NATO plănuiește să stabilească un nou centru spațial al Alianței în Germania – Cronica Externă

Europa

1. NATO plănuiește să stabilească un nou centru spațial al Alianței în Germania, pentru a contracara tehnologia anti-satelit a Chinei și Rusiei, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg. Acesta se așteaptă ca miniștrii apărării din statele membre să aprobe propunerea deschiderii centrului până mâine. (Politico)

2. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că va intensifica acțiunile pentru a lupta cu Islamul radical și a anunțat că guvernul său va dizolva miercuri o organizație pro-Hamas cunoscută ca Cheikh Yassine, despre care a spus că a fost ”direct implicată” în asasinarea oribilă a profesorului Samuel Paty. (Politico)

3. Negociatorul șef al Uniunii Europene a declarat miercuri în fața Parlamentului European că un acord post-Brexit este posibil, ”dacă ambele părți sunt dispuse să lucreze constructiv”. (Politico)

SUA

4. Administrația Trump s-a oferit să finanțeze achiziția echipamentelor 5G de către Brazilia, de la alte companii decât Huawei. SUA și Brazilia au semnat de asemenea un acord pentru comerț limitat săptămâna aceasta, despre care reprezentantul pentru comerț al SUA, Robert Lighthizer, a declarat că va promova investițiile SUA ca o alternativă la China. (Reuters)

Orientul Mijlociu

5. Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, împreună cu organizația de drepturile omului pe care a fondat-o Khashoggi, au depus o acțiune într-o instanță federală americană împotriva prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman pentru presupusul ordin de a-l asasina pe Khashoggi. Prințul a negat implicarea în moartea jurnalistului, dar CIA a concluzionat în 2018 că prințul a comandat uciderea lui Khashoggi. (WashingtonPost)

Asia

6. Autoritatea electorală din Kirghistan a anunțat că noi alegeri parlamentare vor fi organizate în data de 20 decembrie. Alegerile ținute mai devreme în acest an au fost anulate după proteste care au determinat eliminarea președintelui Sooronbay Jeenbekov. (Link)

Africa

7. Forțele de securitate nigeriene au împușcat protestatarii în Lagos (AP) ceea ce a atras condamnarea comunității internaționale. Protestele împotriva brutalității poliției continuă, deși guvernul a impus un embargo de 24 de ore. (TheGuardian)

8. Peste 1300 de prizonieri au scăpat din închisoare în orașul Beni, din Republica Democrată Congo, după un atac suspectat că ar fi al rebelilor islamiști, au declarat oficialii congolezi (BBC). Auto-proclamatul Stat Islamic a pretins responsabilitatea pentru atac. (NYTimes)

America Latină

9. Președintele ales al Boliviei, Luis Arce, a declarat pentru Reuters că nu va exista ”niciun rol” pentru fostul președinte Evo Morales în guvernul său. Morales, deși aflat în exil în Argentina, este încă președintele partidului lui Arce, Mișcarea către Socialism (MAS). (Reuters)

Global

10. Un atac misterios, descris ca fiind unul dintre cele mai mari din istoria post-război a Germaniei, a avut loc pe Insula Muzeelor din Berlin, lăcaș al cinci muzee faimoase și sit protejat UNESCO. Cel puțin 70 de obiecte de artă au fost stropite cu un lichid uleios. Atacul a avut loc pe 3 octombrie, la aniversarea reunificării germane, însă a durat două săptămâni să fie descoperit. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Șeful personalului militar israelian a declarat că armata revizuiește planurile de a destabiliza programul nuclear al Iranului – Cronica Externă
Joe Biden vrea ca agențiile guvernamentale să cumpere produse americane – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău