Media națională a incidenței cazurilor de coronavirus a urcat sâmbătă la 0,95 – Cronica dimineții

1. Media națională a incidenței cazurilor de coronavirus a urcat sâmbătă la 0,95, după ce vineri era 0,90, arată datele furnizate de Grupul de Comunicare Strategică. Trei județe au o rată de infectare de peste 1,5 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori în ultimele 14 zile: Satu Mare – 2.12, Ilfov – 1,61 și Bistrița- Năsăud – 1,53. În București, incidența este de 1,37 la mie. Cele mai mici incidențe au fost înregistrate în Covasna – 0,15, Harghita 0,21 și Brăila – 0,26.

2. Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) a anunţat, sâmbătă, că Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a fost ţinta unui atac cibernetic, fiind extrase listele de utilizatori înregistraţi pe platforma care asigură interfaţa între studenţi şi secretariatul facultăţii. De asemenea, au fost sustrase CNP-urile unor studenţi. (News.ro)

3. America s-a recules, sâmbătă, la împlinirea a 20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, cel mai sângeros atac străin comis vreodată pe teritoriul SUA. Comemorările au început la New York, unde a avut loc un ceremonial de omagiere e a celor 3.000 de victime ale atentatelor, la care au participat președintele Joe Biden și foștii președinți Barack Obama și Bill Clinton. Vicepreședinta SUA Kamala Harris și fostul președinte George W. Bush au fost în același timp prezenți la ceremonia de comemorare din Shanksville, Pennsylvania. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Emma Raducanu reușește să intre în istoria tenisului: la abia al doilea ei turneu de Grand Slam, Emma câștigă titlul la US Open, după o altă victorie în două seturi, în finala cu Leylah Fernandez, 6-4, 6-3. Și, totodată, e a doua campioană în trei ani la US Open care are origini românești, după Bianca Andreescu: Emma are tată român și mamă de naționalitate chineză, s-a născut în Canada și reprezintă Marea Britanie. (Treizecizero)

4. Suportul pentru Social Democrații ministrului de Finanțe Olaf Scholz a crescut la 26%, în timp ce Creștin Democrații cancelarului Angela Merkel au rămas la 20%, cu o săptămână înaintea alegerilor generale din Germania. Partidul Verzilor a scăzut cu 1%, până la 15%. (Bloomberg)

5. Un însărcinat de rang înalt al Statelor Unite a dat asigurări Ucrainei şi Poloniei că va preveni orice risc legat de gazoductul rus Nord Stream 2, dar a afirmat că proiectul este acum ”o realitate”. Amos Hochstein, consilierul principal al Departamentului de Stat pentru securitate energetică, a declarat sâmbătă că există ”spaţiu de respiraţie” până în 2024 pentru a se asigura că Ucraina îşi păstrează statutul de ţară de tranzit al gazelor, dar a cerut Kievului să se îndrepte către surse alternative de energie. (News.ro)

Din Cronica de Mediu: Poluarea aerului crește riscurile de boli mintale severe, așa cum ar fi schizofrenia, bipolarismul dar și depresia, constată un studiu realizat la Londra, pe un interval de șapte ani. Cercetătorii au descoperit că de vină este în principal nivelul mai ridicat de dioxid de azot, persoanele expuse la o creștere a nivelului acestuia cu 15 micrograme pe metru cub pe parcursul unui an având un risc cu 18% mai mare de a fi internate în spital cu o boală psihiatrică și un risc cu 32% mai mare de a avea nevoie de îngrijiri ambulatorii. (TheGuardian.com)

6. FBI a publicat, sâmbătă, primul document desecretizat al investigației sale legate de atentate teroriste din 11 septembrie 2001. Documentul, redactat în 2016, oferă detalii cu privire la eforturile FBI de a investiga presupusul sprijin logistic oferit de autoritățile saudite teroriștilor Al-Qaida care au deturnat avioanele. (Reuters)

7. Confruntat cu o creștere semnificativă și nepopulară a prețurilor energiei, Guvernul Poloniei vrea ca în facturile de electricitate să fie specificate costurile suplimentare care afectează gospodăriile din cauza politicilor UE în domeniul schimbărilor climatice. Polonia este statul UE cel mai depend de cărbune. (Profit.ro)

8. În Bulgaria vor avea loc alegeri generale pe 14 noiembrie în încercarea de a rezolva o criză politică ce a lăsat ţara fără un guvern obişnuit mai multe luni, a anunţat sâmbătă preşedintele Rumen Radev. Bulgarii au votat în lunile aprilie şi iulie, însă ambele scrutine au rezultat legislaturi fragmentate. Niciun partid nu a putut să formeze un guvern pentru a urma celui de aproximativ 10 ani al conservatorului Boyko Borisov. (News.ro)

9. Statele Unite au targetat și ucis într-un atac cu o dronă un afgan nevinovat care lucra pentru o companie americană, sugerează o investigație New York Times. Oficialii americani au insistat că acesta este un membru ISIS care pregătește un atac sinucigaș asupra aeroportului din Kabul. Atacul din 29 august l-a ucis pe Zemari Ahmadi, de 43 de ani, împreună cu familia sa, inclusiv șapte copii. (NYTimes)

Din Cronica Spațială: NASA a raportat “spargerea” pragului de 1000 de asteroizi detectați în apropierea Pământului începând din 1968. Cu această ocazie, agenția americană a publicat un clip video cu rotația asteroidului 2016 AJ193 care a trecut în luna august pe lângă Pământ în 21 august. Acesta a fost cel de-al 1001-lea asteroid descoperit în apropierea planetei și a putut fi observat inclusiv cu telescoape dedicate publicului larg. (Earth Sky)

10. Biserica Evanghelică Luterană din SUA și-a instalat primul episcop transgender la catedrala Grace din San Francisco. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Coperta revistei The Economist:

Ți-ar mai putea plăcea
Un cadru medical va supraveghea participarea elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a la cursurile de pregătire și la examenele naționale – Cronica dimineții
Iohannis a chemat azi partidele la Cotroceni. PSD a anunțat că nu va merge – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău