Oamenii de știință au reușit să dezvolte roboți minusculi, din celule traheale umane, care pot să repare țesutul neuronal deteriorat – Cronica de Tehnologie

1. SpaceX vrea să testeze, începând cu 10 decembrie, serviciul de comunicare satellite-to-cellular cu 840 de sateliți și 2.000 de dispozitive. Compania așteaptă, în acest sens, autorizație de la FCC. (PCMag)

2. AI-ul va fi o „bombă tehnică cu hidrogen” pentru industria cinematografică, spune regizorul britanic Ridley Scott. Întrebat cât de îngrijorat este în privința impactului inteligenței artificiale asupra filmului, acesta a spus: „Ar trebui să blocăm AI-ul, dar nu știu cum am putea face asta”. (Fox News)

3. Rolls-Royce va renunța să mai dezvolte propulsie electrică și speră să obțină între £1 miliard și £1,5 miliarde din vânzarea diviziei. Compania se va concentra pe principiile de bază ale afacerilor sale, pariind pe combustibilul sustenabil pentru aviație. (Aerotime)

4. Oamenii de știință au reușit să dezvolte roboți minusculi, din celule traheale umane, care pot să repare țesutul neuronal deteriorat. Acești roboți ar putea fi folosiți pentru a curăța arterele, a descompune mucusul sau pentru a livra medicamente, cu sau fără inginerie genetică. (Nature)

5. Meta anunță actualizarea și extinderea funcțiilor pentru protejarea copiilor. Conturile suspecte ale adulților nu se vor mai putea urmări reciproc, nu vor mai fi recomandate de algoritm, iar comentariile acestora vor fi ascunse pentru a nu fi văzute de alte conturi suspecte. (The Verge)

6. Google amână lansarea modelului lingvistic Gemini, care trebuia să aibă loc săptămâna asta, pentru anul viitor. Gemini este un LLM de ultimă generație, care ar trebui să fie superior din multe puncte de vedere modelelor actuale. (Profit.ro)

7. Rețeaua socială Threads urmează a fi lansată în Europa luna aceasta. Amânată până acum din cauza legislației comunitare în materie, lansarea europeană este cea mai mare extindere pentru rețeaua deținută de Meta după lansarea inițială din iulie. (Profit.ro)

8. SUA, Marea Britanie și Australia vor testa un sistem AI pentru urmărirea submarinelor chineze din Pacific. Echipajele care activează în zonă vor folosi algoritmi de inteligență artificială pentru a procesa rapid datele colectate de dispozitivele subacvatice. (Bloomberg)

9. Toate modelele seriei iPhone 16 ar urma să fie dotate cu butonul Action, disponibil deocamdată doar pe iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max. Acesta înlocuiește vechiul buton pentru modul silențios și, în plus, poate fi configurat să îndeplinească o acțiune anume, inclusiv lansarea camerei foto sau executarea unui shortcut. (MacRumors)

10. Piața smartwatch-urilor a crescut cu 9% YoY în Q3 2023, creștere care vine mai ales din India și China. Apple a avut cel mai bun trimestru, după ce a crescut cu 7% YoY, iar Huawei a surprins cu o creștere de 56% YoY. Samsung a scăzut cu 19% YoY. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Apple a prezentat suita de funcții de AI pe care le va implementa pe dispozitivele sale începând din toamnă – Cronica de Tehnologie
Google a anunțat mai multe noutăți prin care transformă Gmail într-o suită de comunicații asemănătoare cu Outlook – Cronica de Tehnologie