Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă se vor confrunta în turul 2 pentru alegerea președintelui – Cronica dimineții

1. Autoritatea Electorală Permanentă a centralizat voturile înregistrate în peste 18.500 de secţii de votare, reprezentând 99% din totalul acestora. Potrivit rezultatelor provizorii, Klaus Iohannis a obţinut 36,06% din voturile exprimate, Viorica Dăncilă – 23,56%, Dan Barna – 13,58% şi Mircea Diaconu – 9,12%. (News.ro)

2. Rezultatele provizorii pentru votul în străinătate la alegerile prezidenţiale indică un vot majoritar pentru Klaus Iohannis – 54,65%, care este urmat de Dan Barna – 24,32% și Theodor Paleologu – 6,86%. (News.ro)

3. Candidatul Alianţei USR-PLUS la alegerile prezidenţiale, Dan Barna, a anunţat că, potrivit datelor obţinute din numărătoarea paralelă, nu va intra în turul doi de scrutin. „Am sperat până în ultimul moment, dar nu avem suficiente voturi”, spune el. (News.ro)

4. 46,66% dintre românii cu drept de vot din țară s-au prezentat la urne în primul tur al prezidențialelor, ceea ce face ca alegerile din 10 noiembrie să intre în istorie drept scrutinul prezidențial cu cea mai slabă prezență din ultimii 30 de ani. În total au votat 8,68 de milioane de români la secțiile din țară. (G4Media)

5. Prezența la vot în Diaspora a înregistrat un record, Până la ora 24.00 au votat 648.426 de persoane la secţiile din străinătate. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că votul în străinătate pentru alegerile prezidenţiale 2019 s-a încheiat în Europa, Asia, Africa şi Australia, dar continuă în alte zone ale globului până azi, la ora 7.00. (News.ro)

Poliția din Hong Kong a tras cu arme de foc împotriva protestatarilor. Unul dintre manifestanți a fost rănit, fiind transportat la spital. (WSJ)

6. De astăzi, Polonia intră în Programul Visa Waiver, cetățenii acestei țări putând călători în SUA fără vize. România încearcă să intre în program de mulți ani, însă rata de refuz a vizelor pentru cetățenii români depășește încă foarte mult pragul minim acceptat de autoritățile americane. Potrivit unui document oficial al Ministerului Afacerilor Externe, acest prag a scăzut în 2018 față de 2017, ajungând la 10,44%. (Profit.ro)

7. Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol a câştigat alegerile generale cu 28,09% din voturi şi 120 de locuri, cu trei mai puţine decât la scrutinul din 28 aprilie. Partidul Popular s-a menţinut ca a doua forţă, iar formaţiunea de extremă dreaptă Vox a devenit a treia. (News.ro)

8. Numărul firmelor radiate a crescut în primele nouă luni ale anului cu 42,11%, comparativ cu perioada similară din 2018, ajungând la 83.376 firme. Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul Bucureşti – 9.785 de firme (cu 4,99% mai multe faţă de ianuarie-septembrie 2018) şi în judeţele Iaşi – 4.384 (plus 87,75%), Cluj – 3.145 (plus 27,74%) şi Prahova – 2.974 (plus 50,05%). (Adevarul)

9. Preşedintele iranian Hassan Rohani a anunţat descoperirea unui câmp petrolier cu rezerve de 53 de miliarde de barili. Câmpul de 2.400 de kilometri pătraţi se află în provincia Khuzestan, din sud-vestul ţării, şi are o profunzime de 80 de metri, a spus preşedintele într-un discurs transmis de televiziunea naţională. (News.ro)

10. Cei șapte membri ai unei comisii de votare din orașul francez Dijon s-au îmbrăcat în costume populare în ziua alegerilor prezidențiale. „Pentru că sunt româncă din cap până în picioare”. „Sunt româncă oriunde m-aş afla”. „Pentru că îmi iubesc ţara şi portul”, au declarat membri din secția de votare. (Libertatea)

Fotografia dimineții – Klaus Iohannis la sediul PNL, după anunțarea rezultatelor de către exit poll-uri. George Călin, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
PNL câștigă alegerile europarlamentare – Cronica dimineții
Pentru prima oară de la ieșirea din starea de urgență, o localitate intră în carantină – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău