Media din Cehia a identificat diplomat rus care a intrat în țară cu o geantă care conținea ricin – Cronica Externă

Uniunea Europeană

1. Decesele cauzate de COVID-19 în Marea Britanie au depășit 40.000 de vieți, cea mai gravă situație din Europa, ceea ce ridică întrebări privind capacitatea premierului Boris Johnson de a administra criza coronavirus. (Reuters)

2. Media din Cehia a identificat diplomat rus care a intrat în țară cu o geantă care conținea ricin, parte a unei tentative de a otrăvi trei oficiali cehi, care au inițiat acțiuni care au deranjat Kremlin-ul. Andrei Konchakov a zburat către Praga acum două luni cu un bagaj care, conform declarației acestuia, conținea ”dezinfectant și bomboane”. (Link)

SUA

3. Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo i-a telefonat ministrului de externe elvețian, care mediază discuțiile dintre SUA și Iran pentru a discuta perspectiva unui schimb de prizonieri, la câteva ore după ce Teheranul a anunțat că este pregătit pentru această negociere. (Link)

4. Curtea Supremă a SUA a audiat astăzi în cele trei dosare privind situația financiară a președintelui Donald Trump și accesul publicului la aceste date. Decizia Curții Supreme în aceste dosare poate avea ramificații majore pentru puterea prezidențială.  (Time)

Rusia

5. Președintele rus Vladimir Putin a delegat continuarea măsurilor de restricție către guvernele regionale, deși Rusia a devenit a doua țară pe glob cu cele mai multe cazuri. Luni s-au raportat 11.656 de noi cazuri, iar în Moscova s-a decis prelungirea carantinei până pe 31 mai și purtarea măștilor și mănușilor în public a devenit obligatorie. (BBC)

Bonus: Prețurile la petrol au crescut marți, după ce Arabia Saudită a decis subit să continue reducerea producției sale în iunie, în contextul în care țările OPEC+ doresc să mețină aceste reduceri pe termen mai lung decât au decis inițial. (Reuters)

Asia

6. Premierul japonez Shinzo Abe a spus că medicamentul antiviral Avigan va fi aprobat pentru tratament pentru pacienții coronavirus până la finalul lunii mai. Ar fi al doilea medicament fără rezultate dovedite care ar fi grăbit spre aprobare, ceea ce a generat numeroase critici privind modul de a răspunde crizei COVID-19 de către guvernul japonez. (Bloomberg)

7. China a suspendat importurile de carne provenite de la patru abatoare australiene începând cu 12 mai, ceea ce alimentează escaladarea tensiunilor dintre cele două țări și afectează relația comercială a Australiei cu cel mai important importator, 35% din carnea de vită era exportată în China. Măsura vine după ce Australia a cerut o anchetă independentă privind originile pandemiei coronavirus. (Bloomberg)

8. Autoritățile din Wuhan au comandat noi teste COVID-19 pentru toți cei 14 milioane de rezidenți, dar și pentru populația mobilă, după ce noi șase cazuri au apărut într-o zonă rezidențială. (Link)

Africa

9. Lipsa medicamentelor necesare tratării HIV ar putea duce la dublarea deceselor din cauza SIDA în Africa Sub-Sahariană, conform OMS și UNAIDS. Achiziția de medicamente antivirale necesare a fost perturbată de pandemia COVID-19, iar lipsa acestora timp de șase luni poate cauza 500.000 de morți. (Link)

10. Președintele Ugandei Yoweri Museveni a declarat că organizarea de alegeri la începutul anului viitor, dacă pandemia COVID-19 se menține va fi „nebunie”. Opozanții săi îl acuză însă de autoritarism și dorința de a se menține la putere dincolo de termen. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Directoarea financiară al Huawei va fi extrădată din Canada – Cronica Externă
Yoshihide Suga va fi viitorul premier al Japoniei – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău