Iohannis: Am decis să intru în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO – Cronica serii

1. Investițiile nete realizate în economia națională în 2023 au însumat 189,346 miliarde lei, în creștere cu 16,6%, comparativ cu anul 2022, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

2. Economia României ar putea înregistra o creştere de 3,1% anul acesta şi de 3,3% anul viitor, a declarat, marţi, la Palatul Victoria, secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann. (G4Media)

3. Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că și-a depus candidatura la funcția de secretar general NATO. Celălalt candidat care a intrat în cursă e Mark Rutte, actualul premier al Olandei. (News.ro)

4. România nu va trimite combatanţi în Ucraina, a declarat preşedintele Klaus Iohannis. „România nu va trimite combatanţi în Ucraina. Noi sprijinim Ucraina în foarte multe feluri şi vom continua”, a subliniat şeful statului. „O posibilă trimitere de combatanţi în Ucraina nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO, fiindcă Ucraina nu este aliat NATO”.

5. În anul 2023 au fost terminate 71.454 locuințe, în scădere cu 1.878 locuințe, față de anul 2022, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Mai mulți producători auto transmit companiilor de asigurări datele colectate. GM, Honda, Kia, Hyundai și alții fac acest lucru fără a avea acordul clar al utilizatorilor, iar informațiile includ detalii precum ora de plecare și încheiere a călătoriei, vitezele de deplasare, modul în care se frânează etc. (NY Times)

6. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (O.C.D.E) recomanda României reducerea sarcinilor fiscale asupra veniturilor angajaților cu salarii mici, iar pe termen lung reducerea ratelor contribuțiilor sociale ale angajaților. În schimb, pentru cei cu venituri mai mari, ratele ar trebui majorate. Este astfel indicat să înceapă să planifice o tranziție treptată la impozitarea salarială progresivă. (Profit.ro)

7. Mai mult de trei sferturi dintre români consideră că războiul din Ucraina este periculos pentru România, iar în acest context peste jumătate sunt de acord ca România să aloce mai mulţi bani pentru Armată, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP. (News.ro)

8. Inflația în Statele Unite a crescut, luna trecută, peste așteptările analiștilor. Indicele prețurilor de consum a crescut cu 3,2%, în ritm anual, în timp ce produsele de bază au crescut cu 3,8%. (WSJ)

9. Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar putea fi înlăturat de la putere din cauza „neîncrederii” publicului în strategia sa în Gaza, au afirmat agențiile de informații americane. (G4Media)

10. Speranţa medie de viaţă, care a crescut constant timp de decenii în întreaga lume, a scăzut brusc în anii 2020 şi 2021, în timpul apogeului pandemiei de COVID-19, conform unui studiu publicat marţi în jurnalul ştiinţific Lancet. Speranţa de viaţă a scăzut în această perioadă în marea majoritate (84%) a celor peste 200 de ţări şi teritorii studiate de cercetători, adică în aproape toată lumea. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Simptomele de Covid-19 pot să fie resimţite de persoanele care au contractat boala până la nouă luni de la infectare – Cronica serii
Cronica serii – Adina Florea este propunerea lui Tudorel Toader pentru poziția de procuror-șef DNA