Ministrul Sănătății: Nimeni nu-şi mai asumă răspunderea pentru efectuarea testelor de salivă – Cronica dimineții

1. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat un nou termen la care testele de depistare a infecției cu Covid pe bază de salivă vor ajunge în școli – jumătatea săptămânii viitoare, deși ele erau așteptate la finalul acestei săptămâni. Această amânare vine în contextul în care nu este clar în acest moment dacă aceste teste vor putea fi făcute și acasă, de către părinți, sau doar la școală. (Hotnews)

2. Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a declarat că au existat presiuni foarte mari pentru introducerea testelor de salivă în şcoli, dar acum nimeni nu-şi mai asumă răspunderea pentru efectuarea lor. (News.ro)

3. Viitorul Guvern, din orice partide va fi format, are la acest moment un obiectiv clar – eliminarea unor scutiri fiscale, cu țintă spre IT și construcții. Impactul bugetar al scutirilor de impozit pe venit de care beneficiază astăzi angajații din IT și cercetare-dezvoltare precum și cel al scutirilor de impozit pe venit și contribuții pentru angajații din construcții este în acest an de 5,1 miliarde de lei. (Profit.ro)

4. Prețul spot al gazului pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a crescut cu 15% pentru a doua zi consecutiv, ajungând la maximul ultimei luni. În numai o săptămână, prețul spot al gazelor pe BRM a crescut cu 53,5%, de la un preț de 313,9 lei/MWh pe 10 noiembrie la unul de 481,7 lei/MWh pe 17 noiembrie. (Profit.ro)

Din Cronica de Turism: Un studiu realizat la nivel global de Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) arată că 73% dintre pasageri sunt dispuși să ofere informații biometrice pentru a îmbunătăți procedurile de îmbarcare la aeroport, comparativ cu numai 46% în 2019. 35% dintre respondenți au afirmat că au experimentat deja utilizarea datelor biometrice la cel puțin un aeroport, iar dintre aceștia 86% s-au declarat mulțumiți de experiență. Peste jumătate dintre respondenți afirmă însă că sunt în contiuare îngrijorați de scurgerile de date personale. (Travel Industry Wire)

5. Comisarul european Thierry Breton, responsabil pentru piaţa internă, face, joi, o vizită în România, din cauza ”situaţiei îngrijorătoare generate de COVID-19”. Oficialul urmează a avea întâlniri cu preşedintele Klaus Iohanns, cu miniştrii Sănătăţii şi Apărării, dar şi cu Raed Arafat şi colonelul Valeriu Gheorghiţă. ”Rata scăzută de vaccinare pune sănătatea cetăţenilor în pericol”, afirmă comisarul european înaintea vizitei, apreciind că problemele din România sunt ”o barieră în calea redresării depline a UE”. (News.ro)

6. Purtarea măștii de protecție este cea mai eficientă măsură de sănătate publică pentru combaterea Covid-19, reducând incidența cu 53%. Concluzia apare în primul studiu global care a analizat eficiența măștilor de protecție. (TheGuardian)

7. Taxa de pod peste Dunăre plătită de șoferi pentru podurile Fetești-Cernavodă și Giurgeni-Vadu Oii va fi eliminată, după ce un proiect legislativ în acest sens a primit raport favorabil și urmează a fi supus spre adoptare, prin vot final, în Parlament. Comisiile de specialitate ale deputaților au revenit asupra deciziei inițiale de respingere a proiectului și i-au întocmit acum raport de adoptare. (Profit.ro)

8. Belgia anunță restricții mai dure în încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului. Munca de acasă acolo unde este posibilă devine obligatorie, a anunțat premierul Alexander de Croo. De asemenea, revine obligativitatea purtării măștilor la interior. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Argentina a remizat, marţi, scor 0-0, în meciul disputat pe teren propriu cu Brazilia, în etapa a XIV-a a preliminariilor sud-americane ale Cupei Mondiale din 2022, şi s-a calificat la Cupa Mondială. Până în prezent, 12 naţionale au obţinut biletele pentru competiţia de anul viitor, la care se adaugă ţara gazdă, Qatar. News.ro

9. Japonia își va schimba politica în privința imigranților, permițându-le să rămână în țară pe termen nedefinit. O lege din 2019 le dădea voie lucrătorilor străini din agricultură, construcții și sănătate să rămână în țară maxim 5 ani. (Reuters)

10. Un tânăr american de 20 de ani, acuzat de viol și abuz sexual, nu va face închisoare,  pentru faptele sale, primind 8 ani de supraveghere. Tânărul, care a recunoscut acuzațiile, a comis faptele între februarie 2017 și august 2018. Patru adolescente cu vârste între 15 și 16 ani au fost violate sau agresate sexual, în incidente separate, la petrecerile din casa părinților inculpatului. (WashingtonPost)

Fotografia dimineții – Dictatorul nord coreean Kim Jong Un într-o vizită oficială în Samjiyon. AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Prezența foarte slabă la vot în prima zi de referendum
Peste 10.000 de cadre medicale au fost deja vaccinate – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău