NASA a recepționat date prin laser de la 226 de milioane de kilometri – Cronica Spațială

1. NASA a realizat un nou test pentru sistemul de comunicații optice prin laser disponibil pe sonda spațială Psyche. Inginerii NASA au reușit să trimită un pachet de date către Pământ de la 226 de milioane de kilometri depărtare, distanța la care se află în prezent sonda Psyche. Transferul de date s-a realizat cu o viteză de 25 Mbps. Tehnologia va permite comunicații mult mai rapide între Pământ și viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Lună și Marte, inclusiv prin transmiterea de imagini și clipuri video în timp real. (Jet Propulsion Laboratory)

2. NASA a finalizat cu succes ultimele teste pentru zborul inaugural cu echipaj uman al capsulei Starliner. Capsula dezvoltată de Boeing va fi lansată spre Stația Spațială Internațională în 7 mai la ora 05:34 (ora României) cu ajutorul unei rachete Atlas V și va avea la bord doi astronauți: Butch Wilmore și Suni Williams. Aceștia vor petrece o săptămână la bordul ISS înainte de a reveni pe Pământ. (NASA)

3. Cercetătorii au identificat două posibile cauze pentru care roverul Curiosity de pe planeta Marte a descoperit metan la suprafața craterului Gale. Astfel, principala ipoteză este că metanul este „sigilat” sub un strat solidificat de regolit marțian și „își face loc” pentru a ajunge la suprafață în timpul zilei atunci când temperaturile cresc. O altă ipoteză este că metanul reușește să ajungă la suprafață la trecerea roverului peste stratul de regolit. Craterul Gale este singurul loc de pe Marte unde a fost descoperit metan. (Jet Propulsion Laboratory)

4. Specialiștii NASA au recepționat primele date corecte din partea sondei spațiale Voyager 1, la circa cinci luni de la apariția unei probleme tehnice. Datele transmise de sondă se referă la starea actuală a sistemelor de la bord, iar cercetătorii speră acum ca sonda să înceapă să retransmită și date științifice. (Jet Propulsion Laboratory)

5. NASA a publicat două clipuri video cu date colectate de observatorul în raze X Chandra pe parcursul a 20 de ani cu Nebuloasa Crabului și supernova Cassiopeia A. Imaginile arată schimbările prin care au trecut acestea după explozia a două stele masive din galaxia noastră. (NASA)

6. Agenția Spațială Chineză a anunțat că Stația Spațială Chineză a suferit o pană parțială de energie electrică după ce panourile solare au fost avariate în urma conctactului cu un deșeu spațial. Problema a fost remediată prin două activități extravehiculare ale astronauților de la bordul stației. (Xinhua)

7. Cercetătorii de la Universitatea din Leicester au descoperit noi dovezi care confirmă teoria potrivit careia Jupiter a avut un rol important în formarea Lunii, întrucât cu 60-100 de milioane de ani după formarea Sistemului Solar a avut o orbită haotică și a destabilizat orbita unei protoplanete de dimensiunile lui Marte cunoscută sub numele de Theia. În urma acestei destabilizări, se crede că Theia s-a lovit de Pământ, iar resturile expulzate în spațiu au format, în timp, Luna. (Space)

8. NASA a stabilit pentru 29 septembrie prima misiune spațială cu noua rachetă New Glenn dezvoltată de Blue Origin, compania deținută de Jeff Bezos. Misiunea Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers (ESCAPADE) are scopul de a lansa doi sateliți care vor ajunge pe orbita lui Marte pentru a analiza interacțiunile magnetosferei planetei cu vântul solar. (SpaceNews)

9. Astronomii au descoperit pe Lună un crater de impact cu diametrul de 21 de kilometri despre care afirmă că reprezintă locul unui impact cu un asteroid de mari dimensiuni în urma căruia a fost expulzat în spațiu un corp ceresc care a fost catalogat în 2016 drept asteroid și care orbitează în jurul Pământului. (Earth Sky)

10. NASA ar putea renunța la planurile de a trimite doi astronauți pe Lună în septembrie 2026 în cadrul misiunii Artemis III, ca urmare a complexității acesteia din punct de vedere hardware, potriit mai multor surse. Astfel, una dintre variante este ca în cadrul misiunii Artemis III capsula Orion și nava Starship să andocheze pe orbita Pământului, iar echipajul să facă trecerea din capsula în navă pentru ca apoi să revină pe Pământ. A doua variantă este ca Orion să ajungă pe orbita Lunii, iar astronauții să urce la bordul stației lunare Gateway, a cărei construcție nu a început încă. (ArsTechnica)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au descoperit nori în atmosfera satelitului Titan al planetei Saturn – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit cele mai vechi galaxii și cea mai mare gaură neagră din istorie – Cronica Spațială

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău