Meteorologii anunţă cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic în zece judeţe – Cronica dimineții

1. Meteorologii anunţă cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic în zece judeţe, din vestul și sudul țării, unde temperaturile pot ajunge la 40 de grade. CNAIR a instituit restricţii de circulaţie pentru maşinile mai mari de 7,5 tone în judeţele vizate, iar autorităţile au emis o serie de recomandări pentru populaţie. (News.ro)

2. Orice încetare a focului care permite Rusiei să mențină teritoriile ucrainene ocupate nu ar face decât să extindă conflictul, oferind Moscovei o oportunitate, de care are nevoie, de a se reface și reînarmă pentru runda următoare, a avertizat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat Wall Street Journal. (WSJ)

3. Formalitățile pentru constituirea unei societăți și înregistrarea unei sucursale vor putea fi derulate integral online, prin utilizarea mijloacelor de identiflcare electronică și a mijloacelor electronice de comunicare, prevede un proiect de lege promulgat de președintele Iohannis, act prin care sunt modificate condițiile de înregistrare în Registrul Comerțului. De asemenea, procedura de înregistrare ar urma să permită depunerea de documente în format electronic, iar veriflcarea îndeplinirii condțiilor legale se va realiza prin comunicarea între autorități. (Profit.ro)

4. Sindicatul Europol a anunţat eşecul negocierilor pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă şi precizează că sunt întrunite, astfel, condiţiile pentru organizarea primei greve din istoria Ministerului Afacerilor Interne. Sindicaliştii susţin că personalul contractual din structurile MAI nu are interdicţie de a organiza o astfel de acţiune de protest. (Hotnews)

5. Ucraina şi Rusia au semnat, vineri, un acord susţinut de ONU, la Istanbul, care permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră, iniţiativă care ar putea atenua criza alimentară globală, a declarat secretarul general al ONU Antonio Guterres. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Irina Begu, locul 45 WTA, s-a calificat în semifinalele turneului de categorie WTA 250 Palermo Ladies Open. Românca a învins-o în sferturile de finală pe sportiva franceză Diane Parry, numărul 86 mondial, scor 6-1, 6-3.

6. Acordul istoric semnat vineri după-amiază la Istanbul produce deja primele efecte pe piața cerealelor. Prețul grâului a scăzut semnificativ la Chicago și pe bursa Euronext, cu aproape 6 la sută, adică la nivelul dinaintea războiului. Și prețul porumbului a scăzut cu aproape două procente. (Digi24)

7. Cancelarul german Olaf Scholz a transmis un semnal că guvernul său ar putea reanaliza decizia de a închide trei centrale nucleare la finalul acestui an. (Bloomberg)

8. Odată cu demisia premierului Mario Draghi în Italia, UE şi NATO pierd un aliat preţios pentru sprijinul pe care îl acordă Ucrainei împotriva Rusiei și se tem totodată de venirea la putere a doi lideri de extremă drepta, eurosceptica Giorgia Meloni şi rusofilul Matteo Salvini. Giorgia Meloni, fostă jurnalistă, conduce formațiunea Fratelli d’Italia, considerată post-fascistă, iar Matteo Salvini este liderul Lega (Liga), un partid care s-a remarcat prin politicile sale anti-imigraţie. Aceste partide sunt creditate cu aproape 40 la sută din intenţiile de vot, potrivit celor mai recente sondaje. (Digi24)

9. Aproape 40.000 de conturi de TikTok au atins nivelul de un milion de urmăritori fiecare. (Link)

10. O filială a Hyundai Motor din SUA a folosit munca copiilor la o fabrică care furnizează piese pentru linia de asamblare a producătorului coreean de automobile din Montgomery, Alabama, potrivit poliției, a familiei a trei lucrători minori și a opt foști și actuali angajați ai fabricii. Minorii, cel mai mic având 12 ani, au lucrat recent la o fabrică de ștanțare a metalelor operată de SMART Alabama, o companie deținută majoritar de Hyundai. (Reuters)

Fotografia dimineții – Oamenii stau la plajă în Arcachon, Franța, în timp ce fumul de la incendiile forestiere din zonă se răspândește. Thibaud Moritz/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Curtea de Apel Cluj: Este discriminatorie condiţionarea participării la diferite evenimente doar a persoanelor vaccinate şi a celor care prezintă un test PCR negativ – Cronica dimineții
Lanț uman format aseară în București pentru a marca împlinirea a cinci ani de la tragedia Colectiv – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău