Ministrul Muncii: Vârsta de pensionare va crește treptat până la 65 de ani pentru toți românii, după discuțiile cu Comisia Europeană – Cronica serii

1. Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat, luni, că printre principiile agreate cu reprezentanţii Comisiei Europene în discuţiile de la Bruxelles, se numără creşterea treptată a vârstei de pensionare pentru toţi românii până la vârsta de 65 de ani. De asemenea, a fost agreată şi eliminarea unor pensii speciale, iar pensia va fi calculată raportat la întreaga perioadă de muncă, nu doar la ultimii ani de activitate, atunci când salariile sunt mai mari. (News.ro)

2. Greva generală din educație va continua și marți, 23 mai, sindicaliștii anunțând că nu au avut loc noi discuții care ar fi putut să rezolve principalele lor revendicări. George Purcaru, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat la Radio România Actualități că guvernanții dau senzația că nu sunt interesați de problemele profesorilor pentru a dialoga. (Libertatea)

3. Înghețarea anului școlar nu este luată în calcul în niciun scenariu, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion. Acesta a declarat la Radio România Actualități că sunt între 60-70% dintre angajații din școli în grevă generală în acest moment și că Ministerul Educației nu va face publice listele cu procente de participare, pe școli, pentru că ar putea duce la o etichetare a unităților de învățământ. (G4Media)

4. Rata anuală a inflaţiei va coborî, probabil, la nivelul de o cifră în următorul trimestru şi la 7,1% în decembrie 2023, faţă de 7% la sută în proiecţia precedentă. BNR estimează că inflația va coborî până la 4,2% în decembrie 2024. (Digi24)

5. Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA solicită Guvernului să revizuiască de urgenţă salariul minim, pentru a asigura adecvarea acestuia la costul vieţii, şi să introducă un sistem de indexare automată a acestui salariu atunci când inflaţia depăşeşte un anumit procent. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: 8,9 milioane de smartphone-uri cu Android sunt vândute cu un malware preinstalat de 50 de producători diferiți, arată un studiu. Numit Guerrilla, acesta a fost descoperit și în 15 aplicații găzduite de Google Play. Separat, mai multe modele de televizoare cu Android disponibile pe Amazon sunt și ele livrate cu un clickbot ascuns, care dă click-uri pe reclame. (ArsTechnica)

6. Banca Națională a României se așteaptă la presiuni pe creșterea salariilor atât în privat, cât și la stat, pe fondul deficiențelor din piața muncii, arată minuta celei mai recente ședințe de politică monetară. Salariul mediu net a crescut cu 15,7% în martie 2023 față de anul precedent, creșterea fiind cu un procent peste rata inflației. (Profit.ro)

7. Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond a declarat luni, la Parlament, că Uniunea a luat decizia de a participa în continuare la aceste negocierile pentru formarea guvernului. El a spus că UDMR consideră că şi-a făcut bine treaba şi nu există niciun motiv justificat ca să scadă rolul în cadrul guvernării şi a confirmat că îşi doresc păstrarea portofoliilor pe care le deţin în Executiv. (News.ro)

8. Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 28,51%, în primele trei luni din 2023, până la 10.709, față de 8.333 în aceeași perioadă din 2022, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). (Profit.ro)

9. Rusia susţine că avioanele F-16 transferate Ucrainei vor decola din baze NATO. Transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina va ridica problema privind rolul NATO în conflict, a declarat luni un oficial rus de rang înalt, acuzând Washingtonul că subordonează G7 politicii sale de a provoca o „înfrângere strategică” Rusiei. „SUA trebuie să fie pe deplin conştiente de răspunsul Rusiei”. (Digi24)

10. O treime din populația globală va trăi în zone extrem de călduroase, având o medie anuală de peste 29 de grade C, până în 2080, dacă lumea își va continua traiectoria actuală, relevă un nou studiu. India, Nigeria și Indonesia, unele dintre cele mai populate tări din lume, se află pe această listă. Temperaturile medii globale ar urma să crească cu 2,7 grade C în ultimele două decenii ale secolului. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Presa din Ucraina: România este una din principalele țări prin care ajung transporturile militare din SUA – Cronica serii
Datoria publică a României a ajuns la 50,1% din PIB în luna mai – Cronica serii
Un comentariu
  • LevSt.
    mai 22,2023 la 2023-05-22T21:36:06+03:000000000631202305

    „… agreate cu reprezentanţii Comisiei Europene în discuţiile de la Bruxelles, se numără creşterea treptată a vârstei de pensionare…”___–-___ deci -pare- ca-i obliga pe cei de la UE sa accepte aceasta crestere de varsta a pensionarii( la 65 ani), cred si eu!, tocmai pentru ca a lucra pana la 65 sau 67 ani(precum in USA), este nevoie de conditii -STANDARD- f. inalte, atat la locul de munca cat si oriunde(acasa, in public, etc.), ceace imensa majoritate a tarilor occidentale le indeplinesc, insa pentru Romania actuala si previzibila, ridicarea varstei de pensionare la 65 ani, inseamna (pentru majoritate/palmasii si nu pentru exploatatori, politicul, administratia, armata, popimea, etc.) un genocid national, chiar si cu aceasta limita de pensionare actuala(62 ani), romanii sunt pe ultimul loc( sau nr. 2, din coada), la life span, practic cei mai multi nu apuca sa se bucure prea mult de pensie, mor in cativa ani, adica sub 70, acea medie de 72, este reusita, datorita unui procent de -aprox- 1 la suta , care traiesc peste 85 si chiar 90 ani, adica marii criminali din politic, armata, administratie, popime, etc.,, precum -nominal- brucan, iliescu, fecior, visinescu si alti gangsteri politici, din Romania…Numai amintim de diversele „profesii” unde se iese la pensie la 4o de ani(justitie, armata) si care consuma -realmente- subzistenta multora, realist, cel putin 1la 500! Nota: Chiar azi am trimis la Guiness World Record o cerere de inregistrare, anume ca Romania sa fie pusa „in rama”, prin unicitatile ei, adica cei mai multi generali din istoria omenirii(per capita),cele mai multe institutii guvernamentale(si angajati) din EU si Europa, si cel mai mare numar de persoane si institutii(din UE si Europa) care NU au accest la apa potabila certificata si la canalizare(sanitatie)…

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău