Mâine se reia activitatea la metrou – Cronica serii

Protestul de la Metrou:

1. Prefectura Capitalei a anunţat că, în urma discuţiilor de vineri cu reprezentanţii sindicatelor la metrou, a fost convenită reluarea activităţii la metrou. Un reprezentant al sindicatului liber metrou a afirmat că circulaţia va reîncepe de sâmbătă, deoarece pentru o jumătate de oră nu are rost să mai fie consumată energie pentru a efectua verificări înainte de repunerea în circulaţie. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că reluarea circulaţiei se va face sâmbătă dimineaţă întrucât este nevoie de câteva ore pentru restabilirea circuitelor. (News.ro)

2. Ministrul Transporturilor a anunţat că a depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili de blocarea metroului bucureştean vineri dimineaţă, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu, trafic de influenţă, şantaj, infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe căile ferate şi folosirea de către liderii sindicali a influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri şi foloase necuvenite. Poliţia Capitalei a anunţat, vineri, că a fost sesizată de către conducerea Metrorex cu privire la încălcarea Legii 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului, iar plângerea a fost înaintată DIICOT. (News.ro)

3.  Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că Jandarmeria nu intervine în forță la metrou deoarece „soluția este dialogul”. Bode a avertizat însă protestatarii ca „vor suporta prevederile legale în vigoare”. (Hotnews)

4. PSD denunţă tentativa Guvernului Cîţu de a prezenta conflictul de muncă de la Metrorex într-o cheie politică. Spre deosebire de relaţia dintre Cîţu şi bănci, pe vremea când acesta făcea atacuri speculative la moneda naţională, orice legătură dintre PSD şi preşedintele organizaţiei sindicale „Unitatea” Sindicatul Liber Metrou Ion Rădoi a încetat în urmă cu 13 ani, a anunțat partidul. (News.ro)

5. Situația de la Metrou se repetă, aproape la indigo, cu cea survenită în urmă cu 3 ani. Atunci a expirat contractul de asociere în participațiune încheiat în 2003 între Metrorex și Sindomet Servcom, controlată integral de Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM), prin care operatorul metroului a pus la dispoziție firmei sindicaliștilor suprafețele din stațiile de metrou și din căile de acces către acestea, iar firma a construit și amenajat spații comerciale, pe care le-a închiriat. Detalii despre această situație puteți citi aici.

6. Prețurile serviciilor de transport în sistem ride-sharing din București au explodat, vineri dimineață, după ce sindicaliștii au demarat un protest spontan și au blocat circulația metroului, iar autobuzele au fost suprasolicitate de fluxul suplimentar de călători. O călătorie din centrul orașului, de la Piața Unirii, până în nordul Capitalei, în Pipera, „cuibul corporatiștilor”, costa vineri dimineață minim 45 de lei și putea ajunge chiar și la 60-70 lei, în funcție de aplicația de ride-sharing folosită și de serviciile alese. (Link)

Alte Stiri:

7. Populaţia activă a României era, în al IV lea trimestru al anului 2020, de 8,975 milioane persoane. Dintre acestea, 8,505 milioane persoane erau ocupate şi 470.000 persoane erau şomeri, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul anului trecut este în creştere cu 32,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, când erau raportaţi 354.000 de şomeri. (News.ro)

8. Premierul Florin Cîţu a declarat că hotărârea de Guvern privind noile măsuri va fi publicată vineri în Monitorul Oficial, însă a discutat cu şeful DSU Raed Arafat şi au stabilit că noile restricţii vor fi aplicate începând de duminică pentru ca operatorii economici să aibă timp să se pregătească. (News.ro)

Promo: SARTO bespoke a lansat Costumul de Criză, un costum din 6 piese, gândit pentru ca orice profesionist să poată avea esențialul vestimentației business timp de o săptămână întreagă, făcând o investiție inteligentă în imaginea sa. Link

9. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că a fost creat cadrul legal pentru testarea rapidă antigen în farmacii, urmând să aibă loc discuții cu reprezentanți ai farmaciilor. „E un pas important care merge, dacă vreți, către testare în masă, testarea oricui are această nevoie sau are această dorință, iar asta se va putea face la un preț foarte scăzut”, a afirmat el. Rezultatele pozitive vor fi încărcate în platforma de raportare. (Profit.ro)

10. Învăţământul online prezintă mai multe riscuri la adresa sănătăţii mentale şi stării de bine a copiilor şi părinţilor decât învăţământul obişnuit în şcoală. Concluzia apare într-un studiu publicat de către Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. (News.ro)

11. UiPath, “unicornul” fondat de românii Daniel Dines și Marius Tîrcă, ajuns recent la o evaluare de $35 miliarde, a publicat prospectul în vederea listării acțiunilor pe bursa de la New York. Acțiunile companiei vor fi tranzacționate sub simbolul “PATH”. Potrivit prospectului, UiPath vrea să atragă până la $1 miliard în cadrul ofertei publice inițiale, suma exactă urmând să fie anunțată după stabilirea termenilor. Veniturile obținute vor fi folosite în scopuri general corporative, inclusiv pentru finanțarea unor potențiale achiziții. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
”Apele Române”: Rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă – Cronica serii
Cronica serii – Numărul infecţiilor dobândite în spitale s-a dublat în ultimii 12 ani

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău