Nicuşor Dan a anunţat că a respins solicitarea de protest a transportatorilor şi a fermierilor – Cronica serii

1. În noiembrie 2023, s-au născut 11.970 copii, cu 1.653 mai puţini copii decât în luna octombrie 2023, şi au decedat 19.840 persoane, cu 1.077 mai puţin decât în luna octombrie 2023, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

2. Ministerul Transporturilor a anunțat, după aproximativ trei ore de discuții, că este deschis „pentru identificarea unor soluții constructive” care să rezolve problemele transportatorilor, dar numai anumite cereri pot fi rezolvate imediat, pentru restul fiind fixate termene. (Libertatea)

3. PSD conduce în intențiile de vot ale alegătorilor din București, urmat de USR și de PNL, potrivit unui sondaj IPSOS, realizat ca comanda USR. Astfel dintre respondenții care cel mai probabil vor merge la vot, 33,7% ar vota cu PSD la europarlamentare. Pe locul doi se clasează USR cu 26,5%. PNL se află pe locul trei cu 16%. AUR ar fi votat de 10% dintre alegătorii din Capitală. (Hotnews)

4. Aeroporturile Otopeni şi Băneasa au fost tranzitate anul trecut de 14,69 milioane pasageri, în creştere cu 16,56% faţă de 2022 şi foarte aproape de recordul din 2019. (News.ro)

​5. Prețul gazelor pe bursa TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință la nivel european, este tot mai scăzut, ajungând marți chiar sub pragul de 30 de euro/MWh, un nivel atins în iunie 2021. Aceasta deși, teoretic și în practică, prețul gazelor ar trebui să fie mai mare în mijlocul iernii decât în restul anului, din cauza cererii mai crescute. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: În 2023, Apple a detronat Samsung, pentru prima oară, de pe primul loc în topul producătorilor de smartphone-uri la nivel de an. Apple a livrat 234,6 milioane de unități, iar Samsung 226,6 milioane de unități, în condițiile în care piața a scăzut cu 3,2% anul trecut. (Profit.ro)

6. Serviciile militare de informații ucrainene susțin că industria de apărare rusă a trecut „pe picior de război” și este capabilă să producă în prezent 2 milioane de obuze de artilerie pe an, la care s-au adăugat, în 2023, circa un milion de obuze furnizate de Coreea de Nord. De asemenea, Rusia produce în fiecare lună între 115-130 de rachete „strategice” și în jur de 330-350 de drone kamikaze de tip „Shahed/Gheran”. (Digi24)

7. Premierul chinezi Li Qiang a declarat, la Davos, ca economia Chinei a crescut cu 5,2% în 2023, peste țintă setată de guvern. (FT)

8. Doar 6 din 158 de directori generali din SUA au spus că vor acorda prioritate aducerii angajaților înapoi la birou cu normă întreagă, în 2024, potrivit unui nou sondaj publicat de Conference Board. (Link)

9. Profitul pe anul trecut al băncilor americane Goldman Sachs și Morgan Stanley a fost cel mai scăzut din ultimii patru ani. Profitul Goldman a scăzut cu 24%, comparativ cu 2022, fiind de $8,5 miliarde. Morgan a raportat un profit de $9,1 miliarde, în scădere cu 18%, în ritm anual. (FT)

10. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că a respins solicitarea de protest a transportatorilor şi a fermierilor, pe motiv că nu este ”rezonabilă”. Aceştia ar fi vrut să ocupe, de vineri până luni, cu 15.000 de vehicule, Piaţa Victoriei, ceea ce ar fi dus la paralizarea transportului în Capitală. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
SpaceX ar putea începe luna viitoare testarea navei spațiale Starship – Cronica serii
China și-a depreciat moneda în raport cu dolarul american – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău