În România, numărul pacienților vindecați ieri, 1092, a fost de aproape 4,5 ori mai mare decât numărul de cazuri noi – Cronica Știrilor Pozitive

1. În România, numărul pacienților vindecați ieri, 1092, a fost de aproape 4,5 ori mai mare decât numărul de cazuri noi. În total, peste 9000 de pacienți, 56% din total, au fost declarați vindecați până în prezent.

2. România a ieșit din starea de urgență și va intra în starea de alertă. Deplasarea în interiorul localitarilor nu mai necesită completarea unei declarații. Se deschid centrele comerciale mai mici şi magazinele cu ieşire directă în stradă. Credincioşii vor putea merge la biserici, după 60 de zile de stare de urgenţă, dar trebuie să respecte anumite reguli de distanţare socială. Biserica le recomandă vârstnicilor să rămână acasă. De asemenea se vor face botezuri şi cununii, cu un număr limitat de persoane.

3. Vaccinul ar trebui să fie accesibil tuturor și gratuit. Mai multe figuri publice, printre care 50 de foști lideri globali și președintele Africii de Sud au lansat o scrisoare deschisă prin care solicită ca orice vaccin împotriva COVID-19 să fie gratuit, liber de orice patent sau protecție juridică și disponibil pe tot globul. (FT)

4. Primul pacient vindecat de coronavirus din Buzău a donat, joi, plasmă pentru salvarea altor bolnavi infectaţi. Recoltarea s-a făcut la Centrul de Transfuzia Sanguina Buzău care a pus în funcţiune un aparat de plasmafereză pus la dispoziţie de Consiliul Judeţean. (News.ro)

5. Judeţul Brăila păstrează, de cinci zile, la zero numărul cazurilor de infectare cu COVID-19, ultimii pacienţi contaminaţi cu noul tip de coronavirus fiind declaraţi vindecaţi şi externaţi pe 9 mai. (Digi24)

6. Guvernul a anunţat măsuri referitoare la prelungirea ajutorului pentru şomaj tehnic până la 1 iunie, cu posibilitatea menţinerii lui în domeniile în care activităţile rămân restricţionate, prelungirea concediului acordat părinţiilor, program de lucru diferenţiat în companiile cu peste 50 de angajaţi, transport gratuit pentru elevi. Asociaţiile şi fundaţiile care cumpără medicamente şi echipamente utilizate pentru combaterea COVID-19 vor beneficia de scutire de la plata TVA până la 1 septembrie. Posibilitatea amânării ratelor la bănci a fost prelungită până la 15 iunie. Deconectările de la serviciile de utilităţi sunt interzise pe perioada stării de alertă. (News.ro)

7. Distribuitorii şi retailerii farmaceutici din România se declară pregătiţi să asigure necesarul de măşti şi materiale de protecţie pentru populaţie după 15 mai. (News.ro)

8. Patriarhia Română a anunțat că, în perioada 4 – 11 mai 2020, a fost oferit un ajutor financiar și material în cuantum de încă 1.767.365 lei. Rezultatul total al ajutorului oferit până în prezent la nivelul întregii Patriarhii Române, a ajuns la 18.917.028 lei.

9. Cea mai mare parte a centrului vechi din Bucureşti devine pietonală în weekend, începând cu 22 mai, a anunţat joi Primăria Municipiului. (News.ro)

10. Grecia va redeschide publicului, în acest weekend, 515 plaje organizate, dar vor fi interzise sporturile și jocurile, precum și alcoolul și muzica. (Hotnews)

11. Librăriile Cărtureşti vor fi redeschise treptat, începând cu 15 mai. (News.ro)

12. Cercetătorii de la Harvard și MIT lucrează la o mască de protecție care se va lumina dacă detectează prezența virusului în saliva persoanei care o poartă. (TheHill)

13. Un studiu al Institutului Pasteur arată că 2,8 milioane de francezi, 4,4% din populație, ar fi infectați cu noul virus. Numărul este mult mai mare decât datele din raportările oficiale dar mic pentru a atinge o imunitate de grup/turma. (Reuters)

14. Guvernul japonez a anunţat joi o ridicare a stării de urgenţă în cea mai mare parte a ţării, la o lună după ce a impus-o în lupta împotriva covid-19. Capitala Tokyo rămâne vizată de restricţii menite să oprească răspândirea epidemiei. (News.ro)

15. Guvernul italian a adoptat măsurile bugetare, aşteptate de mult timp, în valoare de 55 de miliarde de euro, destinate ajutorării afacerilor şi familiilor aflate în dificultate din cauza consecinţelor economice ale crizei sanitare covid-19. (News.ro)

16. Spitalul Judeţean Timişoara va face teste de COVID-19, la cerere, pentru oricine doreşte, contra cost. Deocamdată nu a fost stabilit un preţ. (News.ro)

17. Astronomul român, Ciprian Vîntdevară, a fotografiat în premieră galaxii aflate la o distanță de 35 de milioane ani lumină de Pământ. (Link)

18. Israel își va deschide plajele începând de miercurea viitoare, 20 mai. (TimesofIsrael)

19. În Japonia, numărul sinuciderilor înregistrate în aprilie a fost cu 20% mai mic decât cel înregistrat anul trecut. Este cel mai mic numărul raportat în ultimii 5 ani. Japonia este una din țările în care numărul sinuciderilor este mare. (Link)

Fotografia dimineții conține o declarație a președintelui Ghanei:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Sănătății: Sper că de săptămâna viitoare numărul îmbolnăvirilor să scadă – Cronica Știrilor Pozitive
SalivaDirect, un test care detectează rapid, în 3 ore, noul coronavirus, a fost aprobat de autoritățile americane – Cronica Știrilor Pozitive
3 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău