Mircea Cărtărescu, pe lista finală a nominalizărilor la Prix Médicis Étranger 2019 – Cronica de Carte

1. Juriul unuia dintre cele mai prestigioase premii literare franceze, Prix Médicis, a decis ca lista nominalizaților să rămână aceeași ca în selecția anterioară. Asta înseamnă că romanul „Solenoid” al lui Mircea Cărtărescu rămâne în cursa pentru Prix Médicis Étranger 2019, câștigătorul fiind anunțat pe 8 noiembrie. (ActuaLitte)

2. Festivalul de proză scurtă SHORT, organizat de Cărturești și Iocan, se va desfășura între 7-9 noiembrie 2019, la București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. Printre cei 27 de autori invitați, se numără Răzvan Petrescu, Florin Irimia, Ana Maria Sandu, Cătălin Pavel, Cristian Teodorescu, Bogdan-Alexandru Stănescu. (Eveniment)

3. Foyles, unul dintre cele mai cunoscute magazine de cărți din Marea Britanie, a publicat lista celor mai bune cărți ale anului 2019. Sunt șapte cărți pentru fiecare categorie: ficțiune, non-ficțiune și cărți pentru copii/young adult. Marlon James, Colson Whitehead, Lisa Taddeoși Alison Green se aflăm printre autorii nominalizați (câștigătorii vor fi anunțați la finalul lunii noiembrie). (Foyles)

4. Scriitorul şi disidentul rus Vladimir Bukovsky a murit în Cambridge, la vârsta de 76 de ani. În perioada comunistă, a stat 12 ani în închisoare, lagăre de muncă şi spitale psihiatrice, iar prin cărțile sale – Une nouvelle maladie mentale en URSS, My life as a dissenter, Cettelancinante douleur de la Liberte, Judgement in Moscow etc. – a adus multe critici din interiorul sistemului de stat sovietic. (News.ro)

5. Trei despre premiile literare franceze:

– Laurent Binet a primit Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze, pentru ”Civilizations” (ActuaLitte);

– Premiul Renaudot are două secțiuni – roman (sunt cinci nominalizări) și eseu (cu trei nominalizări în acest an) -, iar câștigătorii vor fi anunțați pe 4 noiembrie (L’Obs);

– A fost anunțată selecția finală pentru Premiul Goncourt 2019. Amélie Nothomb este considerată favorită la premiul ce va fi acordat tot pe 4 noiembrie (ActuaLitte).

6. Pentru prima oară în istorie, seria Asterix aduce în prim plan un personaj principal feminin. Cea mai recentă carte apărută, ”La Fille de Vercingetorix”, a 38-a din serie, scrisă de Jean-Yves Ferri și ilustrată de Didier Conrad, o are în prim plan pe Adrenaline, fiica adolescentă a celebrului rege galic Vercingetorix. (The Guardian)

7. Conform unui studiu realizat la Universitatea din Perugia, pe un eșantion de 1.500 de elevi între 5 și 11 ani, cititul cu voce tare determină, pe de o parte, o îmbunătățire semnificativă a nivelului școlar și a abilităților cognitive, iar pe de altă parte, o creștere a implicării în clasă și a sociabilității. De asemenea, copiii și-au îmbunătățit abilitatea de a înțelege texte cu 10%. (La Repubblica)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află din nou o noutate, ”The Night Fire”, de Michael Connelly; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află, a doua săptămână consecutivă, autobiografia ”Me” a lui Elton John. Multe noutăți la ambele categorii, din care amintim ”Agent Running in the Field”, o nouă carte de spionaj semnată John le Carré, la ficțiune, respectiv ”Three Days at the Brink”, de Bret Baier și Catherine Whitney (despre întâlnirea de la Teheran dintre Roosevelt, Churchill și Stalin) și ”Dumpty”, de John Lithgow (o satiră aspră asupra lui Trump). (New York Times

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

– Ludice. Exerciții de umor criptic, de Gabriel Liiceanu, Editura Humanitas

– O călătorie prin univers. Astrofizica povestită, de Cristian Presură, Editura Humanitas Junior

– Naufragiul civilizațiilor, de Amin Maalof, Editura Polirom

– Cei aleși și cei damnați, de Primo Levi, Editura Art

– Arta de a asculta și alte lecții de viață, de Michael Caine, Editura Nemira

– Povestea asta este despre Sarah, de Pauline Delabroy-Allard, Editura Humanitas Fiction

10. Pe scurt, din lumea literară:

– David Bowie a fost întotdeauna un mare pasionat de cărți. Cele 100 de cărți care i-au influențat viața și muzica sunt în centrul volumului scris de John O’Connell, ”Bowie’sBookshelf” (Newsweek);

– Simon & Schuster va publica memoriile actorului Val Kilmer, ”’I’m Your Huckleberry”, pe 21 aprilie 2020 (Publishers Weekly);

– Noua carte a scriitoarei italiene Elena Ferrante, ”The Lying Life of Adults”, va fi publicată în Italia pe 7 noiembrie 2019, iar ediția în limba engleză în luna iunie 2020. Este prima carte după cinci ani, după succesul tetralogiei Prietena mea genială (BookSeller).

Fotografia ediției: Creatorii noii serii Asterix, alături de ”eroina” lor, Adrenaline. Credit foto: Pascal Rossignol/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Efectul pandemiei: Bibliotecile din România au eliberat 20,6 milioane volume anul trecut, cu 12,7 milioane volume mai puţin faţă de anul 2019 – Cronica de Carte
„Lista listelor” celor mai bune cărți ale anului 2023 – Cronica de Carte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău