Lider Taliban: Un acord de pace cu SUA va fi semnat până la finalul acestei luni – Cronica Externă

Later update: Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a numit ofensiva forțelor pro-ruse în Donbas, de astăzi dimineață, ca fiind o tentativă de a perturba procesul de pace, care avansează cu pași mici. Un soldat ucrainean a fost ucis. (Link)

1. Conferința de securitate care a avut loc weekend-ul acesta în Munchen pe tema identității Vestului în noul context global a scos în evidență o fractură de viziune și interese între SUA și Europa pe toate temele importante (amenințările Rusiei, Iranului și Chinei) și pune într-o nouă dimensiune esența alianței trans-atalantice (Politico). Macron admite că există o slăbire a Vestului, într-un discurs la Conferința de securitate, și a punctat faptul că SUA s-a retras de câțiva ani din Europa și din lume (Euractiv). Mike Pompeo, secretarul de stat SUA a respins această critică spunând că ”Vestul câștigă”. (CNN)

2. Prezent la Conferința de securitate din Munchen, premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a declarat că planul de pace al SUA este doar ”un memo de înțelegeri între Netanyahu și Trump”, care lasă un viitor stat palestinian fără nicio suveranitate, permițând Israelului să anexeze o largă parte din teritoriile din Fâșia de Vest, cerând altor state să respingă propunerea lui Donald Trump. (VOA)

3. Abdul Salam Hanafi, un lider Taliban, a declarat că un acord de pace va fi semnat până la finalul acestei luni, în urma negocierilor începute cu SUA pentru găsirea unei formule care să stopeze violența din regiune. Această declarației este prima recunoaștere formală a acestui acord de pace făcută de un lider taliban. (WashingtonPost)

4. Forțele siriene au preluat controlul în Alep și atacă ultimele trupele rebele din nordul Siriei. Turcia, care sprijină opoziția la regimul Bashar al-Assad a cerut oprirea ofensivei în teren a guvernului sirian (VOA). Atât Turcia, cât și Rusia se tem de o nouă criză umanitară în Siria. (VOA)

5. SUA, Germania, UK și Franța se tem de dezvoltarea unor rachete nucleare cu rază mare de acțiune de către Iran. La începutul lunii februarie, Iran a testat o astfel de rachetă, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo. Acesta a mai spus că cel mai mare stat sponsor al terorismului nu ar trebui lăsat să dezvolte teste cu rachete. (Link)

6. Uniunea Europeană a extins pentru încă un an embargoul asupra armelor și echipamentelor care pot fi folosite pentru represiuni interne împotriva Belarus și menține restricțiile împotriva a patru cetățeni ai Belarusului, inclusiv prin interdicția de a călători și măsuri asiguratorii asupra bunurilor acestora, ca urmare a dispariției misterioase a doi lideri ai opoziției, un om de afaceri și un jurnalist în 1999 și 2000. (TASS)

Bonus:  Exportul de whiskey ale SUA către Uniunea Europeană a scăzut cu 14% în 2019, ca urmare a unor conflicte legate de tarifele comerciale dintre SUA și UE; SUA menține tarife punitive la importurile de aluminiu și oțel, iar Uniunea Europeană a decis în iunie 2018 o taxă de 25% pe unele produse americane, în mod particular bourbon-ul. (Euractiv)

7. Poliția germană a arestat 12 membri ai unei celule teroriste care puneau la cale un ”război civil” împotriva politicienilor, refugiaților și musulmanilor. Facțiunea teroristă se formase în septembrie 2019 și plănuia mai multe atacuri asupra unor moschei în mai multe orașe germane. (Telegraph)

8. Poliția bosniacă a avut confruntări cu peste 100 de migranți stabiliți în campus-ul din Miral, aflat la 10 km de granița cu Croația, unde sunt primiți peste 1000 de migranți. Aceștia acuză grănicerii croați de tratamente brutale. (Euractiv)

9. O analiză a New York Times detaliază modul în care miliardarul Mike Bloomberg, fost primar al New York-ului, și-a construit o imensă sferă de influență, inclusiv prin opere de caritate. (NYTimes)

10. Coronavirusul dăunează grav economiei europene. Obișnuite să fie invadate de turiști chinezi, magazinele, hotelurile și atracțiile turistice europene resimt lipsa acestora, din cauza carantinei în care se află peste 760 milioane de chinezi, după identificarea focarului virusului în Wuhan, China. (NYTimes)

Ți-ar mai putea plăcea
Polițiști germani suspendați pentru propaganda de extremă dreaptă – Cronica Externă
Aproximativ jumătate din britanici au anticorpi specifici Covid-19 – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău