Maratonul de Vaccinare – Ediţia de Bucureşti începe astăzi după-amiază, la Biblioteca Naţională şi la Sala Palatului – Cronica dimineții

1. Maratonul de Vaccinare – Ediţia de Bucureşti începe astăzi după-amiază, la Biblioteca Naţională şi la Sala Palatului, fiind organizate 50 de fluxuri unde doritorii vor putea primi serul Pfizer, fără programare. În cadrul maratonului, care se va încheia luni dimineaţă, va avea loc şi un program artistic. Pe durata maratonului, autobuzele de pe liniile 104, 117, 178, 300, 313 şi 368 vor circula şi noaptea. (News.ro)

2. Ministerul Finanțelor și ANAF intenționează să oblige circa 1 milion de firme și peste 600.000 de persoane care desfășoară activități independente și profesii liberale să se înroleze pe platforma Spațiu Privat Virtual (SPV) și să transmită online documente către ANAF, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere de Finanțe. Numărul de 1 milion de firme care nu sunt înrolate și ar trebui să se înscrie în SPV, prezentat de Finanțe, pare, însă, unul exagerat, întrucât pare să includă și contribuabilii persoane juridice inactive fiscal sau care și-au suspendat activitatea la Registrul Comerțului. (Profit.ro)

3. Germania, cea mai mare economie europeană, respinge planul suspendării brevetelor pentru vaccinurile împotriva Covid-19. Planul suspendării, susținut de SUA și de majoritatea țărilor europene, nu este susținut și de guvernul german care declară că numărul redus de vaccinuri disponibile este cauzat de capacitățile limitate de producție, precum și cerințele ridicate de calitate, și mai puțin de protecția oferită de brevete. Companiile farma se opun planului de suspendare a brevetelor. Pfizer și Moderna au anunțat că se așteaptă la vânzări de $45 de miliarde, anul acesta, pentru vaccinurile anti Covid-19. (CNN)

O știre din Cronica de Business: Volumul tranzacțiilor de închiriere pe piața birourilor din București s-a ridicat în primul trimestru al anului 2021 la 48.000 de metri pătrați, în scădere cu 9% față de perioada similară a anului precedent, când pandemia Covid-19 era încă la debut în Europa. (Profit.ro)

4. Există unele dovezi că cheagurile de sânge provocate în cazuri rare de vaccinul pentru Covid-19 produs de AstraZeneca au apărut mai mult la femei decât la bărbaţi, potrivit autorităţii britanice de reglementare a medicamentelor, care a adăugat că diferenţa de incidenţă este mică. Oficialii britanici au afirmat anterior doar că incidenţa cheagurilor era legată de vârstă şi că nu a fost stabilită o legătură cu sexul, menţionând că mai multe femei au fost vaccinate decât bărbaţii. (News.ro)

5. Emisiile de gaze ale Chinei, care măsoară șase gaze, inclusiv dioxidul de carbon, metanul și oxidul de azot, au crescut la 14,09 miliarde de tone, echivalent CO2, în 2019. Cantitatea este cu aproximativ 30 de milioane tone mai mare decât emisiile tuturor țărilor din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. (Bloomberg)

6. Franța blochează achiziția, de către Uniunea Europeană, a 1,8 miliarde doze de vaccin împotriva Covid-19 de la Pfizer/BioNTech. Informația apare în ediția de azi a cotidianului german Die Welt. Conform unor surse diplomatice, nu este clar motivul întârzierii, dar se speculează că guvernul de la Paris dorește o implicare mai mare a companiilor franceze în producția de vaccinuri. (Reuters)

7. Secretarul de Stat american Antony J. Blinken s-a întâlnit ieri, la Kiev, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Blinken i-a transmis președintelui ucrainian susținerea totală a Statelor Unite împotriva agresiunii militare exercitate de Rusia. Totodată, Secretarul de Stat l-a avertizat pe Zelenski de pericolul intern reprezentat de puternicii oligarhi ucrainieri și corupția generată de aceștia. (NYTimes)

8. Dobânda medie pentru creditele ipotecare, în SUA, este din nou în scădere, rămânând sub 3% pentru a treia săptămână consecutivă. Dobânda pentru creditele pe 30 de ani a scăzut la 2,96%, în timp ce cea pentru creditele pe 15 ani a scăzut la 2,30%. (CNN)

O știre din Cronica Sportivă: Finala de la turneul feminin de tenis de la Madrid se va disputa între Ashleigh Barty și Aryna Sabalenka, aceeași finală ca la Stuttgart, în săptămâna precedentă. În semifinale, Barty a trecut de Paula Badosa, numărul 62 mondial, scor 6-4, 6-3, într-o oră şi 15 minute, în vreme ce Sabalenka a învins-o pe Anastasia Pavliucenkova cu 6-2 6-3.

9. Numărul anual al deceselor din cauza consumului de alcool a atins un vârf în 2020 în Anglia şi Ţara Galilor, a anunţat Biroul Naţional britanic de Statistică (ONS). Biroul a constatat o creştere puternică a acestui bilanţ începând de la prima carantină impusă din cauza Covid-19, în martie. În 2020, 7.423 de persoane au murit din cauza unui consum excesiv de alcool – o creştere cu 20% faţă de datele din anul precedent, anunţă ONS. Este vorba despre cel mai mare număr de decese anuale de la înregistrarea acestor date, în 2001. (News.ro)

10. Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, afirmă că nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul, deoarece aceasta este condiţia ei şi că femeia “nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale”. ”Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă”, a mai explicat arhiepiscopul Tomisului. (News.ro)

În loc de fotografia dimineții avem o caricatură:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Sănătății: Prelungirea stării de alertă după 15 iulie este iminentă. E posibilă carantinarea unor localități – Cronica dimineții
Guvernul a împrumutat ieri înca 2 miliarde de euro – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău