NASA a reprogramat lansarea misiunii Artemis I pentru 23 septembrie – Cronica Spațială

1. NASA a amânat din nou lansarea rachetei Space Launch System din cadrul misiunii Artemis I, prin care intenționează să trimită o capsulă Orion fără echipaj uman pe o orbită în jurul Lunii. Amânarea a fost cauzată de o scurgere de hidrogen lichid, iar pentru moment agenția americană a anunțat că va efectua o serie de teste pe rampa de lansare. În speranța că testele vor decurge bine, agenția a stabilit și următoarele două ferestre de lansare: 23 septembrie în intervalul 13:47 – 15:47 și 27 septembrie în intervalul 18:37 – 19:47 (ora României). (NASA)

2. Telescopul spațial James Webb a elucidat misterul care plana asupra exoplanetei VHS 1256 b, descoperită în 2016 la circa 72 de ani-lumină distanță de Pământ. La vremea respectivă, astronomii nu au înțeles tenta roșiatică a exoplanetei, însă performanțele mai bune ale lui James Webb i-au ajutat să descopere că exoplaneta este învăluită în nori de silicați asemănători cu nisipul. Exoplaneta face parte din categoria “piticelor maronii”, care își pot produce propria lumină și căldură prin arderea de deuteriu, un izotop mai rar al hidrogenului. De asemenea, în atmosfera exoplanetei au fost detectate apă, metan, monoxid de carbon, dioxid de carbon, sodiu și potasiu. (Astrobites)

3. Telescopul spațial James Webb a furnizat imagini spectaculoase cu o regiune în care se formează stele cunoscută sub numele de Nebuloasa Tatrantula. Imaginile arată gaze și praf în jurul nebuloasei, precum și o serie de galaxii în fundal. Nebuloasa Tarantula se află la o distanță de 161.000 de ani-lumină de Pământ și este cea mai luminoasă regiune în care se formează stele în galaxiile cele mai apropiate de galaxia noastră, Calea Lactee. (Space)

4. Astronomii au reușit pentru prima oară să realizeze o hartă a formării stelelor din centrul galaxiei noastre. Potrivit datelor, cele mai multe stele tinere din această regiune s-au format în asocieri stelare care s-au dispersat ulterior în galaxie. Analiza exactă a centrului galaxiei este complicată din cauza faptului că regiunea este foarte luminoasă. (Universe Today)

5. Sonda spațială Parker Solar Probe lansată de NASA a trecut în 6 septembrie la o distanță de numai 8.5 milioane de kilometri de suprafața Soarelui, la cea de-a 13-a trecere prin apropierea Soarelui de la lansare. Aceasta a devenit cea mai mică distanță de Soare la care a ajuns un astfel de dispozitiv, iar cercetătorii NASA speră că în zona prin care a trecut sonda au avut loc explozii solare. Acest lucru ar reprezenta o premieră în astronomie și ar permite obținerea unor informații complet noi despre Soare. (NASA)

6. Sonda spațială Double Asteroid Redirection Test (DART) a realizat o primă imagine cu corpul ceresc Dimorphos pe care se va prăbuși intenționat în această lună. Misiunea are ca scop principal să testeze o metodă de apărare împotriva unor asteroizi, iar proba spațială se va prăbuși în mod delibrat pe o mică lună a asteroidului Didymos pentru a vedea dacă în viitor există șanse ca o astfel de probă să modifice traiectoria unui asteroid. Impactul va avea loc în noaptea de 26 spre 27 septembrie la ora 2:14, ora României. (NASA)

7. NASA a confirmat că dispozitivul Moxie de pe planeta Marte, parte a rover-ului Perseverance, a reușit să producă oxigen prin separarea moleculelor de dioxid de carbon din atmosferă. Moxie a produs aproximativ 50 de grame de oxigen, după ce anterior reușise să producă o cantitate infimă în timpul unor teste premergătoare utilizării la capacitate maximă. Un astfel de dispozitiv ar putea fi esențial pentru o eventuală colonizare a planetei Marte, întrucât ar permite generarea de oxigen pentru astronauți. (ZME Science)

8. Astronauții de pe Stația Spațială Chineză au reușit să crească orez într-un climat de microgravitate din noul laborator spațial Wentian. Chinezii au folosit două tipuri de orez și ambele au crescut în parametri obișnuiți de pe Pământ. (Universe Today)

9. Călătoriile în spațiu ar putea fi asociate cu mutații ale ADN-ului și cu o creștere a riscului de cancer și boli de inimă, potrivit datelor preliminare ale unui amplu studiu realizat de Icahn School of Medicine, o școală privată de medicină din New York. Autorii studiului au păstrat timp de 20 de ani mostre de sânge prelevate de la 14 astronauți care au zburat în cadrul programului Space Shuttle în perioada 1998-2001. Toți cei 14 astronauți au înregistrat o serie de mutații ADN ale celulelor stem care nu au depășit pragurile standard de îngrijorare, dar care au fost mai mari decât cele obișnuite pentru vârsta acestora. Concluzia studiului este că astronauți ar trebui să efectueze periodic controale medicale la sânge. (Icahn School of Medicine)

10. Compania privată Axiom Space a obținut un contract de aproape 230 de milioane de dolari pentru a dezvolta combinezoanele pe care le vor purta astronauții care vor ajunge pe Lună în cadrul misiunii Artemis III. Cu toate acestea, NASA nu a publicat niciun fel de detalii tehnice și nici ilustrații grafice cu noile combinezoane. (Space News)

Ți-ar mai putea plăcea
Planeta Marte ar putea găzdui un ecosistem de viață microbiană subterană – Cronica Spațială
Sonda Juno a trecut la numai 1000 de kilometri de satelitul Ganymede al planetei Jupiter – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău