Mohamed Mbougar Sarr, câștigătorul premiului Goncourt în anul 2021, vine la București – Cronica de carte

1. Mohamed Mbougar Sarr, scriitor senegalez distins în 2021 cu prestigiosul Premiu Goncourt pentru Cea mai tainică amintire a oamenilor, este invitat la București pentru lansarea ediției în limba română a romanului publicat în colecția Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M, în traducerea scriitorului O. Nimigean. Lansarea, urmată de o sesiune de autografe, va avea loc miercuri, 15 martie, la ora 18.00, în Sala Atrium a Institutului Francez. (Radio România Cultural)

2. În perioada 16 – 21 martie, librăriile Cărturești organizează Zilele Poeziei în locațiile din București, Cluj, Timișoara, Brașov, Sibiu, Iași și Chișinău. Evenimentele aduc în prim-plan poezia contemporană, traducerea de poezie, noile direcții tematice în poezie, precum și intersecțiile dintre poezie și alte arte. (Link)

3. Trei edituri din trei țări diferite – Editura Casa din România, Zeleny Kocúr din Slovacia și Cerkabella Könyvek Kft din Ungaria – organizează un concurs de proză pentru copii la care sunt invitați să participe scriitori deopotrivă consacrați și debutanți. Cele zece texte câștigătoare vor fi publicate în volum în cele trei țări, iar autorii câștigători vor primi și un premiu în valoare de 200 euro. (Revista Familia)

4. Romanul „Solenoid”, de Mircea Cărtărescu, în traducerea lui Sean Cotter, se află pe lista celor mai bune volume din 2022 pe care cititorii americani ar trebui să le citească în 2023, alături de cărți precum „The It Girl”, de Ruth Ware sau „The Mosquito Bowl”, de Buzz Bissinger. (Washington Post)

5. Într-un studiu publicat de Ziua Mondială a Cărții (care s-a sărbătorit în Marea Britanie pe 2 martie), s-a constatat că locuitorii din Slovacia cheltuie cei mai mulți bani pe cărți, raportat la venitul lor anual, în vreme ce pe ultimele locuri din Europa se află cititorii din Macedonia de Nord, Cipru, Grecia, România, Bosnia și Herțegovina și Serbia. De asemenea, estonienii sunt locuitorii europeni care citesc în medie zilnică cel mai mult, respectiv 13 minute în fiecare zi. (Euronews)

6. Postul de televiziune History Channel a dedicat luna martie femeilor care au făcut istorie,  printr-o nouă campanie de donaţie de cărţi destinată elevilor şi profesorilor din 25 de şcoli româneşti. Fiecare şcoală cuprinsă în proiect va primi un set de volume reprezentative, dedicate în totalitate studiului personalităţilor feminine care au făcut istorie, atât din România, cât şi din lume: 16 din cele 26 lucrări istorice sunt scrise de femei, iar alte 10 abordează rolul femeilor în istoria României. (News.ro)

7. Au fost anunțați câștigătorii Premiilor Literare PEN America pentru anul 2023, în totală de 350.000 de dolari, pentru cele 11 categorii diferite. Astfel, printre volumele câștigătoare se află „Calling For a Blanket Dance”, de Oscar Hokeah (roman de debut), „A Left-Handed Woman”, de Judith Thurman (eseu) și „Dilla Time: The Life and Afterlife of J Dilla, the Hip-Hop Producer Who Reinvented Rhythm”, de Dan Charnas (biografie). (BookRiot)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, volumul „Storm Watch”, de C.J. Box (al 23-lea volum din seria Joe Pickett); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află tot o noutate, cartea „The Courage to Be Free”, aparținând guvernatorului statului Florida, Ron DeSantis. O noutate interesantă în top, la categoria ficțiune, respectiv volumul „Never Never”, semnat de Colleen Hoover și Tarryn Fisher. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Pe cine iubești mai mult?, de Mihaela Buruiană, Editura Nemira

-Francezi în Banat, bănățeni în Franța, de Smaranda Vultur, Editura Polirom

-Micul prieten, de Donna Tartt, Editura Litera

-Prinde iepurele, de Lana Bastašić, Black Button Books

-Chimie, de Weike Wang, Editura Vellant

-Arta regală a otrăvurilor, de Eleanor Herman, Editura Litera

-Churchill și Orwell, de Thomas E. Ricks, Editura Humanitas

-Istoria nebuniei în epoca clasică, de Michel Foucault, Editura Trei

-Pași prin lume. Cum am devenit jurnalist de călătorie, de Simon Reeve, Pilot Books

-Copiii frasinului și ai ulmului. O istorie a vikingului, de Neil Price, Editura Lebăda Neagră

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Comedianul Trevor Noah va publica o nouă carte, un roman, în toamna anului 2023, după succesul avut cu volumul „Născut în afara legii. Amintiri dintr-o copilărie sud-africană”, apărut în traducere românească la Editura Nemira (Hollywood Reporter); 

-Maggie O’Farrell și NoViolet Bulawayo sunt printre cele șaisprezece autoare nominalizate pe lista lungă pentru Women’s Prize for Fiction 2023 (The Guardian); 

-Laurie Halse Anderson a primit Premiul Memorial Astrid Lindgren, supranumit „Premiul Nobel pentru literatura pentru copii”, a fost acordat autoarei americane Laurie Halse Anderson (ActuaLitte); 

-Margaret Atwood a anunțat că viitoarea sa carte va fi un volum de memorii (Today); 

-Academia americană de arte și litere a publicat numele celor 18 scriitori care vor primi premiile literare ale anului 2023, printre aceștia aflându-se Hernan Diaz, Lauren Groff și Jacqueline Woodson (Link); 

-Cei 5 finaliști ai premiului Joyce Carol Oates, în valoare de 50.000 de dolari sunt Rabih Alameddine, Clare Beams, James Hannaham, David Means și Manuel Muñoz (Link).

Fotografia ediției: Un fost teatru din Argentina, transformat în librăria El Ateneo Grand Splendid, se află printre cele mai interesante clădiri din lume care sunt acum biblioteci sau librării. Sursa: BookRiot.

 

Ți-ar mai putea plăcea
Mircea Cărtărescu, nominalizat la Dublin Literary Award 2024 și recompensat cu Premiul Internațional Mondello – Cronica de Carte
Louise Glück, laureata Premiului Nobel pentru Literatură – Cronica de carte
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău