Noi dovezi că în oceanul de pe satelitul Enceladus al planetei Saturn ar putea exista viață – Cronica Spațială

1. Roverul Perseverance de pe Marte a poziționat pe suprafața planetei primul tub din titan care conține mostre de rocă ce ar urma să ajungă pe Pământ în cadrul misiunii Mars Sample Return, programată să înceapă în anul 2026 și să se încheie în 2033. Mostra este o rocă magmatică ce a fost colectată din craterul Jezero în 31 ianuarie. Pe parcursul următoarelor două luni, Perseverance va poziționa în același loc alte 9 tuburi cu mostre de roci. Până în prezent, Perseverance a colectat 17 probe de roci pe care le stochează într-un compartiment special. (NASA)

2. O echipă de cercetători a creat un nou model pentru a realiza o predicție cu privire la șansele ca în oceanul de sub gheața care acoperă satelitul Enceladus al planetei Saturn să existe condiții prielnice pentru formarea vieții. Pe baza datelor obținute de la sonda Cassini, cercetătorii estimează că oceanul este moderat alcalin, cu un nivel al pH-ului între 7,95 și 9,05. Aceasta predicție este mai apropiată de condițiile de pe Pământ decât estimările anterioare. (Astrobiology)

3. Cercetătorii de la Institutul de Științe Planetare au obținut dovezi că locul în care landerul Viking 1 a ajuns pe planeta Marte în 20 iulie 1976 este plin de roci și alte sedimente care au ajuns acolo în urma unui tsunami declanșat în trecutul istoric al planetei în urma unui contact cu un asteroid. Viking 1 a fost primul lander construit de om care a ajuns cu succes pe suprafața planetei Marte. (Planetary Science Institute)

4. Un studiu publicat în The Astrophysical Journal Letters arată că bazinele de impact de pe Lună au apărut ca urmare a rămășițelor de materiale provenite de pe Pământ care au bombarbat suprafața după impactul unei protoplanete cu Pământul în urmă cu 4,5 miliarde de ani. Acest impact a declanșat procesul de formare al satelitului natural. Până acum se vehicula că bazinele de impact au apărut ca urmare a unor asteroizi care s-au prăbușit pe Lună, însă până în prezent nu au fost descoperite dovezi în acest sens. Pe Lună există în prezent circa 50 de bazine de impacte, care sunt asemănătoare cu craterele, dar au diametre de peste 300 de kilometri. (Universe Today)

5. Cercetătorii au publicat primele rezultate ale imaginilor realizate de telescopul spațial James Webb cu sistemul TRAPPIST-1, situat la 39 de ani-lumină distanță și format din 7 exoplanete asemănătoare cu Pământul. Pentru moment, telescopul a studiat în amănunt două exoplanete, iar dintre acestea cea numită TRAPPIST-1g ar putea avea o atmosferă apropiată de cea întâlnită pe Pământ, Venus sau Marte. Rezultate mai concrete despre atmosferă vor fi obținute în perioada următoare. (Nature)

6. Elicopterul Ingenuity de pe planeta Marte a efectuat în această săptămână cel de-a 37-lea zbor. Acesta a durat doar 55 secunde, timp în care elicopterul s-a deplasat 62 de metri plan orizontal, a ajuns la o altitudine de 10 metri și a avut o viteză maximă de 3 m/s. Principalul obiectiv a fost testarea unui update software pentru zboruri. (Space)

7. Prima misiune comercială a noii rachete Vega-C dezvoltată de Agenția Spațială Europeană (ESA) a înregistrat un eșec. La numai două minute și 27 de secunde de la lansare s-a înregistrat o “anomalie” în a doua treaptă, iar racheta a fost pierdută, însă cauzele exacte nu sunt încă cunoscute. Racheta avea la bord doi sateliți care ar fi trebuit să ajungă pe orbita Pământului pentru a realiza imagini de înaltă rezoluție în scopuri militare și civile. Racheta Vega-C poate trimite pe orbita polară la 700 de kilometri altitudine echipamente cu o masă totală de 2.2 tone, comparativ cu masa totală de 1.5 tone permisă de racheta Vega. Aceasta are două trepte noi (prima și a doua), iar a patra treaptă a fost îmbunătățită. România a fost implicată în dezvoltarea rachetei Vega-C printr-o serie de teste aerodinamice și acustice, verificări și validări ale sistemului de navigație. (DW)

8. NASA a remediat o problemă software la sistemul de control al poziției în spațiu al telescopului spațial James Webb. Problema a fost semnalată în 7 decembrie, când telescopul a intrat în safe mode din cauza erorii software, astfel că astronomii nu au putut folosi instrumentele științifice ale telescopului până la remedierea problemei. (Space)

9. Naveta spațială Soyuz MS-22 a agenției spațiale ruse Roscosmos care este andocată în prezent la Stația Spațială Internațională se află în stare bună de funcționare, potrivit unui anunț făcut de NASA. Inspecția preliminară a navetei are loc ca urmare a unei scurgeri majore de lichid de răcire în cursul săptămânii trecute. (NASA)

10. Astronauții americani Josh Cassada și Frank Rubioau efectuat joi cu succes o activitate extravehiculară pe Stația Spațială Internațională, care a durat peste 7 ore. Principalul obiectiv al ieșirii în spațiu a fost montarea unui panou solar dintre cele 6 panouri solare care vor fi adăugate la ISS pentru creșterea puterii totale de energie electrică de la 160 kW la 215 kW. (NASA)

Ți-ar mai putea plăcea
China a publicat primele imagini cu sistemul spațial cu care vrea să trimită oameni pe Lună până în 2030 – Cronica Spațială
Numeroase proiecte de cercetare spațială sunt afectate de întreruperea colaborărilor științifice cu Rusia – Cronica Spațială

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău