Luna trecută a fost cea mai caldă lună iunie de când există date meteo în România – Cronica dimineții

1. Luna trecută a fost cea mai caldă lună iunie de când există date meteo în România, media de la peste 100 de stații meteorologice fiind cu peste un grad mai mare decât cea din iunie 2019, arată datele ANM. (Hotnews)

2. Românii au cheltuit anul trecut 36 de miliarde de euro în marile rețele de retail, sumă cu 11% mai mare comparativ cu 2022, din care 22,5 miliarde de euro, respectiv peste 60% din total, reprezintă cumpărături efectuate în supermarketuri și hipermarketuri. (Profit.ro)

3. Creditul acordat firmelor este în încetinire puternică în 2024, după ce în ultimii ani, mai ales în 2020-2022, când a fost puternic subvenționat de stat, a reprezentat cea mai mare sursă de afaceri noi pentru bănci. În schimb, creditul pentru populație începe să-și revină, mai ales cel de consum, după declinul adus de creșterea dobânzilor la lei. (Profit.ro)

4. Premierul Marcel Ciolacu, împreună cu cei doi viceprim-miniștri Marian Neacșu și Cătălin Predoiu, va prezenta joi în coaliția de guvernare cu PNL variantele propuse de partidele politice pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale și parlamentare din acest an. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Curtea Supremă a Statelor Unite a confirmat că politicile de moderare a conținutului din cadrul platformelor sociale sunt protejate de Primul Amendament. Judecătorii au evitat o hotărâre privind constituționalitatea legilor din Texas și Florida, care au încercat să restricționeze platformele sociale, spunând că instanțele inferioare nu au analizat în mod corespunzător domeniul de aplicare al legilor din aceste state. (WSJ)

5. AmCham România a prezentat rezultatele sondajului anual privind calitatea climatului investiţional şi de afaceri. Intenţiile de investiţii ale companiilor în România rămân într-un trend pozitiv: 72% dintre companii şi-au planificat investiţii în 2024. Nivelul de apreciere a climatului investiţional rămâne preponderent pozitiv (46%), intenţiile de creştere a operaţiunilor şi planurile de investiţii în 2024 aratând încredere în potenţialul României. Pentru prima dată în ultimii ani, scade uşor tensiunea din piaţa muncii. (News.ro)

6. Nuclearelectrica a anunțat adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene cu privire la proiectul Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, în baza articolului 41 din Tratatul Euratom. (Profit.ro)

7. Aproape 30% dintre cei chestionaţi în cadrul unui sondaj realizat de INSCOP au declarat că ar vota cu PSD la alegerile parlamentare. Pe locul doi s-a clasat PNL, cu 18,9%, iar podiumul este completat de AUR, cu 14,7%. Partidul SOS România, al Dianei Şoşoacă, ar obţine peste 6 procente, un scor ce asigură intrarea în Parlament. (News.ro)

8. Premierul ungar Viktor Orban, aflat în prima sa vizită la Kiev de la începutul războiului, a promovat în timpul discuţiilor sale cu preşedintele Volodimir Zelenski ideea unei încetări imediate a focului, care figurează în toate „planurile de pace” pro-ruse, dar nu a insistat, asupra acesteia. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: România a pierdut cu Olanda, 3-0, în optimile de finală ale EURO 2024. Au marcat: Gakpo 20, Malen 82, 90+3. Turcia a învins, cu 2-1, echipa naţională a Austriei, în optimile Euro 2024. Au marcat: Gregoritsch 66 / Demiral 2, 61.

9. Partidul Popular European (PPE), cel mai important grup politic din Parlamentul European, urmează să propună blocului comunitar revizuirea normelor privind emisiile automobilelor, în ideea de a menţine în funcţiune motoarele cu combustie şi după anul 2035. (Hotnews)

10. Un prim parlamentar democrat, reprezentantul Lloyd Doggett din Texas, i-a cerut preşedintelui Joe Biden să se retragă din cursa la fotoliul de la Casa Albă, citând între altele performanţa catastrofală a acestuia din dezbaterea cu Donald Trump. (News.ro)

Fotografia dimineții – Jucătorii Naționalei de fotbal au fost aplaudați de suporteri mai multe minute la finalul meciului pierdut cu Olanda. Inquam Photos / Alex Nicodim:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Muncii către ministrul de Finanțe: Colectați mai bine taxele și reduceți evaziunea pentru a avea bani de pensii – Cronica dimineții
Înalta Curte de Casație și Justiție şi Avocatul Poporului sesizează Curtea Constituţională în legătură cu impozitarea pensiilor speciale – Cronica dimineții