Mai multe țări vor anunța astăzi trimiterea tancurilor de fabricație germană Leopard 2 Ucrainei – Cronica dimineții

1. Redeschiderea economiei post-pandemie a făcut ca serviciile să devanseze comerțul în topul celor mai profitabile ramuri, cu toate că 2021 s-a tradus printr-o creștere substanțială a rezultatelor pozitive înregistrate de ambele sectoare, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR). Profitul net agregat al companiilor nefinanciare a înregistrat o valoare maximă istorică de 142,5 miliarde lei, în creștere cu 42,6 la sută față de anul precedent, ca urmare a majorării accelerate a vânzărilor, se arată în Raportul privind stabilitatea financiară, ediția decembrie 2022. (CursdeGuvernare)

2. După ce joi scumpise benzina cu 5 bani/l, vineri liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a majorat și prețul motorinei cu aceeași sumă. Concurența (Lukoil, Rompetrol și Mol) a crescut în schimb în ultimele 24 ore prețul benzinei cu 5 bani/l, urmând ca în orele următoare să efectueze, așa cum a obișnuit piața, o mișcare similară celei a OMV Petrom și în ceea ce privește motorina. Față de minimele lunii, înregistrate pe 8 ianuarie, de 7,45 lei/l la motorină și 6,35 lei/l la benzină, carburanții s-au scumpit cu 15 bani/l. (Profit.ro)

3. Pașaportul emis de România a coborât o poziție, de pe locul 16, pe locul 17, in The Henley Passport Index, un top anual realizat pe baza datelor IATĂ. Românii pot călătorii fără viza în 175 de țări, conform acestui index. Pașaportul emis de Japonia s-a clasat pe primul lor.(CNBC)

4. Forțele ucrainene au confirmat retragerea din orașul Soledar, aflat în Donbas, în estul țării. Este prima victorie importantă a rușilor după mai multe luni de retragere din fața ofensivei ucrainene. (BBC)

5. Mai multe țări vor anunța astăzi trimiterea tancurilor de fabricație germană Leopard 2 Ucrainei, a anunțat ministrul lituanian al Apărării, aflat în Germania, la reuniunea miniștrilor apărării din țările NATO, de la baza americană Ramstein. În total, numărul tancurilor trimise Ucrainei va fi de ordinul sutelor, conform aceluiași ministru. (Link)

Din Cronica Sportivă: Andy Murray a reuşit o performanţă incredibilă şi l-a învins pe australianul Thanasi Kokkinakis, într-un meci epic la Australian Open, care s-a terminat, joi, la 04:05, ora locală, după ce a început la ora 22.20. News.ro

6. Rușii au început să amplaseze pe mai multe clădiri administrative din Moscova, inclusiv pe clădirea ministerului Apărării, sisteme de apărare antiaeriană concepute pentru a intercepta aeronave și rachete balistice. Acest lucru ar putea să indice faptul că autoritățile se pregătesc pentru un potențial atac îndreptat asupra capitalei Rusiei. (TheGuardian)

7. Departamentul Trezoreriei americane a început să ia măsuri extraordinare pentru a continua să plătească facturile guvernului federal, în condiţiile în care SUA şi-au atins, joi, limita datoriei publice, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen. Aceasta a anunțat că Trezoreria va suspenda noile investiţii în Fondul de pensii şi invaliditate din serviciul public şi Fondul de beneficii pentru sănătate pentru pensionari din Serviciul Poştal, de joi până pe 5 iunie 2023. Yellen a avertizat că ambele măsuri sunt supuse unei ”incertitudini considerabile”, dacă Congresul nu adoptă un proiect de lege pentru creşterea plafonului datoriei de $31.400 miliarde. (News.ro)

8. Premierul Japoniei a anunțat, în această dimineață, că guvernul va reclasifica Covid-19 la același nivel cu gripa sezonieră în această primăvară. (Nikkei)

9. Oficialii americani din domeniul sănătății publice au anunțat că au găsit două cazuri de gonoree care par să reziste la orice tip de antibiotic disponibil pentru a le trata. Este pentru prima dată când tulpini de gonoree atât de rezistențe la antibiotice sunt identificate în Statele Unite. (CNN)

10. Comisia Europeană a dat undă verde comercializării larvelor de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare și consum uman. (Hotnews)

Fotografia dimineții – David Crosby, co-fondator Byrds și Crosby, Stills & Nash, a decedat la vârsta de 81 de ani. Taylor Jewell/Invision/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
România a primit ieri 3 miliarde de euro împrumut de la Comisia Europeană – Cronica dimineții
Acest weekend este este cel mai aglomerat de pe litoral din acest sezon estival – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău