Liste de cărți electronice și audio disponibile în mod gratuit și legal – Cronica de Carte

1. Mai multe site-uri au publicat zilele acestea liste de cărți electronice și audio, pe care le putem citi în perioada de izolare: 

-Open Culture au furnizat o listă lungă de peste 1.500 de cursuri online gratuite, peste 1.000 de cărți audio (de la autori precum Isaac Asimov, Jane Austen sau Charles Bukowski),  peste 800 de cărți electronice (de la Dostoievski, Kafka sau Proust) sau muzee care și-au deschis expozițiile online (Open Culture);

-Audible.com a lansat Audible Stories, o platformă online ce oferă gratuit sute de cărți clasice în format audio, de la Winnie the Pooh și Alice în Țara Minunilor la Moby Dick, în mai multe limbi de circulație mondială (engleză, italiană, spaniolă, germană) (Audible).

2. Influența coronavirusului asupra lumii literare:

-Majoritatea librăriilor Cărturești, din București și din țară, se vor închide pe termen nedefinit, iar viitorul companiei este pus sub semnul întrebării (Profit.ro);

-5 milioane de euro au fost alocate de către autoritățile franceze, cu scopul de a ajuta, în această perioadă, industria cărții (ActuaLitte); 

-George R.R. Martin scrie în fiecare zi în auto-izolare la următorul volum, mult-așteptat, din seria ”Urzeala tronurilor” (Mental Floss);

-După un articol în care a statuat că pandemia de coronavirus n-ar fi existat dacă în China ar fi democrație, autoritățile chineze l-au acuzat pe celebru scriitor Mario Vargas Llosa de defăimare și i-au solicitat să nu mai exprime „opinii iresponsabile și pline de prejudecăți” (ABS-CBN).

3. Printre cele mai citite 5 cărți de către populația Chinei în timpul pandemiei de coronavirus, se află ”Pacientul englez”, de Michael Ondaatje, ”Eseu despre orbire”, de José Saramago și ”Mâhnirea Belgiei”, de Hugo Claus. (Literary Hub)

4. Doi scriitori clasici celebri – William Shakespeare și Giovanni Boccaccio – se numără printre cele 5 personalități culturale care au fost foarte eficiente și productive în timpul pandemiilor din perioada în care au trăit. (Mental Floss)

5. Conform unor statistici ale industriei americane de carte, 67% dintre exemplarele vândute de cele mai de succes 100 de cărți de ficțiune ale anului 2019 reprezintă volume scrise de femei. Cel mai vândut titlu al anului trecut în SUA a fost „Where the Crawdad’s Sing„, de Delia Owens (la noi, la Editura Pandora M), cu peste 1,2 milioane de exemplare vândute. (Yahoo)

6. Într-o listă a celor mai așteptate cărți ale primăverii, editorii Goodreads includ 33 de volume care trebuie să apară în următoarele trei luni și autori precum Elena Ferrante, Julia Alvarez, Max Brooks, Emily St. John Mandel și Veronica Roth. Pe listă se află și prequel-ulcelebrei trilogii Jocurile Foamei, semnate de Suzanne Collins. (Goodreads)

7. Un raport al Fundației Naționale pentru Arte din SUA a concluzionat că mai mult de jumătate dintre adulții americani, respectiv 55% sau 132 de milioane de oameni, au citit de plăcere cel puțin o carte în cursul anului 2017. Au fost excluse din studiu cărțile citite în interes de serviciu sau pentru școală. (Publishers Weekly)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, ”The Mirror & The Light”, de Hilary Mantel, al treilea volum din trilogia Wolf Hall; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află tot o noutate, ”Untamed”, volumul activistului Glennon Doyle. Printre noutățile săptămânii, se numără ”Journey of thePharaons”, de Clive Cussler și Graham Brown (roman de acțiune) și ”The Gift of Forgiveness”, de Katherine Schwarzenegger Pratt (o carte motivațională semnată de fiica lui Arnold Schwarzenegger). (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Tata mă citește și după moarte, de Mihail Vakulovski, Editura Humanitas

-Domni și Doamne, de Marta Petreu, Editura Polirom

-Istorii din Preistorie, de Alberto Moravia, Editura Polirom

-Haos. Nașterea unei noi științe, de James Gleick, Editura Publica

-Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca?, de Jacques Attali, Editura Polirom

10. Știrile pe scurt din lumea literară:

-Cea mai veche librărie din America a supraviețuit fără pauze din 1745 (Literary Hub);

-Una dintre cele mai renumite edituri de cărți de colecție din lume, Taschen, a publicat în aceste zile un volum de 300 de pagini, cu multe imagini inedite, despre perioada ”ZiggyStardust” a lui David Bowie (Open Culture);

-Cei opt laureați ai Premiului literar Windham Campbell pe anul 2020, în valoare totală de 1.320.000 de dolari, împărțiți în mod egal, sunt: Bhanu Kapil, Yiyun Li, Namwali Serpell, Jonah Mixon-Webster, Julia Cho, Aleshea Harris, Maria Tumarkin și Anne Boyer (The Guardian);

-Au fost anunțate listele scurte de nominalizări, pentru cele opt categorii, pentru British BookAwards 2020. La categoria carte de ficțiune, pe listă se află și cele două volume câștigătoare ale Booker Prize 2019, ”Girl, Woman, Other”, de Bernardine Evaristo și ”The Testaments”, de Margaret Atwood (Publishers Weekly).

Fotografia ediției: Jamie Oliver își prezintă viitorul volum, ”7 Ways: Easy ideas for every dayof the week”, ce va apărea pe 20 august. Sursa: Twitter.

Ți-ar mai putea plăcea
Cele mai bune cărți despre pandemii/epidemii globale – Cronica de Carte
“Serotonină”, de Michel Houellebecq, respectiv „Regele și duduia”, de Tatiana Niculescu, cele mai vândute cărți ale verii 2019 – Cronica de Carte