Interpol a refuzat să emită ”alerta roșie” pentru președintele Donald Trump, solicitată de Iran – Cronica Externă

Europa

1. Uniunea Europeană va extinde sancțiunile împotriva Rusiei pentru încă șase luni, pentru că a eșuat să se conformeze acordului de pace cu Ucraina. Sancțiunile țintesc sectoarele energiei, apărării și finanțelor din Rusia, precum și bunuri care pot fi folosite atât pentru scopuri militare, cât și civile. (AP)

2. Președintele Kosovo Hashim Thaci a declarat că va demisiona imediat dacă Curtea de la Haga confirmă acuzațiile de crime de război împotriva sa. El spune că aceste probe nu există. (Link)

Bonus: Ucraina a declasificat un nou set de documente din era sovietică și alte informații privind incidentul de la Cernobîl din 1986, cunoscut ca cel mai mare dezastru nuclear din istorie. The Brussels Times a relatat că documentele, publicate ca parte a unei cărți, ”The KGBs Cernobyl Dossier: From Construction to the Accident” conține o evaluare a erorilor de construcție a centralei nucleare. Aceste greșeli au condus la explozia mortal din aprilie 1986 și răspândirea materiilor radioactive pe o arie largă a Ucrainei. (TheHill)

Rusia

3. Înalți oficiali din Casa Albă erau informați de la începutul anului 2019, prin surse clasificate de informații, care indicau că Rusia oferă recompense secrete Talibanilor pentru uciderea americanilor, conform unor surse oficiale care au avut access la aceste informații. Aceștia l-au informat pe președintele Donald Trump în rapoartele zilnice ale serviciilor de informații, încă din martie 2019. (AP)

SUA

4. Oficiali din domeniul sănătății publice, inclusiv expertul în boli infecțioase Anthony Fauci și directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor Robert Redfield, vor depune mărturii în fața Congresului SUA astăzi despre reizbucnirea pandemiei coronavirus în cel puțin treizeci de state americane. (NYTimes)

Australia

5. Premierul Australiei Scott Morrison a cerut aproape un miliard de dolari pentru cheltuieli necesare apărării cibernetice a țării în următorul deceniu. Australia a fost lovită de o serie de atacuri cibernetice, presupuse a veni din China. (Link)

Orientul Mijlociu

6. Un jurnalist Iranian, a cărui muncă online a ajutat și inspirat protestele naționale din 2017, a fost condamnat la moarte pentru acțiunile sale. Sențința lui Ruhollah Zam a fost anunțată astăzi, 30 iunie, de purtătorul de cuvânt al sistemului judiciar iranian. Website-ul lui Zam, AmadNews, și canalul pe care l-a create pe aplicația de mesagerie Telegram a informat oamenii cu privire la orele și zilele de protest și a publicat informații stânjenitoare despre oficiali iranieni. (Link)

Bonus: Interpol a refuzat să emită ”alerta roșie” pentru președintele Donald Trump, solicitată de Iran. (Telegraph)

Asia

7. China a aprobat astăzi noua lege privind securitatea națională pentru Hong Kong, ceea ce deschide încă o confruntare cu SUA și alte țări, care au avertizat Beijing-ul împotriva unei astfel de decizii. Legea ar trebui să intre în vigoare mâine, la a treizeci și treia aniversare a predării Hong Kong-ului de sub suveranitatea Marii Britanii către China. (Link)

Bonus: Un raport recent arată că China forțează femeile din comunitatea musulmanilor Uiguri din Xinjiang să se sterilizeze or să folosească diverse metode contraceptive în încercarea de a limita populația Uigură. Raportul a stârnit apeluri internaționale pentru o investigație ONU. China neagă acuzațiile și le consideră lipsite de fundament. (BBC)

Africa

8. Este prima dată în istoria Belgiei când un rege în funcție exprimă regretul pentru violența declanșată de fosta putere colonială în exercitarea puterii peste țara care astăzi se numește Republica Democrată Congo. Într-o scrisoare adresată președintelui Congo marți, Regele Philippe al Belgiei a transmis ”regretul profund” pentru ”actele de violență și cruzime”, precum și ”suferința și umilința” induse Congo-ului belgian. (Link)

America Latină

9. Președintele Venezuelei Nicolas Maduro a ordonat ambasadorului UE să părăsească țara, după ce Uniunea Europeană a impus sancțiuni asupra unor oficiali loiali lui. SUA și UE îl recunosc ca președinte al Venezuelei pe liderul opoziției Juan Guaido. (AP)

Global

10. Combinația de coronavirus și gripă pot genera o toamnă și o iarnă devastatoare, conform directorului Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, Dr. Robert Redfield. ”Știm că gripa poate cauza singură morbiditate substanțială și mortalitate, precum și utilizarea spitalelor, mai ales pentru oamenii în vârstă și care au probleme de sănătate complementare. Cu noul coronavirus va fi devastator penteu aceste grupuri vulnerabile și altele”. (Time)

Bonus: Organizația Mondială a Sănătății va trimite o echipă în China să investigheze sursa pandemiei coronavirus. Experții sunt sceptici că o cercetare condusă la peste șase luni după prima apariție a virusului poate găsi răspunsuri finale privind originea virusului. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul de externe rus: ”Suntem obișnuiți cu acuzații nefondate” – Cronica Externă
Administrația Trump a anunțat o reevaluare a programului de vize H1B pentru lucrătorii înalt calificați – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău