NASA schimbă planurile pentru misiunea prin care va aduce probe de sol de pe Marte – Cronica Spațială

1. Sonda Juno care orbitează Jupiter a realizat o fotografie spectaculoasă de la polul nord, în care se observă mai multe furtuni care par să se întrepătrundă cu o intensitate semnificativ mai mare decât furtunile clasice de pe Pământ. Imaginea a fost realizată de la o distanță de la aproximativ 25.000 de kilometri altitudine. (JPL)

2. Sonda spațială Mars Reconnaissance Orbiter a realizat o imagine spectaculoasă cu o serie de dune de nisip de pe Marte din interiorul craterului Gamboa din apropiere de ecuator. Imaginea este importantă pentru că oferă indicii despre caracteristicile dunelor de nisip, iar cercetătorii speră să înțeleagă mai bine direcția vântului care a creat aceste dune în trecutul istoric. (Space)

3. NASA a schimbat conceptul misiunii prin care va aduce probe de sol de pe planeta Marte. Astfel, în toamna anului 2027, agenția va lansa sonda Earth Return Orbiter, care va ajunge pe orbita planetei. Ulterior, în 2028, NASA va trimite spre Marte Retrieval Lander, o platformă staționară care include și două elicoptere asemănătoare cu Ingenuity. După sosirea platformei, rover-ul Perseverance aflat deja pe Marte va transporta probele de sol colectate la platforma staționară și va fi ajutat în această misiune de cele două elicoptere. Ulterior, de pe platforma staționară, probele de sol vor fi trimise în spațiu spre sonda Earth Return Orbiter, care va reveni pe Pământ în 2033. (NASA)

4. Cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles au descoperit că gropile de pe Lună (diferite de craterele generate de impacturile cu meteoriți lunari) ar putea avea permanent o temperatură de aproximativ 17 grade Celsius, ceea ce ar permite stabilirea unei baze lunare. Datele se bazează pe analize computerizate a proprietăților termice ale rocilor și prafului de pe Lună. Pe satelitul natural al Pământului temperaturile variază între -173 de grade și +127 de grade Celsius între noapte și zi, ceea ce complică o misiune umană permanentă. (UCLA)

5. Rusia a anunțat că intenționează să părăsească Stația Spațială Internațională abia după anul 2028, după ce inițial o serie de declarații au fost interpretate ca o abandonare a proiectului după 2024. Astfel, Rusia va continua să trimită cosmonauți pe ISS până când va fi gata viitoarea stație spațială rusească. (Agerpres)

6. Construcția Stației Spațiale Ruse va începe în anul 2028 cu lansarea primului modul, iar alte două module ar urma să fie lansate după 2030. Inițial, stația va fi poziționată la o altitudine de 334 de kilometri, care va fi mărită ulterior la 372 de kilometri. Spre deosebire de ISS, stația rusească nu va avea echipaj uman permanent, întrucât cosmonauții vor sosi aici doar cel mult 2 luni pe an, pentru servicii de întreținere sau pentru experimente. Această strategie permite o reducere semnificativă a costurilor totale ale proiectului. (Roscosmos)

7. China a oferit o serie de indicii că intenționează să-și schimbe radical planurile pentru sistemele de transport spre spațiu. Chiar dacă anul trecut menționa că viitoarea racheta Long March 9 va fi gata în 2030, o prezentare apărută recent pe Youtube demonstrează că țara asiatică își propune să dezvolte până în 2035 o rachetă reutilizabilă care să folosească drept combustibil un amestec de metan și oxigen lichid. (SpaceNews)

8. Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea mexicană Autónoma De Nuevo León arată că stelele binare care se află la distanțe atât de mici unele de altele încât “absorb” materie una de la alta ar putea totuși să găzduiască planete care le orbitează. (Science Alert)

9. Cercetătorii de la Universitatea British Columbia au realizat un studiu potrivit căruia există șanse cuprinse între 6% și 10% ca o bucată de “gunoi spațial” să cadă pe Pământ și să omoare cel puțin o persoană în următorii 10 ani. Cel mai probabil, victima nu va fi dintr-o tară care a generat acel “gunoi spațial”. (Universe Today)

10. O bucată din racheta Long March 5B lansată de China în 24 iulie spre Stația Spațială Chineză se va prăbuși pe Pământ în 30 iulie, cu o marjă de eroare de circa 16 ore. Bucata de rachetă cântărește 25 de tone și se estimează că cel puțin o parte din acest modul va “supraviețui” la intrarea în atmosferă. În prezent este dificil de estimat unde va cădea bucata de rachetă, dar pe listă figurează ca “posibile ținte” Statele Unite, India, Australia, Brazilia sau Africa. (LiveScience)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit cea mai mică exo-planetă de până acum – Cronica Spațială
NASA a reprogramat lansarea misiunii Artemis I pentru 23 septembrie – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău