Ministerul Finanțelor a majorat la 200 de miliarde de lei programul de împrumuturi pentru anul 2023 – Cronica serii

1. Ministerul Finanțelor a majorat la 200 de miliarde de lei, de la 180 de miliarde de lei anterior, programul indicativ de împrumuturi pentru anul 2023, cu scopul de a prefinanța din necesarul de împrumuturi din anul următor, a anunțat Ștefan Nanu, director general al direcției Trezorerie și Datorie Publică din cadrul Ministerului Finanțelor. (Profit.ro)

2. Ministrul Finanţelor a anunțat că românii au investit în titluri de stat 22 miliarde de lei, din 2020 până în prezent. (News.ro)

3. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, că, până la sfârşitul anului viitor, există „o perspectivă clară” să fie construiţi încă 250 de kilometri de autostradă şi drum expres, iar în următorii cinci – şapte ani alţi 1.000 de kilometri. (News.ro)

4. Începând de marți, 28 noiembrie, se reiau cursurile în județele Brăila, Călărași, Constanța, Galați și Tulcea, unde toate școlile și grădinițele au fost închise astăzi, 27 noiembrie, anunță Ministerul Educației. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Producătorul chinez de mașini electrice Nio vrea să-și reducă forța de muncă cu 30% până în 2027 și să înlocuiască oamenii cu roboți și AI. Compania speră ca până în 2025 să reducă la jumătate și numărul posturilor decizionale, mizând pe AI pentru a lua 80% din deciziile de producție. (SCMP)

5. Numărul caselor și apartamentelor disponibile pe ambele segmente ale pieței rezidențiale a scăzut semnificativ în ultimul an. Cumpărătorii au avut cel mai mult de suferit, la nivel național oferta reducându-se cu aproape 30%. (Profit.ro)

6. Președintele Klaus Iohannis a trimis luni cererile pentru începerea urmăririi penale a foștilor miniștri USR ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, așa cum a cerut DNA, în dosarul privind achiziția de vaccinuri. Conform anunțului oficial al DNA, cei doi, împreună cu Florin Cîtu, sunt acuzați că ar fi cumpărat în plus față de cantitatea existentă și necesară peste 52,8 milioane de doze de vaccin Pfizer și Modernă, în valoare de peste un miliard de euro (Hotnews). Florin Cîţu a declarat, luni, că le va cere colegilor din partid să voteze pentru ridicarea imunităţii sale parlamentare, precizând, însă, că nu va demisiona din partid şi nici din grupul parlamentar. (Digi24)

7. Cel mai mare parc fotovoltaic din România, construit la Rătești, județul Argeș, și-a început activitatea comercială. Deținut în proporții egale de companiile israeliene Econergy și Nofar Energy, parcul de la Rătești are o capacitate totală de 155 MW, fiind cel mai mare parc fotovoltatic construit până în prezent în România și în regiunea Europei Centrale și de Est. (Profit.ro)

8. Cetățenii nostalgici după trecut sunt mai predispuși să voteze cu partidele radicale de dreapta, arătă un studiu făcut timp de 70 de ani, în 24 de țări europene. (Libertatea)

Stirea Hope.ro: După inundațiile masive care au afectat Pakistanul în 2022, arhitectul Yasmeen Lari a promis că va construi un milion de case care rezistă la inundații.

9. Negocierile pentru formarea unui guvern de coaliţie în Ţările de Jos, în urma victoriei în alegeri a partidului de extremă dreapta al lui Geert Wilders, au început luni cu stângul, după ce omul-cheie însărcinat cu purtarea discuţiilor a demisionat. În weekend, Gom van Strien fusese acuzat în presa olandeză de comiterea unei fraude. (News.ro)

10.Antena Group, compania care deţine Antena 1, îi cheamă pe Chefii la cuţite în instanţă. Compania de media îi dă în judecată pe cei trei chefi cu care a colaborat timp şapte ani, Florin Dumitrescu, Cătălin Scărlătescu şi Sorin Bontea. (Paginademedia)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Guvernul vede PIB de peste 1000 miliarde lei anul viitor si crestere economica de 5.5%
Isărescu: România nu are recensiune şi nu există nici această prognoză că s-ar putea îndrepta în această direcţie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău