Klaus Iohannis: „Nu e nevoie să închidem toată ţara” – Cronica serii

1. „Nu e nevoie să închidem toată ţara”, a spus, azi, preşedintele Klaus Iohannis, in contextul in care România a avut, în ultima săptămână, cea mai mare creştere a numărului de cazuri de la debutul pandemiei COVID-19, cifrele fiind „extrem de îngrijorătoare”. „Măsurile sunt inevitabile. Cu cât sunt introduse mai repede şi sunt respectate, cu atât mai rapid îşi vor produce efectele şi vor putea fi ridicate din nou”, a adăugat Iohannis. Seful statului a menţionat că autorităţile vor acţiona local şi regional.

2. România înregistrează cele mai mici diferențe salariale între bărbați și femei la nivelul Uniunii Europene și va elimina complet ecartul în următorii doi ani, potrivit unui raport realizat de Confederația Europeană a Sindicatelor. În Franța, diferențele salariale nu vor fi eliminate decât peste 1.000 de ani în ritmul actual. (Profit.ro)

3. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis marţi că statele membre ale Uniunii nu pot colecta date de internet şi mobile ale cetăţenilor lor. Curtea susține că forţarea operatorilor de internet şi telefonie să transmită sau să reţină aleatoriu date de trafic şi localizare este împotriva legii Blocului comunitar. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Boom Technology va prezenta astăzi un avion supersonic care va zbura de două ori mai rapid decât avioanele comerciale din prezent. Cu un număr de locuri cuprins între 65 și 88, XB-1 va reduce timpul pentru o călătorie între New York și Londra la 3 ore și jumătate. Vestea mai puțin bună este că va intra în uz cel devreme în 2029. (Bloomberg)

4. Economia românească ar urma să se contracte cu 5,7% în 2020, dar va înregistra o relansare de 4,9% în 2021, conform celei mai recente actualizări a prognozei economice a Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală publicate azi de instituția financiară internațională. (Profit.ro)

5. România se menține pe locul 45 din 163 de țări și pe ultimul loc în clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene, potrivit studiului Indicele de Progres Social 2020 privind calitatea vieții și bunăstarea socială. Țara noastră înregistrează 78,35 de puncte din 100, un scor ușor mai ridicat față de anul precedent, și se regăsește, conform acestuia, în rândul țărilor din a treia categorie din clasament, după Barbados, Bulgaria și Mauritius. (Profit.ro)

6. Ministerul Culturii a anunțat că nu recomandă o suspendare generală a activităţii, ci susţine să se recurgă la controale în instituţiile de spectacol şi cinematografe pentru a sprijini continuarea activităţilor cu publicul şi, în acelaşi timp a combaterii infectării cu SARS-CoV-2. (News.ro)

7. Numărul tranzacțiilor imobiliare a continuat să crească, în luna septembrie, cu 2,4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 48.000 de tranzacții, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Aceasta este a treia lună de creștere de la începutul pandemiei, după ce în iunie s-a înregistrat un salt surprinzător de 16,4%. (Profit.ro)

8. Septembrie 2020 a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată în lume de la debutul măsurătorilor meteorologice, potrivit serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus. Serviciul evocă posibilitatea ca 2020 să detroneze 2016 de pe primul loc în clasamentul celor mai calzi ani înregistrați vreodată în epoca modernă. (Profit.ro)

Una din Cronica Sportiva: Clubul CSM București a anunțat că jucătoarea Cristina Neagu a fost confirmată pozitiv cu noul coronavirus. Starea ei este bună, s-a autoizolat, iar celelalte teste efectuate în cadrul echipei au fost negative. CSM București urmează să joace sâmbătă, 10 octombrie, cu Vipers Kristiansand, în Liga Campionilor, în deplasare. (Gsp.ro)

9. Tranzacția de $2,1 miliarde prin care PRO TV, alături de celalte active ale grupului de media Central Media Enterprise (CME) din Cehia, Bulgaria, Slovacia și Slovenia, intră în proprietatea fondului ceh de investiții PPF a primit toate aprobările necesare de la autoritățile relevante, fiind așteptată să se încheie săptămâna viitoare. Comisia Europeană a aprobat fără rezerve preluarea CME de către PPF Group, fond controlat de cel mai bogat om de afaceri ceh, miliardarul Petr Kellner. (Profit.ro)

10. Device-urile de „castitate” Qiui Cellmate suferă de o vulnerabilitate prin care hackerii pot dobândi accesul de la distanță – pot bloca dispozitivul când acesta este folosit. Acest tip de dispozitiv este purtat de unul din parteneri și poate fi blocat de celălalt prin Bluetooth. Deocamdată nu există un patch pentru această vulnerabilitate. (TechCrunch)

Fotografia serii vine din Agdam, Azerbaijan, unde școlile publice au devenit adăposturi pentru populația refugiată din calea conflictului dintre Armenia și Azerbaijan. Onur Coban/Anadolu Agency/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Ucraina a recucerit peste 700 km pătrați din teritoriul său în est și sud – Cronica serii
Deficitul comercial al României a crescut cu 21,8% în primele şase luni – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău