Ministrul Mediului: Toate habitatele degradate din Natura2000 vor fi inventariate în 2022, iar în 2023 vor fi plantaţi puieţi pentru regenerare – Cronica de Mediu

1. Pădurile din Scoția au ajuns să ocupe 18% din suprafața țării, de la 6%, cât reprezentau acum 100 de ani. Este cel mai ridicat procent din ultimii 900 de ani. (newstatesman.com)

2. Capitala României este sufocată de construcții, de mizerie, de lipsa de verdeață, iar specialiștii recomandă, printre altele, reinventarea mobilității urbane, precum și dezvoltarea unor politici publice pentru îmbunătățirea salubrizării, reiese din datele cuprinse în Raportul de Cercetare privind Starea Mediului în București. (profit.ro)

3. Prăbușirile rapide a celor două platforme de gheață din Peninsula Antarctică în ultimul sfert de secol au fost cel mai probabil declanșate de sosirea unor valuri semnificative de aer cald peste o atmosfera încărcată de umiditate, care au creat condiții extreme și au destabilizat gheața, au spus cercetătorii. (nytimes.com)

4. Victima tăcută a războiului: Cercetările asupra conflictelor din trecut sugerează că, pe lângă bilanțul uman, invazia rusă a Ucrainei ar putea avea un impact profund asupra mediului. (nytimes.com)

5. Suprafaţa acoperită de gheaţă în Antarctica s-a diminuat în acest an şi a ajuns la cel mai scăzut nivel al său din istoria măsurătorilor de acest tip, care au început să fie realizate spre sfârşitul anilor 1970. (Digi24)

6. Schimbările climatice afectează grav întreaga planetă, iar Europa se află în mijlocul „uraganului”. Catastrofele climatice s-au înmulțit anul trecut pe continentul nostru. Europenii au îndurat anul trecut cea mai călduroasă vară din istoria înregistrărilor, după ce o serie de incendii de vegetaţie, inundaţii şi valurile intense de căldură s-au abătut asupra continentului. Raportul, publicat recent de Copernicus Climate Change Service (C3S)al UE, este redactat pe baza observaţiilor satelitare, a măsurătorilor de pe teren şi a modelărilor computerizate pentru a oferi o perspectivă asupra climei de pe continent. (stirilekanald.ro)

7. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că toate habitatele degradate din Natura2000 vor fi inventariate în 2022, iar 2023 vor fi plantaţi puieţi pentru regenerarea siturilor. De asemenea, ministrul face apel pentru denunţarea tuturor cazurilor de defrişare. (news.ro)

8. România testează avioane care aduc ploaia, închiriate de la bulgari. Dacă dau rezultate, autoritățile de la noi vor cumpăra 8 aparate. Avioanele care aduc ploaia sunt testate în aceste zile în mai multe județe din Moldova. E un proiect pilot, care s-ar putea încheia cu o achiziție de multe milioane de euro și care ar oferi o soluție la secetă. (digi24.ro)

9. Într-un moment în care India caută să umple grânarele lumii epuizate de războiul dintre Ucraina și Rusia, două noi dezvoltări din Punjab ar putea reduce nivelul exporturilor în acest an. În primul rând, dovezile din Punjab arată că sosirile de grâu au fost cu 20% mai mici în acest an comparativ cu 2021. Motivul principal din spatele reducerii este nivelul extrem de căldură. În al doilea rând, prețurile locale la grâu și la făina de grâu accelerează. (thehindu.com)

10. Cimentul este printre cele mai mari surse de gaze de încălzire a planetei. Așa că Norvegia a decis sa construiască zgârie-nori din lemn. (newyorker.com)

Ți-ar mai putea plăcea
România a scăzut cu șapte poziții în Climate Change Performance Index si ajunge pe locul 43 – Cronica de Mediu
Schimbările climatice ar putea reduce economia mondială cu $2300 de miliarde în 2050 – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău