Janet Yellen: Inflația va reveni la normal în a doua jumătate a anului viitor – Cronica de Business

1. Statele Unite nu pierd controlul asupra inflaţiei, a declarat duminică secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen, aceasta afirmând că se aşteaptă ca indicatorul să revină la normal în a doua jumătate a anului 2022. (Bloomberg)

2. Numărul tranzacțiilor europene de tip VC la care au participat și investitori americani a crescut de la 359 de tranzacții în valoare totală de 2,7 miliarde EUR, în 2011, la 1434 tranzacții în valoare de 50,8 miliarde EUR până acum în 2021. (CNBC)

3. Indicele Dow Jones Industrial al bursei americane a atins vineri la un record, înregistrând a treia săptămână consecutivă de câștiguri. Acțiunile au crescut după rezultatele pozitive ale unora dintre cele mai mari corporații din SUA. Majoritatea companiilor S&P 500 care au raportat câștiguri care au depășit așteptările analiștilor, iar profiturile ar urma să crească, conform estimărilor, cu aproximativ 35% în ultimul trimestru față de anul precedent. (WSJ)

4. Vânzările Carrefour în România au crescut cu circa 3% în primele nouă luni și au depășit reperul de 1,7 miliarde de euro, susținute de continuarea trendului pozitiv înregistrat la jumătatea anului. Retailerul francez a obținut vânzări de 1,727 miliarde de euro (TVA inclus) pe piața românească în perioada ianuarie-septembrie, în urcare cu 3,4% față de același interval din 2020. Incluzând impactul variației prețurilor la carburanți și efectele de calendar, vânzările au avansat cu 5,2%. (Profit.ro)

5. Gigantul imobiliar chinez Evergrande, ale cărui datorii depăşesc $300 de miliarde, a reluat activităţile la peste 10 proiecte, în şase oraşe, între care se află şi Shenzhen, după ce a evitat intrarea în default săptămâna trecută. (News.ro)

Din Cronica diminetii: Ministrul interimar al Finanţelor Publice, Dan Vîlceanu, a anunţat că, de la începutul anului viitor, pensiile vor fi majorate cu şase la sută. Şi valoarea alocaţiilor pentru copii va creşte, a mai anunţat ministrul. (News.ro)

6. Ministerul Apărării Naționale (MApN) nu a reușit nici la a patra încercare să cumpere energie electrică pentru peste 100 de locuri de consum ale mai multor unități militare din întreaga țară, inclusiv cea de la Deveselu, ce găzduiește scutul american antirachetă. Principalul motiv de reticență al furnizorilor este acela că instituția vrea în continuare să i se garanteze un preț fix al energiei-marfă pe termen lung. (Profit.ro)

7. Banca HSBC și-a anunțat rezultatele pe trimestrul 3 care arată un profit în creștere cu 75,8%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la $5,4 miliarde, mult peste așteptările analiștilor. Banca a eliberat o parte din provizioanele făcute în pandemie și a anunțat că toate regiunile unde operează au generat profit. (CNBC)

8. Lira turcească a intrat în a treia zi de depreciere, ajungând la un nivel record comparativ cu dolarul american, după ce președintele Erdogan a anunțat expulzarea a 10 ambasadori, inclusiv al Statelor Unite. (Bloomberg)

9. Credit Suisse Group a fost de acord să plătească aproape $475 de milioane pentru a rezolva mai multe investigații cu privire la rolul său într-un scandal de strângere de fonduri care a dus furtul a sute de milioane de dolari din Mozambic, care au țara în criză economică. (Bloomberg)

10. Vodafone va da în judecată guvernul britanic, susținând că Fujitsu a primit un contract pe nedrept pentru modernizarea rețelei pentru conexiuni securizate care conectează cele 532 de ambasade plus alte locații guvernamentale. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Proprietarul Zara, prima pierdere din istorie – Cronica de business
Ameropa ia un împrumut de €324 milioane – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău