Marcel Ciolacu: Avem 202 semnături asigurate pentru moţiunea de cenzură împotriva guvernului – Cronica dimineții

1. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că, la finalul stării de alertă, social – democraţii şi alte partide care vor dori să se alăture demersului, vor depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban şi vor prezenta un proiect economic preşedintelui Klaus Iohannis. Ciolacu a declarat că are 202 semnături asigurate pentru moţiunea de cenzură împotriva guvernului şi că este nevoie de 233 pentru ca aceasta să treacă. (News.ro)

2. Aproape 40% (peste 81.000) dintre elevii care au intrat acum 8 ani în clasa I nu au luat media 5 la Evaluarea Naţională sau nu au ajuns la acest examen. (EduPedu)

3. Un medicament care ar putea opri repararea celulelor canceroase a fost testat cu succes în prima fază a unui test clinic. În cazul a mai mult de jumătate din cei 40 de pacienți care au fost tratați cu berzosertib a fost stopată creșterea tumorilor. (Link)

4. Uniunea Europeană intenţionează să le interzică americanilor intrarea pe teritoriul său odată ce îşi va redeschide frontierele pentru ţări terţe, din cauza pandemiei de coronavirus foarte activă în Statele Unite. (NYTimes)

Promo: Mercedes-Benz Vito Furgon si Tourer, Sprinter 3,5t si 5t, Clasa V si Clasa X din stoc cu rate de leasing gratuite 4 luni, asigurare CASCO gratuita 6 luni si pachetul de 6 revizii cu 25% discount, pana la 30 septembrie. Oferta este supusa unor termene si conditii si este valabila prin Mercedes-Benz Leasing IFN S.A. Detalii la partenerii autorizati.

5. În Germania, Curtea Supremă a decis, definitiv, că Facebook s-a folosit de poziția dominantă pe care o deține în social media pentru a colecta date despre utilizatori. Instanța a decis că procesul de colectare a datelor, inclusiv cele din Instagram și WhatsApp, trebuie modificat, iar utilizatorii trebuie să aibă opțiunea de a bloca datele despre ei. Decizia din Germania poate duce la regularizarea companiei la nivelul țărilor din UE. (NYTimes)

6. Indicele Nasdaq al bursei americane a atins un nou record după ce a înregistrat creșteri timp de 8 zile consecutiv. Și ceilalți doi indici ai bursei, Dow Jones și S&P 500 au închis sesiunea pe plus. (CNBC)

7. Romania si Bulgaria se claseaza si in acest an, la fel ca si in 2019, pe ultimele locuri in ce priveste inovarea, releva un raport publicat de Comisia Europeana. (Link)

8. Pentru prima oară după mulți ani, Japonia deține cel mai rapid supercomputer din lume.
Fugaku, dezvoltat de Fujitsu și institutul de cercetare Riken, poate efectua 415.000.000 miliarde de calcule pe secundă și este de 2,8 ori mai rapid decât Summit, supercomputerul dezvoltat de IBM, care a deținut prima poziție. (CNN)

Una din Cronica Externă: Fostul președinte al Kirghistanului Almazbek Atambaev a fost condamnat la unsprezece ani închisoare pentru că a eliberat un șef al mafiei în 2013, în mod ilegal. Este primul președinte condamnat din istoria țării. (Link)

9. Amazon va lansa un fond de investiții de $2 miliarde axat pe tehnologii ce își propun să combată schimbările climatice. (WSJ)

10. Statele Unite au înregistrat 32.984 noi cazuri de persoane infectate cu noul virus. Este cea mai mare creștere zilnică înregistrată de la 1 Mai până în prezent. (FT)

Fotografia dimineții este un grafic ce arată felul în care a evoluat vârsta medie a persoanelor infectate cu noul virus în Florida:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Aproape 700.000 de londonezi au cerut in strada un al doilea referendum pentru Brexit
Cronica dimineții – Ponta: voi sprijini un candidat al unei coaliții de centru-stânga care să intre în turul 2 cu Iohannis

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău