Ministrul Energiei: Prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi scoasă anul acesta din perimetrul Aurora – Cronica Știrilor Pozitive

1. Ministrul Energiei a declarat că în cursul acestui an va începe exploatarea gazului din Marea Neagră, el susținând că „prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră” va fi scoasă din perimetrul Aurora, de către compania Black Sea Oil & Gas. (Profit.ro)

2. Statul american Virginia ar putea deveni primul stat din sudul Statelor Unite în care pedeapsa cu moartea va fi abolită. Două legi votate în acest sens au fost trimite guvernatorului care, cel mai probabil, le va aproba. (WashingtonPost)

3. Columbia le-a acordat statut oficial celor aproape 2 milioane de refugiați din Venezuela. Aceștia se vor bucura de protecția statului pentru următorii 10 ani, vor putea să se angajeze și să acceseze servicii publice precum cele medicale și de educație. (Link)

4. Un nou studiu din Danemarca arată că mai puțini oameni cu vârsta de peste 70 de ani suferă de accidente vasculare cerebrale, iar și mai puțini oameni de toate vârstele mor din cauza bolii. Accidentele vasculare cerebrale sunt una dintre principalele cauze de deces și invaliditate la nivel mondial. Cercetătorii spun că scăderea se datorează îmbunătățirilor conștientizării accidentului vascular cerebral și scăderii ratei fumatului (Link)

5. O companie tech din Estonia a prezentat un purificator portabil care ar ucide 99% dintre virușii și bacteriile din aerul inhalat, inclusiv coronavirușii, folosind lumina ultravioletă. (Reuters)

6. Pfizer a anunțat că va livra anul acesta, în toată lumea, cel puțin 2 miliarde de doze din vaccinul dezvoltat împreună cu BioNTech. Livrările în SUA se vor dubla, începând cu mijlocul lunii martie. (Reuters)

7. Riscul spitalizărilor pentru Covid-19 este redus cu 95% la patru săptămâni după prima doză de vaccin dezvoltată de AstraZeneca și Oxford. Pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech, riscul scade cu 84%. Datele apar într-un studiu realizat în Scoția. (SkyNews)

8. Un nou studiu realizat în Marea Britanie pe 4000 de pacienți afectați de Covid-19 arată ca un medicament anti inflamator, tocilizumab, folosit în tratarea artritei reumatoide, a redus cu 20% riscul deceselor în rândul acestor pacienți, comparativ cu tratamentul pe bază de steroizi sau alte tratamente folosite. (WSJ)

9. Ludovic Orban a anunţat că a avut o discuţie cu premierul Florin Cîţu şi ordonanţa de urgenţă pentru prelungirea măsurilor de susţinere a mediului de afaceri are toate avizele necesare şi va fi adoptată de către Guvern. (News.ro)

10. Minierii din Lupeni au ieșit la suprafață după șase zile de proteste în subteran. Zeci de oameni s-au adunat, luni seară, la gura Minei Lupeni pentru a-i întâmpina pe cei aproximativ 80 de mineri blocaţi în subteran, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile şi unele drepturi restante. „Am decis să mergem înainte şi să mergem afară, chiar dacă mai sunt unele puncte nerezolvate”, a declarat unul dintre mineri, după ce a ieşit la suprafaţă. (News.ro)

11. Coreea de Sud va atinge imunitatea de grup în această toamnă, chiar dacă a început mai târziu programul de vaccinare, a anunțat premierul țării. (BBC)

12. Laboratorul francez Sanofi a anunţat luni că lansează un nou test clinic – în ”fază 2” – al principalului său vaccin candidat împotriva Covid-19, dezvoltat împreună cu grupul britanic GSK. Prima versiune a acestui vaccin a fost un eșec, însă francezii spera că nouă variantă ar putea fi disponibilă în trimestrul patru al acestui an. De asemenea, grupul farmaceutic francez a anunţat că va produce în Franţa vaccinul împotriva Covid-19 al concurentlui său american Johnson & Johnson în trimestru doi, dar şi vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech. (News.ro)

13. Deși relațiile politice dintre cele două țări nu se află la cel mai înalt nivel, Rusia și Statele Unite au convenit să patruleze împreună pentru a pune în aplicare un nou acord pentru prevenirea poluării maritime în apele Mării Bering. (Link)

14. Roverul Perseverance, trimis de NASA, a trimis primul video de pe Marte din istoria omenirii. Imaginile surprinse de camerele de pe rover arată perspectiva unei nave spațiale ce aterizează pentru prima dată pe Marte. Roverul are 23 de camere, care includ posibilitatea de a face zoom precum și afișarea culorilor. Este posibil ca video să includă audio surprins de unul dintre cele două microfoane ale roverului, care s-a deschis pentru a auzi sunetele intrării în atmosferă, coborârea și amartizarea. (Ziare)

15. Spotify a anunțat că fostul președinte Barack Obama și Bruce Springsteen vor avea un podcast disponibil exclusiv pe platformă. “Renegades: Born in the USA” va trata teme precum rase, căsătoria, cum să fii părinte, starea națiunii. Primul sezon va avea 8 episoade. (TheVerge)

16. Fran Goldman, o femeie de 90 de ani din Seattle, a străbătut aproape 5 km prin zăpada de 25 de cm pentru a se vaccina. (WashingtonPost)

Fotografia dimineții – O proiecție uriașă a unui astronaut pe muntele Eiger, din Elveția, în onorea misiunii roverului Perseverance pe Marte. Valentin Flauraud/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
630 de pacienți au fost declarați vindecați ieri, în România – Cronica Știrilor Pozitive
Comerțul cu amănuntul a crescut pe primele 8 luni ale acestui an – Cronica Știrilor Pozitive
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău