O primă ediție a Originii speciilor a lui Darwin, vândută pentru jumătate de milion de dolari – Cronica de carte

1. Carl  Honoré, promotor al conceptului Slow Movement (Elogiu Lentorii), ajunge la București pentru a-și promova cea mai recentă carte, „Bolder. Cum să profiți de o viață mai lungă”, Curtea Veche Publishing. Evenimentul de lansare are loc la Librăria Diverta Lipscani, luni, 1 iulie 2019, de la ora 18:30. Înainte de întâlnirea din București, Carl Honoré se va afla pe 29 și 30 iunie și în Cluj-Napoca, unde va susține un discurs în cadrul TEDxCluj și conferința The Power of Slow in a Fast World. (Blog Curtea Veche)

2. Până pe 4 iulie se pot face înscrieri pentru participarea la ediţia a VIII-a a concursului de creaţie „Locuieşte în poveste!”, pentru copii şi adolescenţi cu vârste între 9-16 ani. Premiile oferite constau în participarea la tabăra de creaţie Locuieşte în poveste! Alma Vii, 2019, alături de scriitori, lingvişti, artişti vizuali, ilustratori; publicarea textelor şi ilustraţiilor câştigătoare în volumul Când viitorul era mic. Juniorii, la Editura Arthur. (News.ro)

3. În perioada 1 iulie – 4 august 2019, va avea loc unul dintre cele mai mari Festivaluri Internaţionale Itinerante de Literatură din Europa Centrală: „Authors’ Reading Month” , ediţia a XX-a. Anul acesta, România este țara invitată de onoare, urmând ca 32 autori români să susțină zilnic, în perioada festivalului, lecturi publice. Printre autorii prezenți, se numără Ana Blandiana, Filip Florian, Lucian Dan Teodorovici, Varujan Vosganian, Adrian Cioroianu, Ioana Pârvulescu, Florin Lăzărescu, Tatiana Țîbuleac. (Autorskecteni)

4. Un exemplar din prima ediție a celebrei cărți a lui Charles Darwin, Originea speciilor, a fost vândută la o licitație cu suma de 500.075 dolari, mai mult de jumătate decât estimarea. Ediția a aparținut botanistului german Robert Caspary, care a primit exemplarul direct de la autor. (Deutsche Welle)

5. Piața de carte din Marea Britanie în format clasic (de hârtie) a scăzut pentru prima oară după cinci ani, în 2018, cu 5,4%. În același timp, a existat o creștere de 48% a vânzărilor de cărți în format audio și cu 4,6% a pieței digitale de carte. (The Guardian)

6. Două cărți despre conflictele din Irlanda de Nord au câștigat ediția din 2019 a Premiilor Orwell. Este vorba despre romanul ”Milkman”, al Annei Burns, care a câștigat premiul pentru ficțiune politică (aflat la prima ediție) și despre ”Say Nothing”, semnat de Patrick Radden Keefe – Premiul pentru eseu politic. (The Guardian)

7. Premii din lumea literară franceză:

– Romanciera franceză Anne-Marie Garat, pentru ”Le Grand Nord-Ouest”, și cea germană Susanne Röckel, pentru ”Der Vogelgott”, au primit Premiul Franz Hessel 2019, la Berlin. Acest premiu încearcă să strângă legăturile culturale dintre Franța și Germania. (ActuaLitte)

– Michel Houellebecq a primit Premiul Statului Austriac pentru Literatură în luna mai. De asemenea, trei săptămâni mai târziu, a primit însemnele de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare. Cea mai recentă carte a sa, Serotonină, este cea mai vândută carte din prima jumătate a anului în Librăriile Humanitas. (Lire, nr. 476, iunie 2019 și News.ro)

– Anne Kerlan este laureata Premiului Senatului francez pentru carte de istorie, pentru o biografie a lui Lin Zhao, una dintre dizidentele ucise în timpul regimului comunist al lui Mao. (ActuaLitte)

– Jean-Claude Grumberg a primit Premiul cititorilor l’Express/BFMTV pentru volumul ”La plus précieuse des marchandises”, publicat la Editura Seuil. (ActuaLitte)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, ”Summer of ‘69”, de Elin Hilderbrand (apariție nouă în top, direct pe locul 1, un roman de ficțiune istorică americană); la categoria Non-Fiction, ”Educated”, de Tara Westover (a 70-a săptămână în top). Singura noutate notabilă rămâne Summer of ‘69. (New York Times)

9. Recomandări autori români, apariții noi sau reeditări:

– Mese și meniuri regale. Eleganță, fast și bun-gust, de Ștefania Dinu, Editura Corint

– O familie veselă, de Silvia Colfescu, Editura Humanitas Junior

– Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici, de Dumitru Crudu, Editura Humanitas

10. Recomandări autori străini în traducere românească, apariții noi sau reeditări:

– Nemurire si reîncarnare, de Alexandra David-Néel, Editura Polirom

– Cartea imaginilor. Comori din arhiva Institutului C.G. Jung din Zurich, de Ruth Ammann Verena Kast, Ingrid Riedel, Editura Trei

– Frica și libertatea. Al doilea război mondial și frica pe care a făurit-o, de Keith Lowe, Editura Polirom

Fotografia zilei: Coperta primei ediții a cărții ”Originea speciilor”, de Charles Darwin. Sursa: DW.com:

Ți-ar mai putea plăcea
”Cincizeci de umbre ale lui Grey”, cea mai vândută carte a deceniului în SUA – Cronica de Carte
Cele mai așteptate cărți ale verii – Cronica de Carte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău