NASA va testa în spațiu un motor nuclear de rachetă în 2027 – Cronica Spațială

1. NASA va testa în spațiu cel mai devreme în anul 2027 un motor nuclear de rachetă, tehnologie pe care speră să o folosească pentru misiunile cu echipaj uman spre Marte. Motorul nuclear va fi dezvoltat împreună cu agenția americană Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), iar principalul avantaj este că ar scurta semnificativ durata unei călătorii spre Marte comparativ cu tehnologia actuală cu combustibili chimici. Un motor nuclear este compus dintr-un reactor de fisiune nucleară care generează temperaturi foarte ridicate. Motorul transferă această căldură către un combustibil lichid care în acest fel își mărește volumul și este evacuat printr-o duză pentru a propulsa nava spațială. Cel mai recent, NASA a testat o astfel de tehnologie în urmă cu mai bine de 50 de ani. (NASA)

2. Cercetatorii au utilizat telescopul spatial James Webb pentru a identifica inelele unui mic obiect ceresc de gheata care se afla intre planetele Saturn si Uranus, cunoscut sub numele Chariklo. Inelele au fost detectate prima oara in 2013, insa acum pot fi analizate in detaliu cu noul telescop. De asemenea, telescopul a obtinut primele dovezi clare de existenta a apei cristaline sub forma de gheata atat pe Chariklo, cat si pe inele sale. (NASA)

3. SpaceX a efectuat cu succes un test de tip Wet Dress Rehearsal (WDR) cu vehiculul spațial Starship, pe care compania privată speră să-l folosească în viitor în cadrul unor misiuni cu echipaj uman spre Marte. Testul WDR presupune parcurgerea proceselor specifice pentru lansarea în spațiu, inclusiv alimentarea cu carburant, fără ca aceasta să aibă loc propriu-zis. În acest stadiu, vehiculul Starship este format dintr-un prototip de rachetă Super Heavy care se numește Booster 7 și o treaptă superioară care a primit numele Ship 24. Pe scurt, această versiune de prototip se numește Starship 7/24. Realizarea cu succes a testului WDR înseamnă că un prim test orbital cu vehiculul Starship ar putea avea loc în curând. (Space)

4. Cercetătorii de la institutul american National Science Foundation au realizat o imagine panoramică cu 3,32 de miliarde de obiecte cerești din galaxia Calea Lactee. Imaginea spectaculoasă a fost realizată cu un telescop cu diametrul de 4 metri pe parcursul a 260 de ore de observații care s-au desfășurat într-un interval de 2 ani. Cantitatea totală de date este de 10 TB. Cercetătorii au comparat imaginea cu una care ar conține 3 miliarde de oameni, în care fiecare om este ușor de identificat. (Wall Street Journal)

5. Telescopul spațial James Webb a fotografiat o nebuloasă protostelară numită Chameleon I, care este compusă dintr-o varietate de molecule înghețate de carbonil, amoniac, metan sau metanol. Descoperirea este importantă pentru că permite astronomilor să examineze molecule simple care pe parcursul timpului vor intra în compoziția unor exoplanete. (Universe Today)

Bonus. Sonda spațială Danuri operată de Coreea de Sud a realizat o primă imagine cu un crater de la Polul Sud al Lunii care prin prisma poziției sale nu este iluminat niciodată de Soare. Craterul fotografiat se numește Shackleton, iar oamenii de știință afirmă că în astfel de cratere există apă sub formă de gheață, un element care s-ar putea dovedi crucial pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman pe satelitul natural al Pământului. (Earth Sky, ShadowCam)

6. Cercetătorii afirmă că nu pot face față la volumul impresionant de date pe care le trimite noul telescop spațial James Webb. Acesta trimite zilnic 50 GB de date, comparativ cu cei 2 GB trimiși zilnic de telescopul spațial Hubble. Din acest motiv, numeroși cercetători se grăbesc să publice lucrări științifice bazate pe datele de la James Webb, fără să le analizeze însă în profunzime. (Futurism)

7. Airbus a finalizat cu succes construcția sondei spațiale Juice care va fi operată de Agenția Spațială Europeană. Sonda de 6.200 de kilograme va fi lansată în luna aprilie spre planeta Jupiter, pe orbita căreia vă ajunge în iulie 2031. Juice este echipată cu 10 instrumente care vor studia câmpurile magnetice ale lui Jupiter și ale sateliților Ganymede, Europa și Callisto. (SpaceNews)

8. NASA a renunțat să mai încerce să desfășoare unul dintre cele două panouri solare ale sondei spațiale Lucy, care nu s-a deschis după lansarea din octombrie 2021. Sonda spațială are rolul de a studia 8 asteroizi din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter pe parcursul a 12 ani. NASA susține că sonda poate funcționa aproape de parametri normali chiar și cu singurul panou solar care s-a deschis, iar următoarea încercare de deschidere a celuilalt panou solar va avea loc cel mai devreme spre finalul anului 2024. (SpaceNews)

9. Elicopterul Ingenuity de pe planeta Marte a efectuat al 40-lea zbor, deși inițial erau planificate doar 5. Cel mai recent zbor s-a desfășurat pe o distanță orizontală de 178 de metri, iar altitudinea maximă a fost de 10 metri. Viteză maximă atinsă de elicopter a fost de 3,2 m/s, în timp ce durata zborului a fost de 91 de secunde. De altfel, aceasta a fost cea mai lungă călătorie de la zborul cu numărul 28, care a avut loc în 29 aprilie 2022. (NASA)

10. Cercetătorii care analizează undele seismice ale cutremurelor au descoperit că nucleul Pământului nu se mai rotește. Acest fenomen este însă unul natural, iar teoria cercetătorilor este că nucleul își inversează sensul de rotație o dată la 60-70 de ani. Acest proces poate avea unele efecte imperceptibile asupra circulației atmosferice sau a duratei unei zile și este posibil să aibă loc și pe alte planete. (Futurism)

Ți-ar mai putea plăcea
Rover-ul Perseverance a colectat cu succes a doua mostră de rocă marțiană – Cronica Spațială
NASA schimbă planurile pentru misiunea prin care va aduce probe de sol de pe Marte – Cronica Spațială

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău