NASA a detectat metan și dioxid de carbon pe o exoplanetă – Cronica Spațială

1. Telescopul spațial James Webb a detectat metan și dioxid de carbon în atmosfera exoplanetei K2-18 b, situată la circa 120 de ani-lumină distanță de Pământ. În plus, cercetătorii afirmă că observațiile indică o “posibilă prezență a unei molecule pe nume sulfură de dimetil. Descoperirea este importantă pentru că pe Pământ sulfura de dimetil este produsă exclusiv de forme de viață, iar cea mai mare parte a acesteia provine de la fitoplanctonul din medii marine. Aceste date sunt însă preliminarii și necesită investigații suplimentare. Potrivit unor analize realizate anterior, este foarte posibil ca întreaga suprafață a exoplanetei să fie acoperită de un ocean, în timp ce atmosfera este una bogată în hidrogen. (NASA)

2. Astronomii care folosesc telescopul ALMA din Deșertul Atacama din Chile au descoperit cel mai îndepărtat câmp magnetic galactic de până acum. Galaxia cu un astfel de câmp magnetic se numește 9io9 și a fost detectată la o distanță de 11 miliarde de ani de Pământ, adică a fost observată într-un moment în care Universul avea doar 2,5 miliarde de ani. (ALMA Observatory)

3. Cercetătorii japonezi susțin că există posibilitatea ca o planetă asemănătoare cu Pământul să existe după Centura Kuiper, adică la o distanță de cel puțin 50 de ori distanța dintre Pământ și Soare. Existența unei astfel de planete, care ar avea o masă de până la 3 ori mai mare decât Pământul, a fost teoretizată printr-un program de calculator și ar putea explica comportamentul neobișnuit al anumitor corpuri cerești. (EarthSky)

4. Astronomii au obținut o nouă imagine spectaculoasă cu telescopul spațial James Webb. De data aceasta, telescopul a fotografiat jeturi de materie stelară expulzate în spațiu cu viteze supersonice de la polii unei protostele. Zona respectivă este situată la aproximativ 1000 de ani lumină de Pământ în constelația Perseus. (Space)

5. Astronomii au descoperit o galaxie cu vârsta de 11 miliarde de ani cu telescopul spațial Hubble printr-o tehnică nouă: în loc să observe lumina emisă de galaxie, au observat lumina pe care galaxia o absoarbe. Pentru moment, astronomii nu au identificat însă și de unde provine lumina absorbită de galaxie. (Arxiv)

6. Un studiu publicat în Planetary Science Institute arată că apa sub formă de gheață din Bazinul Aitken de la Polul Sud al Lunii s-a format mult mai recent decât se credea până acum. Oamenii de știință estimează că cea mai mare parte a gheții de pe Lună a început să se formeze acum circa 2,5 miliarde de ani, însă noul studiu indică faptul că gheața din Bazinul Aitken s-a format în urmă cu cel mult 1,8 miliarde de ani în urmă. Chiar dacă diferența este teoretic nesemnificativă, descoperirea este importantă pentru că permite astronomilor să identifice mai corect zonele de pe Lună unde poate există apă sub formă de gheață. (Universe Today)

7. Elicopterul Ingenuity a efectuat în 11 septembrie un nou zbor pe Marte. Zborul cu numărul 58 a avut loc pe o distanță orizontală de 174 de metri cu o viteză maximă de 3 metri pe secundă, iar altitudinea maximă atinsă a fost de 10 metri. În total, zborul a durat 106,8 secunde, adică mai puțin de două minute. (NASA)

8. Zborurile efectuate de elicopterul Ingenuity pe planeta Marte demonstrează o nouă utilitate a acestora pe viitor: astfel de dispozitive aeriene pot fi echipate cu un magnetometru pentru a obține date importante despre câmpul magnetic din crusta oricărui corp ceresc cercetat în acest fel. (The Planetary Science Journal)

9. Elon Musk, proprietarul companiei SpaceX, a anunțat că a implementat 57 dintre cele 63 de modificări solicitate de Agenția Federală pentru Aviație (FAA) după zborul eșuat al rachetei Starship din 20 aprilie. Musk susține că celelalte 6 modificări nu trebuie implementate pentru următorul zbor. Cu alte cuvinte, SpaceX ar trebui acum să primească autorizația pentru un nou zbor de test cu Starship, care în versiunea finală ar urma să trimită oameni pe Lună și Marte. (Elon Musk)

10. Virgin Galactic a anunțat că lansarea misiunii Galactic 04, al patrulea zbor comercial al companiei, a fost programat pentru 5 octombrie. Numele pasagerilor nu au fost anunțate, însă aceștia provin din Statele Unite, Marea Britanie și Pakistan. Astfel, Pakistan va trimite pentru prima oară un om spre spațiul cosmic. (Virgin Galactic)

Ți-ar mai putea plăcea
Topul celor mai importante evenimente spațiale ale anului 2021 – Cronica Spațială
Primele clipuri video și imagini cu roverul indian de la Polul Sud al Lunii – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău