Ministrul Sănătăţii: 30% din vaccinări sunt în afara platformei de programare – Cronica serii

Astăzi este Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

1. Premierul Florin Cîţu a declarat că ţinta de deficit pentru acest an rămâne 7% şi speră să se încadreze în acest deficit cu propunerea de buget. Cîţu susţine că ”pare că durează mai mult” alcătuirea bugetului pentru că trebuie remediate ”reforme care au fost amânate 30 de ani sau măsuri care au avut un efect devastator pentru finanţele publice”. (News.ro)

2. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că 30% din vaccinări sunt în afara platformei de programare, pentru că oamenii merg direct la centre neinformatizate şi se vaccinează, ceea ce reprezintă o ”vulnerabilitate”. (News.ro)

3. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) precizează că din 1 februarie va începe administrarea vaccinului Moderna, pentru care doza de rapel se face la 28 de zile. Totodată, din 28 ianuarie se aplică reprogramarea angajaţilor din domenii esenţiale din Etapa a II-a. „O persoană programată iniţial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie (28 zile)”, arată CNCAV. Un număr de 35.304 persoane programate iniţial în perioada 28 ianuarie – 11 februarie vor fi reprogramate la un interval de 10 zile. (News.ro)

4. Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2020 cu 2,6% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 420,79 miliarde lei, şi cu 14,4% (12,1% în termeni reali) faţă de decembrie 2019, arată datele publicate de BNR. (News.ro)

Promo: România a înregistrat, la ultimul val de teste PISA, unul dintre cele mai slabe scoruri din Europa: 44% analfabetism lingvistic și numeric, 45% analfabetism științific. Mai mult decât un indicator al nivelului scăzut al calității actului educațional în România, acesta este un descriptor al calității resursei umane ce va ajunge pe piața muncii în următorii 10 ani. În combaterea acestui fenomen, testarea internă, periodică și la toate nivelele școlare este primul pas. Brio a lansat testele de literație, cu ajutorul cărora oricine poate să testeze gratuit și nelimitat nivelul de alfabetizare (înțelegere a textului citit) al copilului.

5. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, i-a solicitat premierului Florin Cîțu, prin trei adrese semnate pe data de 19 ianuarie, numirea a trei persoane în funcții de conducere la Ministerul Economiei. Una dintre acestea este Claudia Florina Prisecaru, pentru care Claudiu Năsui solicită detașarea de la Ministerul Finanțelor. Prisecaru este o fostă colaboratoare a Securității și apropiată a fostului ministru PSD, Eugen Teodorovici. (Hotnews)

6. Fondul Monetar de Investiții (FMI) a majorat estimarea de creștere a economiei mondiale pentru acest an, anticipând că măsurile de stimulare și campania de vaccinare ar putea atenua, cel puțin deocamdată, efectele economice ale pandemiei. (Profit.ro)

7. Numărul persoanelor, din țările UE, în vârstă va crește rapid în următoarele decenii, potrivit proiecției publicate de Comisia Europeană. Astfel, procentul persoanelor peste 65 de ani în totalul populației va crește de la 20% în prezent la 30% în anul 2070. (G4Media)

Una din Cronica de Tehnologie: Veniturile Microsoft au ajuns la $43 de miliarde în ultimul trimestru, peste estimări și în creștere YoY de 17%. A impresionat divizia de cloud care a crescut cu 50% YoY. Acțiunile companiei au câștigat 6 procente după anunț. (CNBC)

8. Președintele american Joe Biden consideră că gazoductul Nord Stream 2 este o afacere proastă pentru Europa, a declarat secretarul pentru presă al Casei Albe, Jen Psaki. Psak a spus că administrația Biden vă evalua măsurile care au fost luate până acum în legătură cu această conductă. Construirea gazoductului, care trece pe sub Marea Baltică către Europa, cu o lungime totală de 1.230 de kilometri, dezvoltat de gigantul rus Gazprom, este aproape încheiată. Statele Unite se tem că gazoductul, susținut de cabinetul cancelarului Angela Merkel, va spori dependența țărilor europene față de Rusia și că va crește influența Moscovei. O poziție similară cu cea a președintelui Biden a avut și fostul președinte, Donald Trump. (Profit.ro)

9. Guvernul conservator polonez a anunțat că decizia Tribunalului Constituțional care interzice practic avortul intră în vigoare, după ce va fi publicată în această zi în Monitorul Oficial, provocând furia mișcărilor de apărare a drepturilor femeilor și a opoziției. (Hotnews)

10. Netflix era prezent, la finele anului trecut, în 81% din casele americanilor, care plătesc, în medie, $47 pe lună pentru abonamente la serviciile de streaming. Suma a crescut anul trecut cu $13 față de media din 2019. Atât Netflix, cât și Amazon Prime Video, au scăzut față de perioada în care a izbucnit pandemia. (The Desk)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul Orban a primit votul de investitură – Cronica serii
Cronica serii – Avocatul lui Trump trimite o scrisoare autorităților române

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău