Igor Dodon, schimbare la 180 de grade: “România rămâne un partener strategic, de încredere”

RIP Franco Zeffirelli

1. Președintele Igor Dodon a declarat că „pentru noul Guvern și pentru președinție, România rămâne un partener strategic, de încredere”. El a dat asigurări că vor fi depuse „eforturi pentru continuarea dinamicii ascendente a relațiilor moldo-române și pentru menținerea parcursului european al Republicii Moldova”, scrie Radio Chișinău care notează „metamorfozarea” discursului președintelui moldovean. (Hotnews)

2. Aseară a fost o nouă rundă de negocieri între echipele USR –PLUS pentru încheierea unei alianțe pe termen lung, care să cuprindă prezidențialele, localele și parlamentarele din 2020. Potrivit unor surse, Dacian Cioloș s-ar fi ridicat de la masă în timpul discuțiilor și ar fi plecat. A fost a două oară când liderul PLUS ar fi părăsit negocierile în timpul dezbaterilor. (Digi24)

3. Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc „a plecat pentru câteva zile din ţară, la familia sa”, a transmis Partidul Democrat, într-un comunicat postat pe site-ul formațiunii politice. Ziarele de peste Prut scriu că, începând de aseară, cel puțin cinci avioane private au decolat din Chișinău. (Hotnews)

4. Noul premier moldovean Maia Sandu s-a angajat astăzi să promoveze relaţiile cu Uniunea Europeană (UE) şi să-i traducă în justiţie pe toţi cei care se fac vinovaţi de abuz de putere, inclusiv pe cel mai puternic oligarh din această fostă republică sovietică, Vlad Plahotniuc, care a părăsit ţara cu o zi înainte. (News.ro)

5. 207 cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate, în ultima săptămână, în 19 judeţe şi în Bucureşti, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 17.340, din care 64 de decese. (News.ro)

6. În 65 de ani omenirea a trecut de la producerea unei cantitați foarte mici de plastic, la peste 400 milioane tone metrice, cât în fost în 2015. (Axios)

7. CEO-ul Elon Musk a anunțat că proprietarii de Tesla se vor putea juca jocuri și vor putea accesa YouTube direct din consola mașinii, în curând. (TheVerge)

8. Cercetătorii cred că până în 2080 schimbarea climei va duce la creșterea migrației către Siberia, populația acestei regiuni urmând să crească de nouă ori. (Link)

9. Germanii încep să consume berea fără alcool, una din 15 beri consumate fiind din această categorie. Nemții consumă anual peste 6,2 milioane hectolitri de bere, iar a cere o bere fără alcool nu mai este considerat a fi “o rușine”. (TheGuardian)

10. O colecţie de scrisori de dragoste trimise de muzicianul şi scriitorul Leonard Cohen iubitei şi muzei lui, norvegianca Marianne Ihlen, a fost vândută într-o licitaţie la Christie’s pentru $876.000. Cele mai multe dintre loturi au fost vândute la preţuri de cinci ori mai mari decât estimarea. (News.ro)

Fotografia serii:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – 320.000 de semnaturi stranse de USR pentru campania “fara penali”
Cronica serii – Creștere peste așteptări a locurilor de muncă în Statele Unite

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău