

10. Președintele american Joe Biden l-a confundat de două ori fostul cancelar german Helmut Kohl cu Angela Merkel în timp ce vorbea cu donatorii în New York. Momentul vine după ce Biden l-a confundat pe președintele francez Emmanuel Macron cu fostul președinte francez François Mitterrand în timpul unui eveniment de campanie din weekend. (Bloomberg)

Fotografia dimineții este cea care a câștigat premiul People’s Choice Photographer of the Year pentru „Wildlife Photographer of the Year”. Fotograful a surprins un tânăr urs polar care doarme ​​pe un aisberg. Nima Sarikhan, Profimedia:

Ți-ar mai putea plăcea
Director FMI: 48 de țări sunt expuse la criza alimentară globală – Cronica dimineții
Industria auto din Germania se așteaptă la o scădere în premieră a vânzărilor de mașini electrice – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău