Ion Iliescu: Decizia de a-i executa rapid pe soții Ceaușescu a fost corectă – Cronica dimineții

Sarbători fericite!

1. Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a urcat în luna noiembrie, faţă de luna anterioară, datorită creşterii ambelor componente ale indicatorului. Totodată, peste 85% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. (News.ro)

2. Explozia deficitului bugetar în ultimele luni ale anului a pus Ministerul Finanțelor în situația de a avea brusc un necesar de finanțare mult mai mare decât cel planificat. În noiembrie, planul de împrumuturi pentru tot anul 2019 a fost modificat de la aproape 73 de miliarde de lei inițial la 90 de miliarde de lei. (Profit.ro)

3. La 30 de ani de la Revoluție, Ion Iliescu declară că procesul dictatorilor Ceaușescu „a fost o necesitate pentru a curma pierderile de vieți omenești”. Fostul președinte spune că rapiditatea cu care au fost executați soții Ceaușescu a ținut de condițiile în care se afla atunci România. „Decizia a fost corectă. Și era unica soluție pentru a ieși din această dramă și tragedie pentru toți”. Elena și Nicolae Ceaușescu au fost executați acum 30 de ani, pe 25 decembrie 1989. Ion Iliescu este pus sub acuzare în dosarul Revoluţiei, alături de fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii. (Hotnews)

4. Ministerul Justiţiei a făcut publică lista candidaţilor pentru conducerile Parchetul ICCJ, DNA şi DIICOT. Pentru conducerea Parchetului ICCJ s-au înscris opt candidaţi, la conducerea DNA aspiră cinci candidaţi, printre care şi actualul şef Călin Nistor, iar pentru şefia DIICOT s-au înscris tot cinci candidaţi. (News.ro)

5. Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe fostul lider PNL Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, la 7 ani de închisoare în dosarul în care a fost acuzat de DNA că a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro. Decizia nu e definitivă. (News.ro)

6. Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, de Tribunalul București, la 3 ani închisoare cu executare în dosarul intervențiilor pentru licența Giga TV. În acelaşi dosar, fosta şefă CNA Laura Georgescu a fost condamnată la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: Curierii Glovo din Argentina au descoperit de mai multe ori că pachetele pe care le transportă conțin droguri. Regulamentul Glovo interzice transportul substanțelor interzise, însă nu există o metodologie pentru depistarea și verificarea acestora și nici o lege care să reglementeze noile metode de livrare a pachetelor. (OneZero / Medium)

7. Travis Kalanick, cofondator Uber si fost CEO, va părăsi boardul companiei la 31 decembrie. Decizia vine dupa ce Kalanick și-a vândut toate acțiunile Uber pe care a încasat aproximativ $2,7 miliarde. (WSJ)

8. Traficul mobil reprezintă 77% din consumul de conținut pornografic în 2019, conform Pornhub. În urmă cu 6 ani, același indicator era la 40%. (QZ)

9. Numărul bebelușilor născuți în Japonia în acest an a coborât sub pragul de 900.000 pentru prima dată de la debutul publicării datelor statistice cu privire la acest indicator, în anul 1899. Este al patrulea an consecutiv în care acest număr atinge un minim istoric. (Profit.ro)

10. Un reverend de la o biserică catolică din sud-vestul statului Louisiana, SUA, a venit cu ideea de a dispersa peste 400 de litri de apă sfințită, dintr-un avion, peste un întreg orășel. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Biserica din Seekirch am Federsee în dimineața de Ajun, cu Alpii in depărtare. Thomas Warnack/dpa/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
258 de milioane de copii și adolescenți, din întreaga lume, nu merg la școală – Cronica dimineții
CEO MoneyGram: Românii din UK trimit mai puțini bani în țară – Cronica dimineții