Iohannis, la COP28: 86% din energia României va fi regenerabilă până cel târziu în 2050 – Cronica de Mediu

1. Emiratele Arabe Unite, care găzduiesc summitul COP28 din acest an, plănuiesc să folosească discuțiile despre criza climatică drept prilej de a încheia noi acorduri pentru petrol și gaze naturale cu statele participante. (BBC)

2. Intensitatea și frecvența ploilor extreme, care provoacă inundații masive, cresc proporțional cu încălzirea globală. Situația se va înrăutăți dacă nu se stopează emisiile de gaze cu efect de seră. (Biziday.ro)

3. „Substanțe chimice pentru totdeauna” cunoscute si sub denumirea de „chimicale permanente” au fost găsite în sursele de apă potabilă din Anglia. Au fost detectate în sursele de apa de la 17 dintre cele 18 firme de apă din Anglia. (TheGuardian)

4. Poluanţii toxici eliberaţi în timpul arderii gazelor naturale pun în pericol mai multe milioane de oameni decât se credea initial, potrivit unei investigaţii BBC. O analiză pentru BBC Arabic arată că gazele se răspândesc acum pe sute de kilometri în întreaga regiune. Poluarea de la puţuri din Irak, Iran şi Kuweit a fost, de asemenea, analizată în cadrul studiului. Toate ţările implicate fie au refuzat să comenteze, fie nu au răspuns. Companiile petroliere care gestionează siturile, inclusiv BP şi Shell, unde a avut loc arderea gazelor, au declarat că lucrează pentru a reduce această practică. (News.ro)

5. Luna noiembrie a acestui an a devenit a șasea consecutivă cu cea mai mare medie de temperatură din istorie. Serviciul European Copernicus avertizează că 2023 va fi cel mai călduros an înregistrat vreodată, temperatura medie din primele 11 luni fiind foarte aproape de limita de +1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială. (Climate.Copernicus.Eu)

6. Guvernul din Delhi analizează utilizarea ploii artificiale prin însămânțarea norilor luna aceasta pentru a combate criza de poluare a aerului din capitala națională.  (FT.com)

7. Şeful ONU şi preşedintele COP28 s-au contrat în privinţa viitorului combustibililor fosili. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a îndemnat pe liderii mondiali prezenţi la summitul COP28 privind clima să planifice un viitor fără combustibili fosili, afirmând că nu există altă modalitate de a limita încălzirea globală. Apelul său a venit la o zi după ce preşedintele COP28, Sultan Ahmed al-Jaber, a propus să se accepte utilizarea în continuare a combustibililor fosili. El a fost acuzat, de atlfel, că s-a folosit de găzduirea reuniunii pentru a negocia tranzacţii cu petrol şi gaze. (News.ro)

8. Iohannis, la COP28: 86% din energia României va fi regenerabilă până cel târziu în 2050. (Profit.ro)

9. Lumea ar putea depăşi pragul de încălzire globală de 1,5 grade Celsius în 7 ani, potrivit unui studiu. (News.ro)

10. Cei mai bogati 1% care formeaza totalul umanitatii este responsabil pentru mai multe emisii de carbon decât cei mai săraci 66%, cu consecințe grave pentru comunitățile vulnerabile și eforturile globale pentru solutionarea urgenței climatice, potrivit celui mai cuprinzător studiu al inegalității climatice globale întreprins vreodată. (TheGuardiana

Ți-ar mai putea plăcea
UNICEF: Poluarea aerului ucide copiii mici – Cronica de Mediu
România s-a situat pe locul 8 din cele 27 de state membre UE la ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile în anul 2020 – Cronica de Mediu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău