Ministerul Finanțelor a împrumutat în luna mai 23,6 miliarde de lei (4,9 miliarde euro) – Cronica serii

1. Guvernul a extins astăzi, până la data de 25 iunie termenul, anterior de 15 iunie, până la care obligațiile fiscale neachitate pe perioada stării de urgență, plus 30 de zile după, nu sunt considerate restante și nu se acumulează pentru ele dobânzi și penalități. De asemenea, a fost extins similar și termenul până la care ANAF nu demarează proceduri de executare silită. (Profit.ro)

2. România va primi 33 de miliarde de euro din cei 750 de miliarde de euro prevăzuți în Planul de redresare propus miercuri de Comisia Europeană pentru combaterea pandemiei de COVID-19, potrivit europarlamentarului Siegfried Mureșan.  Președinta Comiei Europene Ursula von der Leyen propune fond de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, pentru ajutorarea și relansarea economiilor țărilor membre UE, afectate de pandemie. (Profit.ro)

3. Ministerul Finanțelor a împrumutat în luna mai 23,6 miliarde de lei (4,9 miliarde euro), sumă care stabilește un nou record lunar. De altfel, Finanțele au stabilit recorduri în luna mai pentru suma totală împrumutată, dar și pentru cât au luat la o singură ieșire pe piața externă, 3,3 miliarde de euro, și la suma împrumutată într-o lună de pe piața internă, 7,6 miliarde de lei. (Profit.ro)

4. Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 3,4% faţă de luna martie 2020, până la 137,98 miliarde lei, iar faţă de luna aprilie 2019 au înregistrat o creştere de 12,2% (9,2% în termeni reali), a informat miercuri Banca Naţională a României. (News.ro)

5. Comisia de la Veneția a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al prestigiosului for consultativ al Consiliului Europei. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: Deși nu funcționează în China, YouTube șterge automat comentariile care conțin fraze ce se regăsesc de regulă în criticile adresate Partidului Comunist. Oficialii YouTube spun că este vorba de o eroare pe care o încearcă să o rezolve. (The Verge)

6. Economia zonei euro va avea, cel mai probabil, un declin apropiat de cel din scenariul pesimist al Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit președintelui instutiției, Christine Lagarde. Astfel, declinul economic va fi, probabil, în intervalul 8-12%, în timp ce scenariile care anticipau o scăderea mai „blândă” sunt depășite. „Vom avea o imagine mai clară peste câteva zile, când vom publica cifrele , însă probabil vom fi între secenariul neutru și cel pesimist”, a declarat Lagarde. (Profit.ro)

7. Procesatorul de plăți digitale Stripe, cel mai valoros “unicorn” american, și-a lansat astăzi oficial serviciile în România și alte patru țări europene: Cehia, Bulgaria, Malta și Cipru. (Profit.ro)

8. Vânzările supermarketurilor britanice au înregistrat în perioada restricţiilor impuse de guvern cea mai mare creştere a vânzărilor din ultimii 25 de ani, de 14,3%, potrivit datelor publicate miercuri de firma de cercetare Kantar. (News.ro)

9. Cursurile online au crescut exponențial în timpul pandemiei. Coursera a înregistrat 10 milioane de utilizatori noi în perioada martie-mai, de 7 ori mai mult decât în aceeași perioada din 2019. Și alte platforme, precum edX și Udacity, au înregistrat creșteri similare. (NY Times)

10. Academia de Studii Economice din București a anunțat oficial că își face propria facultate de drept. Anunțul e făcut în cadrul unui comunicat în care instituția precizează că admiterea la toate programele sale de studii universitare de licență, masterat și doctorat se va desfășura anul acesta exclusiv online, pe platforma admitere.ase.ro. (Profit.ro)

Fotografia serii – Felul în care este respectată distanțarea socială pe plajă La Concha din Sân Sebastián, Spania. Javier Etxezarreta/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană: Economia României va scădea cu 5,2 % în 2020 şi va creşte cu aproximativ 3,3 % în 2021 – Cronica serii
Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, un critic dur al lui Putin, a murit în închisoare – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău