Ministrul Educației: La trendul actual, judeţul Cluj va trece la școala online peste o săptămână – Cronica dimineții

1. Varianta unei mobilizări a populației în cazul izbucnirii unui război deschis în Ucraina nu este o variantă, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dâncu. Acesta spune că România nu este în situația de a intra în război chiar dacă Rusia ar invada Ucraina și că până și Ucraina nu și-a mobilizat rezerviștii. El a precizat că. pentru cine vrea să facă Armata, statul are mai multe variante și că revenirea la stagiul militar obligatoriu nu este o opțiune. (News,ro)

2. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că dacă se păstrează trendul ascendent de cazuri şi de spitalizări, judeţul Cluj va trece în online peste o săptămână. El a precizat că 776 de copii sunt internaţi în unităţi medicale din cei 8.800 de pacienţi. De asemenea, 27.000 de copii sunt infectaţi, cei mai mulţi fiind depistaţi la testele pe bază de salivă. (News.ro)

3. Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 1.139 lei pe MWh în luna decembrie 2021. Valoarea este de patru ori mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului anterior, respectiv 284 lei pe MWh. (Hotnews)

Din Cronica de Carte: “Steve Jobs, biografia autorizată”, de Walter Isaacson, „De la zero la unu”, de Peter Thiel cu Blake Masters (la noi, la Editura Publica) și „Marele tot. De la originea universului și a vieții până la sensul existenței”, de Sean Carroll (Editura Herald) sunt printre cele nouă cărți de non-ficțiune pe care le recomandă Elon Musk și despre care consideră că poate schimba viața cititorilor. (Blinkist Magazine)

4. Rata de incidenţă COVID calculată la 14 zile a ajuns în Bucureşti la 18,05 cazuri la mia de locuitori, cel mai mare nivel înregistrat de la începutul pandemiei, conform datelor publicate duminică de Direcţia de Sănătate Publică. (G4Media)

5. Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban (USR), l-a acuzat duminică pe un lider local al Tineretului Naţional Liberal (TNL), Bogdan Pintilie, că a formulat, într-o postare pe Facebook, ameninţări la adresa viceprimarului Flavia Boghiu. Noul incident între cele două partide, care vine după cazul de la Mogoșoaia, a fost sancționat de liderii PNL și USR, Florin Cîțu și Dacian Cioloș, care au condamnat violența, fie ea doar sugerată sau de limbaj, în politică. Președintele PNL a cerut, de altfel, organizației de la Brașov să-l excludă pe Bogdan Pintilie din partid, iar acesta a anunțat, duminică seara, că demisionează din partid. (Digi24)

6. Cristina Lamb, care conduce departamentul corespondenților externi la Sunday Times, atrage atenția că în cariera ei de 35 de ani nu a văzut ceva similar cu ceea ce se întâmplă în Afganistan. 23 de milioane de locuitori, mai mult de jumătate din populația țării, riscă foametea, iar un milion de copii ar putea deceda. (SundayTimes)

7. Moscova vrea relaţii ”respectuoase” cu Washingtonul, a declarat duminică ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care subliniază că pentru Rusia este important să obţină garanţii concrete ale securităţii ruse. ”Noi vrem bune relaţii, echitabile, de respect reciproc şi egale cu Statele Unite, la fel ca şi cu orice altă ţară din lume”, declară Serghei Lavrov. El subliniază însă că Rusia ”nu vrea să rămână într-o poziţie în care securitatea (sa) este încălcată cu regularitate”. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Spaniolul Rafael Nadal, locul 5 ATP, a câştigat, duminică, grand slam-ul cu numărul 21, după ce l-a întrecut, cu scorul de 2-6, 6-7 (5), 6-4, 6-4, 7-5, pe rusul Daniil Medvedev, locul 2 ATP. Finala Australian Open a durat aproape cinci ore şi jumătate şi, la capătul ei, Nadal a devenit primul jucător din istorie care a câştigat 21 de „majore”, unul în plus faţă de Roger Federer şi Novak Djokovici. News.ro

8. Coreea de Nord a confirmat în această dimineață că a efectuat un test cu o rachetă de tip Hwasong-12. Acest tip de rachetă poate transporta încărcătură nucleară, e cu rază intermediară de acțiune și nu a mai fost folosită, în teste, din 2017. Este al șaptelea test făcut de nord coreeni în această lună. (Reuters)

9. Socialiștii premierului Antonio Costa au câștigat, surprinzător, majoritatea absolută în parlament, după alegerile generale anticipate de ieri. Sondajele de opinie au indicat victoria socialiștilor însă fără a le confeți o majoritate pentru a putea guverna singuri. Costa conduce guvernul portughez din 2015. (TheGuardian)

10. Parlamentarii Likud, cel mai mare partid din Israel, au fost instruiți să evite orice întâlnire cu reprezentanții Partidului AUR din România, deoarece acesta este un partid antisemit. (JerusalemPost)

Fotografia dimineții – Rafael Nadal după câștigarea Australian Open. REUTERS/Asanka Brendon Ratnayake:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Vot decisiv, în parlamentul britanic, pentru acordul privind Brexitul
Cronica dimineții – Anul trecut românii au cumpărat medicamente de aproape 3,4 miliarde euro
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău